Journal Man: Tenisice u kojima će vam trčanje biti užitak

Trčanje je jedan od najpopularnijih oblika rekreacije za amatere, ali i načina održavanja kondicije za brojne profesionalne sportaše. Zbog proljetnog vremena i zatvorenih teretana, čak i oni koji nisu ljubitelji ovog sporta izmijenili su svoju fitness rutinu te su u nju dodali trčanje.

Bez obzira na to spremate li se za neki maraton ili rekreacijski trčite po parku ili kvartu, potrebne su vam tenisice namijenjene isključivo trčanju. Za razliku od sportskih tenisica koje ste kupili samo da imate nešto za obući kada idete do trgovine ili vaših starih tenisica koje ste prije nosili u teretani, tenisice za trčanje osigurat će da vam kilometri budu lakši, brži i udobniji, a također će smanjiti rizik od ozljeda.

Kako izabrati tenisice za trčanje?

Da biste što bolje iskoristili svoje trkače treninge, ne biste trebali kupiti bilo koje tenisice za trčanje, već one koje odgovaraju vašem tijelu, stopalu i načinu trčanja. Što imate više kilograma, to bi vam đon na tenisicama trebao biti deblji kako bi apsorbirao veću silu prilikom trčanja. Vaša tehnika trčanja također je vrlo bitna kod izbora tenisica. Što više trčite, tehnika bi vam trebala postajati učinkovitija, a vaše tijelo prilagođenije na napor i udarce prilikom trčanja. Ako ste početnik, nabavite tenisice s debljim đonom te s vremenom postupno prelaziti na one s tanjim.

Uz to, oblik vašeg stopala jedan je od najbitnijih faktora kod izbora tenisica. Ako imate ravna stopala, vjerojatno ste pronator te vam se tenisice najprije istroše s unutarnje strane, pa biste trebali izabrati modele koji će vam pružiti stabilnost. Supinatori pretežito imaju visok luk stopala, a tenisice im se najviše istroše s vanjske strane. Supinatori bi stoga trebali birati lagane tenisice koje će im omogućiti što slobodnije kretanje. Neutralne tenisice preporučuju se onima koji za vrijeme trčanja podjednako koriste vanjski i unutarnji dio stopala. Kako biste što lakše odabrali tenisice za trčanje, u nastavku smo izdvojili najbolje modele popularnih sportskih brendova.

Modeli

adidas Ultraboost SUMMER
adidas Ultraboost SUMMER
Nike Air Zoom Pegasus tenisice za trčanje ljeto 2020
Nike Air Zoom Pegasus
adidas Ultraboost 20 tenisice za trčanje ljeto 2020
adidas Ultraboost 20
Nike Air Zoom Terra Kiger 6 tenisice za trčanje ljeto 2020
Nike Air Zoom Terra Kiger 6
New Balance Fresh Foam Hierro v5 tenisice za trčanje ljeto 2020
New Balance Fresh Foam Hierro v5
New Balance FuelCell 890v8 tenisice za trčanje ljeto 2020
New Balance FuelCell 890v8
adidas AlphaEDGE 4D tenisice za trčanje
adidas AlphaEDGE 4D
adidas Ultraboost tenisice za trčanje ljeto 2020
adidas Ultraboost
New Balance FuelCell Echo tenisice za trčanje ljeto 2020
New Balance FuelCell Echo
Nike ZoomX Vaporfly NEXT tenisice za trčanje ljeto 2020
Nike ZoomX Vaporfly NEXT
adidas 4D Run 1
adidas 4D Run 1
Nike React Infinity Run Flyknit tenisice za trčanje ljeto 2020
Nike React Infinity Run Flyknit
adidas SPEEDFACTORY AM4 the Force tenisice za trčanje ljeto 2020
adidas SPEEDFACTORY AM4 the Force
New Balance Fresh Foam Tempo tenisice za trčanje ljeto 2020
New Balance Fresh Foam Tempo
Nike Free RN 5
Nike Free RN 5

Foto: Instagram, Nike, Adidas, New Balance

1