Journal Man: Sada je idealan trenutak da naučite osnove investiranja

Journal Man: Sada je idealan trenutak da
naučite osnove investiranja

knjige o investiranju naslovna

Ako ste se zbog globalne financijske krize uzrokovane pandemijom počeli brinuti za svoju financijsku sigurnost, možda vam je na pamet pala ideja da dio svoje ušteđevine s vremenom usmjerite u investicije. U tom slučaju sigurno se pitate gdje i kako započeti s ulaganjem, a brojni stručni pojmovi na koje nailazite pretražujući Internet samo vam stvaraju zbrku u glavi. Zbog toga smo za vas odabrali knjige o investiranju uz koje ćete naučiti osnove ulaganja te dobro iskoristiti vrijeme koje ćete ovo proljeće morati provesti u kući.

Knjige o investiranju

Knjige s našeg popisa prvenstveno su namijenjene početnicima, ali obrađuju i neke koncepte koji mogu koristiti i investitorima s višegodišnjim iskustvom. Iako su pisane jednostavnim jezikom, nemojte ih brzinski pročitati. Ove knjige zaslužuju vašu punu pozornost jer će vam pomoći da razvijete način razmišljanja uz koji ćete s vremenom postati uspješan investitor.

The Intelligent Investor

Ovu knjigu napisanu 1949. godine Warren Buffet nazvao je knjigom koja mu je promijenila život, a i dan danas ju mnogi smatraju obaveznom literaturom za svakoga tko se želi početi baviti investiranjem. Autor Benjamin Graham čitatelje vodi na putovanje o investiranju koje počinje pregledom povijesti burze, a završava detaljnom analizom dionica te pozitivnim i negativnim primjerima upravljanja portfeljem. Iako je najstarija na popisu, mudrost ove knjige je bezvremenska.

The Intelligent Investor knjige o investiranju
The Intelligent Investor

The Little Book of Common Sense Investing

Prema Johnu C. Bogleu, osnivaču i bivšem direktoru Vanguard grupacije, pokušaj da se pobijedi tržište je ‘igra gubitnika’. U The Little Book of Common Sense Investing autor nudi rješenje ovog problema – indeksne fondove, a uz to objašnjava i kako je naučio okrenuti izglede u svoju korist. Ovo nije jedina knjiga o investiranju Johna C. Boglea, ali je najzanimljivija jer otkriva njegove osobne inovativne tehnike investiranja.

The Little Book of Common Sense Investing knjige o investiranju
The Little Book of Common Sense Investing

The Essays of Warren Buffett

Gotovo da ne postoji osoba koja nije čula za američkog ulagača, industrijalca, filantropa i trećeg najbogatijeg čovjeka na svijetu Warrena Buffeta. Njegova zbirka eseja nudi izvrsno objašnjenje odnosa korporacija i njihovih dioničara što ju čini idealnom literaturom za sve investitore-početnike.

The Essays of Warren Buffett knjige o investiranju
The Essays of Warren Buffett

Winning the Loser’s Game

Pretpostavka ove knjige je da investitori mogu postići daleko veći uspjeh radeći s financijskim tržištima umjesto protiv njih, a takav pristup je posebno prikladan na današnjim nestabilnim tržištima. Oslanjajući se na svoje prijašnje iskustvo upravljačkog partnera Greenwich Associatesa, Charles D. Ellis sažeto objašnjava sve što trebate znati za dugoročan uspjeh na tržištu, od suočavanja s tržišnim promjenama do razumijevanja sredstava kojima se trguje na burzi.

Winning the Loser's Game knjige o investiranju
Winning the Loser’s Game

A Random Walk Down Wall Street

Ulaganje ne mora nužno značiti da ćete provesti sate i sate upravljajući opsežnim portfeljem. Imajući to na umu, Burton G. Malkiel napisao je knjigu koja uključuje neke korisne definicije iz svijeta ulaganja i primjenjuje ih na različite strategije investiranja usmjerene prema različitim fazama života. Osim toga, autor naglašava i važnost dugoročnih ulaganja i savjetuje čitatelje kako izbjeći uobičajene pogreške.

A Random Walk Down Wall Street knjige o investiranju
A Random Walk Down Wall Street

Foto: Unsplash, Amazon, Pinterest

Učitati još
Zatvori