Journal Man: Baloneri idealni za postizanje elegantnog proljetnog stila

Kada u proljeće padne kiše i zapuše vjetar, a vrijeme pokaže svoje lice u najhirovitijem izdanju, dobro odjeveni muškarac želi ostati čist i suh, stoga će posegnuti za balonerom kako bi se zaštitio i svoj stil predstavio u najboljem mogućem izdanju. Kao proljetni komad broj jedan u ormarima elegantnih muškaraca bez dvojbe je baloner. A on ima dugu povijest i sastavni je dio opreme modernog čovjeka za mokro i ćudljivo proljetno vrijeme.

Povijest balonera

Poznati dizajner Thomas Burberry bio je pionir u proučavanju tehnologije tkanine i funkcionalnog dizajna u svoje vrijeme. I tako je u 19. stoljeću pronađeno rješenje za kreiranje laganog kaputa koji je posatao simbolom proljetnog outfita pažljivo stiliziranih muškaraca.

Burberry je tada stvorio i obradio vunenu tkaninu od gabardina koju je dodatno učinio nosivom jednostavnim detaljima. Kaput je u početku dizajniran kako bi se koristio u garderobi u nepristupačnim sredinama. Nosili su ga vojnici i sportaši avanturističkih sportova u ekstremnim vremenskim uvjetima, ali se danas može vidjeti na gradskim ulicama i uredima korporacija.

Omiljeni komad u proljetnoj garderobi

Od tada do danas baloner je postao nezaobilazni komad elegantnog stylinga. Klasični hollywoodski glumci, ovaj su odjevni komad dodatno proslavili svojim šarmom, a danas se ne kombinira samo s košuljama, kravatama i odijelima već ga se može vidjeti kao nadopunu nešto ležernijem stilu, a u novije vrijeme čak i u kombinaciji s tenisicama.

Na ulicama se najčešće može vidjeti baloner u klasičnom bež i crnom izdanju, ali nove kolekcije koje lansiraju modni dizajneri, ali i street style brendovi, sve su maštovitije. Od različitih boja do krojeva i uzoraka, za one muškarce koji cijene modu s pomakom pa je kao takvu vješto miješaju sa svojim estetskim preferencijama.

Najpoznatiji modni dizajneri na svjetskoj modnoj sceni ove su sezone uistinu nadmašili sami sebe. Barem kada je u pitanju kreiranje balonera. Pronašli smo toliko zanimljivih i divnih modela uz koje možete biti sigurni da ćete privući svu pažnju na sebe. U nastavku smo izdvojili klasična izdanja, ali i ona koja baloner naglašavaju u uistinu posebnom svjetlu.

 

Burberry

Tom Ford

Alexander McQueen

Fear of God

Fendi

Rick Owens

Burberry

Vetements

Mackintosh

Dries Van Noten

 

0