Journal Man: Kulturno uzdizanje novi je mural zagrebačkog umjetnika Lonca

Journal Man: Kulturno uzdizanje novi je
mural zagrebačkog umjetnika Lonca

lonac-1

Zadar je ovih dana bogatiji za još jedno umjetničko djelo. Hrvatski slikar i street art umjetnik Lonac proteklih je tjedana radio na novom muralu na napuštenoj zgradi koja je povezana s još većom napuštenom i devastiranom zgradom koja je trenutno u procesu renovacije, a sljedeće godine kada bude završena trebala bi postati kulturni centar za mlade. Mural “Kulturno uzdizanje” nalazi se i u neposrednoj blizini poznatog zadarskog skvota Nigdjezemska koji od svojih početaka slavi urbanu kulturu i doprinosi kreativnom razvoju cijele zajednice. Kulturno uzdizanje iznimno je važno, a njegovati ga u ovim teškim vremenima ponekad zahtjeva malo više akcije od svih nas. Vrijeme je da krenemo.

Kulturno se uzdižimo

S obzirom na to da kultura nikada nije pri vrhu prioriteta svima onima koji se bave raspodjelom materijalnih dobara, možemo samo zamisliti s kakvim se problemima umjetnici suočavaju kada je cijeli svijet suočen s krizom, a ovaj sektor je doslovno na koljenima. Možda bi se raznim programima oporavka sve te eventualne negativne posljedice mogle i ublažiti, ali ono na što treba obratiti pažnju je ulaganje u mlade. Jer gdje će se mladi hraniti kulturom, upoznavati s istom i razvijati ju u svim smjerovima ako za to ne postoje adekvatni centri? Umjetnost je živa i raste u svim uvjetima, čak i kada ju se pravilno ne njeguje, a zamislimo samo kakav bi se procvat dogodio da na nju obratimo ipak malo više pažnje. Lonac je na to ovim radom izvrsno ukazao.

Lonac-prva

Umjetnik je to koji ne radi radove radi rada, već da bi odaslao svojstvenu poruku. Nerijetko kritički sa socijalnog stajališta promatra svijet oko sebe, pokušavajući ono bitno iznijeti na površinu kako bi suštinu razumjeli svi – od vrhunskih akademika do najobičnijih ljudi. Nekad i tu malo zapne pa ljudi vide ono što žele vidjeti – mlade koji se kulturnu uzdižu vide kao ljude koji vise ili su na drogama – što je također izvrstan pokazatelj kako društvo diše. Lonac je u svojoj objavi sjajno objasnio rad, koji nije ni blizu takvih primisli dapače potpuno je suprotan – ne bi vjerovali pozitivan. To je samo još jedan u nizu dokaza kako se kultura mora demistificirati i približiti svima – jer potiče. Potiče na razmišljanje, kreiranje stava i djelovanje.

Lonac-3
Lonac-N
Lonac-treća
Lonac-zadnja

Lonac o muralu

Lonac za ovaj mural kaže:

Picasso je jednom prilikom rekao da je svako dijete umjetnik, ali problem je u tome kako ostati dijete jednom kada odrasteš. Mislim da možeš ostati dijete u duši ako ideš u kazalište, na umjetničke izložbe i koncerte, ako čitaš knjige umjesto zlobnih komentara na Internetu, naučiš svirati neki instrument ili pak isprobaš neki novi ples. Ali da bi mogao postići išta od navedenog, trebaš to neko čarobno mjesto koje njeguje takvu kulturu”. Pritom ističe kako je u njegovom rodnom gradu Zagrebu, takvih mjesta sve manje, a napuštenih zgrada sve više. Dodat ćemo samo da ma koliko god gradske vlasti na to žmirile – slon je u prostoriji, a sad je možda idealno vrijeme da se stvari u kulturi krenu “peglati u pravom smjeru”. Ovaj put bez nabora, čistim potezima kista. Radove od Lonca redovito možete pratiti na njegovom Instagramu i Facebooku, kao i na blogu.

Foto: Lonac

Učitati još
Zatvori