Journal Man: Filmovi o epidemijama za bingeanje ovaj vikend

Journal Man: Filmovi o epidemijama za
bingeanje ovaj vikend

filmovi o epidemijama

Hrvatskom je ovaj tjedan i službeno zavladala panika zbog koronavirusa. Mnoge tvrtke svojim zaposlenicima preporučile su rad od kuće, a javni prijevoz neobično je prazan čak i za vrijeme rush houra. Predavanja u školama i na fakultetima se otkazuju, baš kao i kazališne predstave i koncerti, a prazan stol može se bez problema naći u restoranima i kafićima koji su inače dupkom puni. Jedina mjesta na kojima vlada gužva su supermarketi u koje su građani mahnito pohrlili napraviti zalihe, ponajviše zbog lažnih informacija koje se šire društvenim mrežama – izgleda da svatko zna nekoga tko zna nekoga tko ima provjerene informacije o stavljanju grada u potpunu karantenu.

Ako ste osuđeni na kućnu izolaciju zbog preporuke liječnika ili jednostavno ne želite riskirati infekciju pa ste vikend odlučili provesti u stanu opremljeni zalihama hrane za iduća 2 tjedna, za vas smo odabrali najbolje filmove o epidemijama. Upozorenje: ovi filmovi mogu vam umanjiti, ali i povećati strah od virusa pa ih gledajte na vlastitu odgovornost.

12 Monkeys

U kultnom klasiku Bruce Willis glumi zatvorenika koji je iz 2035. godine poslan u prošlost. Njegov zadatak je sprječavanje epidemije koja je 1996. godine izbrisala većinu populacije, a preživjele prisilila na život pod zemljom.

Children of Men

Radnja ovog znanstveno-fantastičnog trilera odvija se u Velikoj Britaniji 2027. godine, dva desetljeća nakon početka opće ljudske neplodnosti koja je društvo dovela na rub propasti. Clive Owen glumi državnog službenika koji pokušava pomoći izbjeglici dok trenutna britanska vlada nameće stroge zakone o imigraciji. Film je izabran kao jedan od 100 najboljih filmova 21. stoljeća.

28 Days Later

28 Days Later postapokaliptični je horor koji prikazuje raspad društva nakon slučajnog puštanja vrlo zaraznog virusa. Virus zaražene pretvara u bijesne zombije koji trče jednako brzo kao i Usain Bolt. Film je usredotočen na život četvero nezaraženih osoba i njihovu borbu za preživljavanje u novonastaloj situaciji.

Resident Evil serijal

Ovaj akcijski serijal zasnovan je na istoimenoj videoigri. U filmovima se Alice, koju glumi Milla Jovovich, bori protiv Umbrella korporacije čije je biološko oružje izazvalo zombi apokalipsu. Resident Evil savršen je izbor ako ste željni akcije, a nije vam pretjerano bitna dosljedna radnja.

Shaun of the Dead

Još jedan horor film o zombijima, ali ovaj put kombiniran s komedijom. Shaun of the Dead britanski je film u kojem Simon Pegg i Nick Frost glume prijatelje koji su se našli usred zombi apokalipse, a utočište su pokušali pronaći u lokalnom pubu zajedno s najmilijima.

It Comes At Night

Iako je nešto sporiji film s manje akcije od prethodno navedenih, ovaj film u vama će izazvati nelagodu kao malo koji film dosad. Film prati odnos obitelji koja je u kolibi u šumi uspostavila vlastitu karantenu i mladog para kojeg su primili u nju. Unatoč najboljim namjerama obiju strana, paranoja i nepovjerenje izbijaju na površinu, dok se opasnost izvan karantene brzo približava. 

Outbreak

Radnja filma fokusirana je na izbijanje virusa sličnog eboli u afričkoj državi Zaire, a kasnije i u malom gradu u SAD-u. Većina filma odvija se u Institutu za zarazne bolesti američke vojske i Cedar Creeku, izmišljenom gradiću u Kaliforniji. U filmu se nagađa što su sve civilne i vojne agencije spremne napraviti radi sprječavanja širenja smrtonosnog virusa. 

Photo: Screenshot

Učitati još
Zatvori