Journal Man: Napravite sami kuhano vino po receptu Jamieja Olivera

Jedan od najprepoznatljivijih simbola adventskog doba svakako je kuhano vino, blagdansko piće koje obožavamo konzumirati tijekom hladnih zimskih večeri. Svoj prepoznatljivi miris koji obično u ovo doba zavlada gradskim ulicama duguje najfinijim zimskim začinima – klinčiću, cimetu i muškatnom oraščiću.

Omiljeno blagdansko piće

S obzirom na situaciju, ove ćemo godine preskočiti minglanje po božićnim sajmovima kako bismo isprobali tko nudi najbolje kuhano vino, no to ne znači da u njemu nećemo uživati. Kuhano vino možete vrlo jednostavno pripremiti kod kuće i uživati u njegovim okusima.

Slavni britanski chef Jamie Oliver poznat je po svojim božićnim receptima, a među njima smo pronašli i ovaj za kuhano vino. Kao što smo već naveli, tajna savršenog kuhanog vina je u začinima, a osim već spomenutih, u lonac možete dodati i sve druge začine koje volite, poput zvjezdastog anisa, kardamoma, đumbira i lovora. Oliver kaže da je ključ u načinu pripreme pa treba biti strpljiv. Pustite da se tekućina lagano zagrijava kako bi se svi ti okusi imali vremena pomiješati s vinom.

Kuhano vino by Jamie Oliver

Sastojci:

  • 2 klementine
  • 1 limun
  • 1 limeta
  • 200 g šećera
  • 6 cijelih klinčića
  • 1 štapić cimeta
  • 3 lovorova lista
  • 1 cijeli muškatni oraščić, za ribanje
  • 1 mahuna vanilije
  • 2 zvjezdasta anisa
  • 2 boce Chiantija ili drugog talijanskog crnog vina

Priprema:

Pomoću gulilice ogulite koru klementinama, limunu i limeti na velike komade. U veliki lonac na srednje jaku vatru stavite kuhati šećer, dodajte koru i iscijedite sok klementine. Dodajte klinčić, štapić cimeta, lovorov list i naribajte muškatni oraščić. Mahunu vanilije prepolovite uzdužno i dodajte u lonac, a zatim ulijte vino tako da prekrije šećer. Pustite da se krčka dok se šećer potpuno ne otopi u crnom vinu, a zatim prokuhajte.

Kad zakipi, pustite da se kuha otprilike 4 do 5 minuta, odnosno sve dok ne dobijete gusti sirup. Važno je da se prvo napravi sirup jer se šećer i začini trebaju poprilično zagrijati. Ako ih zagrijavate nakon što ste dodali vino, sav alkohol će ispariti.

Kad ste dobili sirup, skroz smanjite vatru te dodajte zvjezdasti anis i ostatak vina. Lagano zagrijte vino, a nakon otprilike 5 minuta, kad postane toplo i ukusno, prelijte ga u čaše ili šalice i poslužite.

Ostale božićne recepte Jamieja Olivera možete pronaći ovdje.

Foto: Pexels, Unsplash

0