Journal Man: Najhvaljeniji krimići iz 2018. koje vrijedi pročitati

Journal Man: Najhvaljeniji krimići iz
2018. koje vrijedi pročitati

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ? ? ? ? (@bookiful.life) on

Ljubitelji krimića bili su uistinu preokupirani tijekom cijele protekle godine. Ne samo da je izdano na desetke novih naslova unutar ovog žanra već su snimljeni i brojni filmovi te TV serije koje su zbog svojih zanimljivih priča i odlično postavljenog seta privukli čak i one koji inače nisu obožavatelji ovog žanra. Napete i gotovo zastrašujuće priče, miješanje istinitih događaja s fikcijom autora, inteligentni zapleti i doza misterije uklopljeni u istraživački postavljene vremenske linije pretvorili su ova djela u popularno štivo koje nikako ne bi smjeli propustiti.

Neki su se naslovi posebno izdvojili u moru novih djela pa se već počelo nagađati kako će neki od krimića koji su obilježili 2018. godinu postati klasici. Zašto su toliko hvaljeni, doznajte u nastavku.

The Good Mothers – Alex Perry

Alex Perry vodi nas u patrijarhalni, ultra-nasilni svijet ‘Ndràngheta, moćne, mafije koja se bavi drogom u Kalabriji, i priče o ženama koje su se suprotstavile potlačenosti, riskirajući (i često gubeći) svoje živote.  Perry također profilira tvrdog tužitelja koji je radio na tome da se kalabrijska mafija dovede u red nakon ubojstva njezinih prethodnika. Uz napade u Kalabriji, opis fascinantnog prirodnog okruženja i evidentnu inspiriranost Kumom, ovo je djelo zaintrigiralo čitatelje iz cijelog svijeta. Ovo je djelo puno više od priče o mafiji, kritizirajući moć i uništenje te upotrebljavajući empatiju kao obranu od bilo kakvog iskušenjau isto je vrijeme zastrašujuće i uzbudljivo štivo.

I’ll Be Gone in the Dark  – Michelle McNamara

Opsesivna potraga jedne žene za višestrukim ubojicom kriminalistička je knjiga Michelle McNamara o tzv. Golden State Killeru. Knjiga je objavljena posthumno 27. veljače 2018., gotovo dvije godine nakon McNamarine smrti.

McNamara se zainteresiralo za slučaj Golden State Killer i napisala članak za magazin Los Angeles o serijskom ubojici 2013. godine. Potom je potpisala ugovor o knjizi s HarperCollinsom i počela raditi na knjizi. Sama McNamara skovala je nadimak “Golden State Killer” kako bi se pozvala na serijskog ubojicu / silovatelja koji je ranije bio spominjan raznim drugim imenima (npr. Original Night Stalker, East Area Rapist i Diamond Knot Killer).

McNamara je umrla 21. travnja 2016. u dobi od 46 godina. U vrijeme njezine smrti bila je usred lova na ubojicu, a njezina je knjiga bila nedovršena. Pisac krimića Paul Haynes, istraživački novinar Billy Jensen i McNamarin udovac Patton Oswalt pomogao je završiti knjigu nakon McNamarine smrti.

Knjiga je McNamarin debi i objavljena je 27. veljače 2018. (gotovo dvije godine nakon njezine smrti) i stigla je na vrh popisa najprodavanijih u New York Timesu.  U travnju 2018., HBO je objavio da su kupili prava za “I’ll Be Gone in the Dark” i razvio ih u dokumentarnu seriju.  Snimanje za seriju započelo je 24. travnja 2018.

Dana 25. travnja 2018. policija Sacramenta objavila je da je 24. travnja uhitila  osumnjičenika u slučaju Golden State Killer, a riječ je  72-godišnjem Josephu Jamesu DeAngelou. DeAngelo, bivši policajac u Auburnu i Exeteru u Kaliforniji, uhićen je i optužen po šest točaka za ubojstva. Vlasti u Sacramentu, Orangeu, Santa Barbari i okrugu Venture pripremaju optužbe protiv DeAngela za svih dvanaest ubojstava u slučaju Golden State Killer.

City of Devils – Paul French

Malo epoha izaziva toliko intriga, misterija i glamura kao Šangaj u tridesetim godinama prošlog stoljeća: podijeljeni grad, živahna luka, raskrižje svjetova i neka vrsta granične ispostave u kojoj su građani uglavnom kreirali vlastite zakone. U gradu koji je opisao French, ta epoha oživljava na briljantan način dok autor priziva svijet “Lucky” Jacka Rileya i “Dappera” Joe Farrena, dva iseljenika koji su vladali krugom noćnih klubova u Šangaju i ubrzo su se uključili u sve načine ilegalne aktivnosti. Paul French je specifičan po tome što ima bogat osjećaj mjesta i sigurnog, privlačnog stila koji dodaje impresivne slojeve složenosti i slika karaktere povijesnih ličnosti sve do zaborava vremena.

Beneath a Ruthless Sun – Gilbert King

Najnovija kniga Gilberta Kinga istražuje brojne slojeve korupcije i misterija koji se vrte oko slučaja iz 1950-ih koji je proizašao iz silovanja supruge “citrusnog barona” na Floridi. Povratak lokalnih šerifa vodi niz osumnjičenih, a novinarka u križarskom pohodu se suočava s ogromnim otporom i tajnovitošću. Kingova knjiga otkriva zavjeru koja uključuje institucionalni rasizam, zdravstvenu skrb, liječenje osoba s psihičkim teškoćama i strukturu južnjačkog života.

All the Pieces Matter: The Inside Story of The Wire – Jonathan Abrams

Usmena je povijest lukav posao, ali Jonathan Abrams je jedan od najboljih praktičara u ovom poslu. U svojoj najnovijoj knjizi bavi se temom koja je više nego vrijedna ovog više-perspektivnog, složenog i visoko nijansiranog pristupa, The Wire, revolucionarni kriminalistička predstava koja je premijerno prikazana na HBO-u prije gotovo sedamnaest godina i nastavlja očarati. Abramsi su uspjeli dobiti pristup svim kreatorima i glumcima showa te svojim sjećanjem predstaviti portret važnog kulturnog artefakta, koji još uvijek oblikuje način na koji promatramo moderno urbano iskustvo, rat protiv droge, rad policije u zajednici, nadzor i mnoštvo druge socijalne politike.

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori