Journal Man: Najbolje sci-fi serije koje ćemo bingeati ovih dana

Journal Man: Najbolje sci-fi serije koje
ćemo bingeati ovih dana

netflix sci-fi serije naslovna

Loša vremenska prognoza većini je pokvarila planove, pa će idućih nekoliko dana, umjesto roštiljanja, izleta u prirodu i na more, na rasporedu između ostalog biti i gledanje TV-a. Srećom, Netflix je gotovo nepresušan izvor raznovrsnog sadržaja, od sportskih dokumentaraca, preko stand-up komedija pa sve do akcijskih filmova.

Ako ste raspoloženi za malo sci-fi akcije, u nastavku možete pogledati neke od najboljih sci-fi serija koje se trenutno mogu pronaći na Netflixu. Neke od njih ste možda već pogledali, ali za neke vjerojatno još niste ni čuli. U svakom slučaju, svaku od ovih serija pogledat ćete u jednom dahu te će vam biti manje žao što su vam prvomajski planovi propali.

Stranger Things

‘Stranger Things’, jedna od najpopularnijih serija na Netflixu, ali i uopće, u vrlo je kratkom vremenu dobila kultni status i brojne fanove diljem svijeta koji željno iščekuju nove sezone. Osim zbog radnje, ova serija je popularna i zbog nostalgije jer odlično spaja sva obilježja sci-fi filmova iz 80-ih. Ako kojim slučajem još niste pogledali ‘Stranger Things’, sada je pravo vrijeme da to učinite.

Altered Carbon

Temeljen na sci-fi romanu Richarda K. Morgana iz 2002. godine, ‘Altered Carbon’ kombinira standardni pristup žanru s novim idejama što je rezultiralo serijom koja se gleda u jednom dahu. Serija se odvija u budućnosti u kojoj se ljudska svijest može pospremiti u umetak što ljudima omogućava da svoju svijest prebacuju u različita tijela. Tako Takeshija Kovacsa, glavnog lika serije, u prvoj sezoni glumi Joel Kinnaman, dok u drugoj njegov lik tumači Anthony Mackie.

The OA

Ako ste već pogledali Stranger Things, dajte priliku ‘The OA’, jednoj o najzanimljivijih i najoriginalnijih Netflixovih serija. Brit Marling, najpoznatija po indie sci-fi dramama i idejna kreatorica ove serije, glumi Prairie, ženu koja se nakon godina provedenih u zatočeništvu vratila svojoj kući te se ubrzo povezala s nekoliko srednjoškolaca iz svog grada. Nestandardna priča, interpretativni ples i flashbackovi o Rusiji samo su neke od stvari koje ovu seriju čine zanimljivom i uzbudljivom, ali i pomalo zbunjujućom, pa ćete vjerojatno nakon nekih epizoda morati tražiti po Internetu objašnjenje onoga što ste upravo pogledali.

Black Mirror

Svaki dio ove odlične antologijske serije obrađuje jednu od trenutnih tehnološko-socijalnih pojava, od hashtagova do međusobnog lajkanja, i pita se može li čovjek koegzistirati s njom. Dijelom satira, dijelom nenamjerno proročanstvo, ‘Black Mirror’ pruža mračan pogled na budućnost koji će vas sigurno zabrinuti za sljedeće generacije.

Osmosis

‘Osmosis’ je francuska sci-fi serija čiji je koncept sličan ‘Black Mirroru’, samo što je jedna sezona ‘Osmosisa’ obrađuje tematiku koja bi u ‘Black Mirroru’ trajala jednu epizodu. ‘Osmosis’ prati Paula i Esther Vanhove, upravitelje tehnološke tvrtke koja je izumila tehnologiju koja svakome može pronaći srodnu dušu. Prilikom beta testiranja te tehnologije stvari počinju ići po zlu, odnosi se raspadaju, a AI računalo postaje sve opasnije.

Love, Death + Robots

Netflixova animirana sci-fi serija sastoji se od izvrsnih zabavnih, maštovitih i originalnih filmova, odnosno epizoda. Sam naziv serije prilično dobro opisuje njenu tematiku – svaka epizoda sadrži elemente ljubavi, smrti ili robota, a ponekad i kombinaciju sve troje. Od turističke zabave androida koji posjećuju postapokaliptičnu Zemlju do borbi čudovišta koje pokreću ljudski umovi, ‘Love, Death + Robots’ sadrži neke od najatraktivnijih i najuzbudljivijih sci-fi priča.

3%

Ako volite distopijske drame poput ‘The Hunger Gamesa’, onda će vam se ova brazilska serija sigurno svidjeti. Osnovna ideja ‘3%’ je prilično jednostavna – svijet je podijeljen između svijeta bogatih zvanog Offshore i svijeta siromašnih koji se naziva Inland. Dio siromašnih dobije priliku prijeći u svijet bogatih, ali samo 3% njih to i uspije ostvariti. Za režiju je odgovoran César Charlone, snimatelj kultnog filma ‘City of God’.

Foto: Netflix

Učitati još
Zatvori