Journal Man: Daniel Kaluuya

Journal Man: Daniel Kaluuya

Daniel-Kaluuya

Daniel Kaluuya već nam je nekoliko godina na radaru, a brojna su se očekivanja od ovog mladog glumca ispunila. Osvojenim Oscarom kulminirao je njegov nevjerojatni pohod na sezonu dodjela nagrada. Daniel Kaluuya tako je jedini koji je osvojio gotovo sva velika priznanja ove godine: SAG Awards, Zlatni globus, Critics Choice i BAFTA-u!

BAFTA-ina ‘zvijezda u usponu’ koja je eksplodirala

Kaluuya je jedan od onih koje ste mogli vidjeti u mnogobrojnim TV serijama i filmovima i prije nego što se probio na hollywoodsku scenu. Britansko-ugandski glumac rođen u Londonu svoju je karijeru započeo u kazalištu, a prvu je ulogu dobio u BBC-jevoj seriji Shoot the Messenger. Ozbiljnije je počeo plijeniti pažnju producenata i redatelja ulogom u seriji Skins u kojoj se pojavio kao Posh Kenneth, a zatim je i sam potpisao nekoliko epizoda serije. Međutim, pojavljivao se u filmovima Johnny English, Kik Ass 2, Sicario i serijama među kojima je Doctor Who, ali i megauspješni Black Mirror.

Nama je ovaj karizmatični glumac prvi put itekako zapeo za oko u filmu Get Out, jednim od najboljih horor trilera koje smo gledali posljednjih godina. I ne samo nama, već ključnim imenima Hollywooda. Film je na dotad neviđen način pokazao fetišizam prema Afroamerikancima i horor koji sam po sebi predstavlja rasizam. Get Out je izašao 2017. godine kad je Kaluuyji bilo tek 28. Glumom je apsolutno oduševio i zaradio nominacije za Oscara, BAFT-u, Zlatni globus, SAG Award i druga priznanja. Britanska akademija proglasila ga je zvijezdom u usponu, a tu je titulu opravdao već u sljedećih nekoliko filmskih projekata.

Judas and the Black Messiah – trijumf Daniela Kaluuyje

Govor o kojem su se svi raspisali je upravo njegov pobjednički govor na ovogodišnjim Oscarima. Judas and the Black Messiah svakako se našao na našoj watch listi, a Akademija ga je nominirala dva puta za najboljeg sporednog glumca, najbolji originalni scenarij, kinematografiju te za najbolji film!

Biografska drama prati Crne pantere u 60-im godinama prošlog stoljeća i nevjerojatan splet događaja koji je doveo do atentata na Freda Hamptona. Daniel Kaluuya koji je i utjelovio revolucionarnog aktivista donio je filmu jedini zlatni kipić, a u istoj je kategoriji bio nominiran njegov kolega iz filma Lakeith Stanfield. Sa Stanfieldom jer Kaluuya također glumio u hitu Get Out.

Ovo je ipak početak Kaluuyjine karijere, već snima novi sci-fi film za Netflix, The Upper World, uskoro će ponovno raditi s redateljem Jordanom Peelom, a vjerojatno je da ćemo ga gledati i u toliko iščekivanom filmu Black Panther 2.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori