Journal Man: Sretan vam Dan muškaraca

Journal Man: Sretan vam Dan muškaraca

Kao što znate, mjesec studeni posvećen je muškarcima. Cijeli mjesec obilježava se Movember, globalni pokret kojim se na zabavan način nastoji potaknuti muškarce da obrate pozornost na svoje zdravlje, usvoje zdravije životne navike i da se ne srame razgovarati o zdravstvenim problemima.
A već 20 godina u studenom se obilježava i Međunarodni dan muškaraca, i to na današnji dan. Inicijativa je nastala 1999. na Trinidadu i Tobagu, za što je zaslužan doktor Jerome Teelucksingh. Dr. Teelucksingh je vjerovao da to nije dan kojim se treba obilježavati samo spol, već dan koji će u fokus staviti pitanja koja se odnose na sve muškarce i dječake. Shvatio sam da ne postoji dan za muškarce. Neki će reći, pa postoji Dan očeva, ali to nije isto. Nisu svi muškarci očevi. Što je s mladim dečkima, tinejdžerima…?, objasnio je dr. Teelucksingh.

Međunarodni dan muškaraca

Iako je manje popularan od Međunarodnog dana žena, Dan muškaraca danas se obilježava u više od 70 zemalja diljem svijeta, a podržava ga i UN.
Glavni cilj je skrenuti pozornost na muško zdravlje te na bolesti koje sve češće pogađaju muškarce. Uz to, nastoji se promovirati jednakost spolova, unaprijediti muško-ženski odnosi, ukazati na mušku diskriminaciju u svakodnevnom životu te pokazati da muškarci mogu biti pozitivan uzor mladima.

Stoga, danas se posvetite sebi i napravite nešto dobro za sebe. Uvedite neke promjene koje će pozitivno utjecati na vaše zdravlje. Pazite na prehranu i budite aktivni. Samo 30 minuta vježbanja dnevno poboljšava opće fizičko i psihičko zdravlje. Ako ste pušač, riješite se te loše navike, a koliko je pušenje štetno za zdravlje, ne treba dodatno pojašnjavati. Isto tako, ne ustručavajte se otići na preventivne preglede jer oni spašavaju život. Uz sve to, budite empatičniji i otvoreniji prema svojim djevojkama, suprugama, prijateljima, djeci, svima. I to ne samo danas, već svaki dan.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori