Journal Man: Legendarni sat Jamesa Bonda dobio je svoju modernu verziju

Journal Man: Legendarni sat Jamesa Bonda
dobio je svoju modernu verziju

Hamilton PSR James Bond sat naslovna1
Hamilton PSR

Nakon što su proizvođač satova Hamilton i tvrtka Electro-Data početkom 70-ih objavili njegov prototip, Hamilton Pulsar ušao je u povijest kao prvi digitalni sat na svijetu. S obzirom koliki je utjecaj imao na budućnost proizvodnje satova, ne čudi da je Pulsara nosio čak i Roger Moore dok je glumio Jamesa Bonda u filmu Live and Let Die. Kako bi odao počast tom legendarnom satu, Hamilton je za ovu godinu pripremio tehnički suvremeniju verziju Pulsara – Hamilton PSR.

Prvotno predstavljen 1972. godine, Pulsar je bio jedan od prvih satova koji su koristili kvarcni kristal za prikazivanje točnog vremena. Naime, sat je funkcionirao tako što je kristal pod utjecajem struje vibrirao u ustaljenom ritmu koji se koristio za računanje sekunda, minuta i sati. Kada je pušten u prodaju prije 48 godina, Pulsar se prodavao za 2100 dolara, što je danas otprilike 13000 dolara. Sat je bio namijenjen muškarcima dubokog džepa koji prate tehnološke trendove, ali Pulsarovo reizdanje znatno je pristupačnije zahvaljujući napretku tehnologije u posljednjih nekoliko desetljeća.

Hamilton PSR James Bond sat 1
Hamilton PSR

Što se tiče funkcionalnosti, novi Hamilton PSR potpuno je jednak originalnom Pulsaru – pritiskom na tipku ekran će se upaliti kako bi pokazao vrijeme. Da, ovaj sat nema ugrađeni alarm, kronometar, obavijesti, pa čak ni datum. Umjesto LED zaslona koji je bio velika novost u ranim 70-im, PSR ima hibridni LCD-OLED zaslon – sat koristi LCD zaslon u pasivnom, a OLED u aktivnom načinu rada.

Hamilton PSR James Bond sat 2
Hamilton PSR

Umjesto kolekcionarima, Hamilton je PSR namijenio široj publici. Verzija od nehrđajućeg čelika moći će se kupiti za 745 dolara, a limitirana zlatna verzija za 995 dolara.

Foto: Hamilton

Učitati još
Zatvori