Journal Man: Četiri muškarca zbog kojih ove godine pratimo Doru

Journal Man: Četiri muškarca zbog
kojih ove godine pratimo Doru

Hrvatska na sceni ima zaista mnogo novijih, individualnih glazbenih talenata idealnih za plesne melodije ili ljubavne balade. Ono što dosad nismo imali je, ipak, prava muška skupina koja svojim glazbenim đirom, pričom i stilom naočigled odskače. Za klapu Cambi ste gotovo sigurno čuli, ali novi sastav CAMBI. morate čuti.

Jure Nikolić, Sandro Gerbec, Luka Čulić i Joško Tranfić lead su vokali novog sastava. No, iako glazbu stvaraju već godinama, iskusni su pjevači i glazbenici koji poznaju rad na sceni, oni su i jednostavno jako cool ekipa. Onaj tip sastava koji bi mogli zavoljeti ne samo zbog upečatljivih pjesama nego i zbog svačije interesantne priče i karaktera.

Osim što su CAMBI. oni su također statičar, kineziolog, bivši prvak države u plivanju i solist splitskog HNK. Svaki od njih unosi neki svoj interes i strast pa tako Luku, bivšeg profesionalnog plivača, možete često pronaći na brodu, Joška možete čuti kako pjeva operu u splitskom HNK-u ili mu kroz slušalice trese heavy metal, Jure kao statičar projektira neke od najzanimljivijih građevina u Hrvatskoj, dok Sandro, diplomirani kineziolog, možda upravo trenira neku od zvijezda s naše scene ili se druži u konobi. Ono što im je svima zajedničko, kako i sami kažu, jest da su romantičari pa ne čudi i da je svakom od njih najveća inspiracija upravo njihova obitelj i klinci.

Čini se kao da baš sad imamo na glazbenoj sceni nešto skroz novo, otkačeno, sastav odnosno glazbenike koji imaju taj ‘inozemni’ imidž, ali i dalje s domaćim stavom. Uz takvu je ekipu nastup na Dori postao tek jedan od razloga zašto smo porazgovarali. No, kad u obzir uzmemo ovakve vokale, ali i činjenicu da pjesmu ‘Zaljubljen’ potpisuje Marija Mirković, članica genijalne regionalne grupe The Frajle – uzbuđenja ne nedostaje. Baš zato je ovo pravi trenutak da upoznate lica novog CAMBI.-ja.

  • Kako se dogodio taj zaokret u vašem imidžu? Što je drugačije sad kada ste iz naziva izbacili “klapa”?

LUKA: U svijetu klapa dogodilo se to da je postalo gotovo nemoguće prepoznati jednu od druge jer su sve manje više imale sličan repertoar i način izvođenja koncerta. Klapa Cambi je oduvijek bila inovativna i ona koja je pomicala granice pa smo tako hrabro ušli i u ovu priču rebrandinga i zaokreta u vokalni sastav CAMBI.

JURE: Uslijed jednog pomlađivanja koje se dogodilo zadnjih godina došlo je i do želje za nešto modernijim izričajem. Znali smo da transformacija iz klape u vokalni pop sastav neće biti jednostavna ali vjerujemo da CAMBI. to može jer kad postoji dovoljno jaka želja postoji i način

“Došlo je do želje za modernijim izričajem”

SANDRO: Bez obzira na to što smo u nazivu odbacili riječ klapa jer se to nametnulo dodavanjem pratećeg banda, ostali smo vjerni tradiciji njegovanja kvalitetnih vokala. Novost je da smo vokale upotpunili pratećim bendom sastavljenim od vrhunskih glazbenika, te vjerujemo da je ovaj zaokret upravo ono što smo tražili.

JOŠKO: CAMBI. sada nastupa u sastavu od sedam pjevača s tim da smo Jure, Sandro, Luka i ja četiri lead vokala i to je ono što nas upravo najviše razlikuje od klape. U klapama je prvi tenor onaj koji je lead vokal, a kod nas ih imate četiri. Tu je još i prateći band tako da je zaista bilo primjereno odbaciti prefiks “klapa”. Uz nas četvoricu vokala tu su još i Marin Mandić, Petar Lozo i Teo Kapov.

  • Kako biste opisali vaš glazbeni đir trenutno? Kako nastaju vaše pjesme, možete li nam malo približiti proces?

SANDRO: Mi se na probama volimo našaliti da smo postali novi boy bend, a samim time bi se naš glazbeni đir mogao opisati kao mediteranski pop. CAMBI.je tijekom dugogodišnjeg djelovanja, točnije 35 godina, stekao mnoga poznanstva i prijateljstva među autorima koji uvijek imaju nešto novo i kvalitetno za nas. Uvijek je na stolu nekoliko pjesama koje preslušamo svi zajedno te prokomentiramo koja bi se najbolje uklopila u naš glazbeni izričaj, te u konačnici izaberemo pjesmu oko koje se svi nekako najviše složimo.

“Volimo se šaliti da smo novi boy band, u điru smo mediteranskog popa”

JURE: Trenutno gajimo možda i jedinstven đir na našoj estradi pošto nemamo nešto poznatijih vokalnih sastava ovog tipa koji nastupaju uz prateći band. Što se tiče biranja pjesama -“potraga” za pravom je proces koji je jako bitan. Treba naći onu koju možeš iznijeti kao zaista svoju, a usudim se reći da su naredna tri singla koja su pred nama upravo takve pjesme. Tako da od CAMBI.-ja tek očekujte najbolje.

  • Koje su vam teme posebno bliske, o čemu vam je gušt pjevati?

LUKA: Osobno najviše volim pjevati pjesme s ljubavnom tematikom a takva je i “Zaljubljen” – pjesma s kojom ćemo nastupiti na ovogodišnjoj Dori.
Napisala ju je Marija Mirković, članica regionalne senzacije The Frajle. Radi se o pjesmi koja svima ostane u uhu na prvo slušanje a ima toliko moćan refren da joj je mjesto zaista bilo na pozornici Dore, a možda i Eurosonga. Za aranžman se pobrinuo naš stalni suradnik Hrvoje Domazet te smo iskreno ponosni na pjesmu s kojom ćemo se predstaviti na natjecanju za hrvatsku pjesmu Eurovizije.

JOŠKO: Svrha nam je u ljudima pobuditi lijepe emocije i širiti pozitivnu vibru a toga nam u ovim vremenima posebno treba.

SANDRO: Mi smo vam nepopravljivi romantičari!

  • Kakvi ste međusobno? Imate li u sastavu onu klasičnu podjelu na jedno ‘Šaljivdžiju’, onog ‘Ozbiljnog i odgovornog’, ‘Zaboravnog’, ‘Šminkera’ i slično?

SANDRO: Slobodno reći da je CAMBI.-jev najjači adut prijateljstvo i od samog početka imam osjećaj da sam dio jedne velike obitelji. Kao “šaljivdžiju” ne mogu nikoga posebno izdvojiti nego bi prije rekao da svatko od nas ima svoju pozitivnu žutu minutu i trenutak stand up komedije.
Što se tiče “ozbiljnog i odgovornog” izdvojio bih dva naša člana. Predsjednik ove vesele družine Jure, koji je tu kada treba donijeti neku bitnu odluku i Marin Mandić koji se nesebično prihvatio administrativnih poslova i moram reći to obavlja besprijekorno. Titulu “Zaboravnog” zasigurno odnosim ja sam. Nema probe i nastupa na koji nisam nešto zaboravio ponijeti. Što se tiče “šminkera” u sastavu isto ne bih nikoga posebno izdvojio, osim kada su u pitanju nastupi i spotovi – tu onda pristajemo biti šminkeri, nema iznimke.

“Grupa smo temperamentnih Dalmatinaca, ali u super smo odnosima”

JURE: Mogu reći da smo u iznenađujuće dobrim odnosima s obzirom na to da smo grupa temperamentnih Dalmatinaca različitih godina, zanimanja te općenito pogleda na svijet. Možda nas upravo taj temperament drži na okupu jer smo zbog njega vrlo direktni tako da uvijek znamo na čemu smo jedni s drugima. Ta otvorenost i zajednički cilj nas čine jako dobrom ekipom te valja naglasiti da smo u sadašnjem sastavu zajedno cca 7-8 godina.

JOŠKO: Neke od nas veže i kumstvo tako da nismo klasični “poslovni suradnici”. Mi smo jedna raznolika grupa u kojoj svaki član ima više titula. Sandro je zaboravni šminker, Jure je odgovorni šaljivdžija, Luka je iskreni veseljak a ja ću za sebe reći da sam ozbiljni šaljivdžija.

  • Što svatko od vas voli raditi kad ne pjeva? Uživate li u nekim zajedničkim hobijima?


JURE: Svi mi imamo svoje stalne poslove koje radimo kada ne pjevamo pa tako i hobije. Po struci sam statičar te zaista uživam u svom poslu koji mi je mnogo više od zanimanja pa tako vrlo često čitam stručnu literaturu poput kakvog romana. Uz posao mi je naravno najdraže provoditi vrijeme sa suprugom i djecom.

SANDRO: Mislim da smo po tom pitanju svi različiti. Neki od nas vole odraditi trening u prirodi, a neki vole pozvati cijelu ekipu i pripremiti roštilj ili sjesti u konobu. Ovo zadnje bih mogao navesti kao hobi u kojem svi zajedno najviše uživamo.

“Svi imamo svoje poslove i hobije kad ne pjevamo”

LUKA: Sve svoje slobodno vrijeme volim provoditi na brodu tako da izleti s brodom i ribolov su moj ispušni ventil. Također, Sandrova i moja poveznica privatno je oduvijek bio sport jer smo se odmalena bavili plivanjem u Plivačkom klubu Mornar u Splitu.

JOŠKO: Planinarenje, windsurfing , vožnja motorom, ronjenje, hvatanje ribe, tj skoro sve aktivnosti na otvorenome. Zaista mogu reći da sam outdoor tip.

  • Što vam je najvažnija sporedna stvar na svijetu?

SANDRO: Siguran samo da skoro nitko od ekipe neće spomenuti nogomet. Ja bih na prvom mjestu kao najvažniju stvar na svijetu naveo svoju obitelj, prekrasnu suprugu Doris i preslatkog šestomjesečnog sinčića Luku, koji su moja vječna inspiracija u životu. Stoga najvažnija sporedna stvar bi za mene bila pjevanje, a razlog tome bi bio terapeutski učinak. Što god vas muči u životu, pjesma i glazba općenito uvijek nekako nađu način da se lakše nosite s problemima, a u trenutku i da zaboravite na vanjski svijet.

LUKA: Najvažnija sporedna stvari mi je godišnji odmor s obitelji i putovanja.

JOŠKO: Meni osobno je najveći užitak ploviti svojim brodom. More i tišina mi vraćaju energiju i bez toga ne mogu.

  • Koliku pažnju posvećujete svom izgledu? Imate li jedan proizvod za njegu/izgled bez kojeg ne možete?

SANDRO: Ovisno o situaciji, ima dana kada ostanem kod kuće u kućnom ogrtaču razbarušene kose, ako treba izaći vani samo nabacim šiltericu I riješim si muke. Kada su nastupi u pitanju – e tu onda što se kaže svaka dlaka mora biti na svom mjestu. Da bi tako i bilo proizvod bez kojeg ne mogu je lak za kosu. Tko me poznaje zna da imam kosu kao paperje, pa je lak jedini način da ne hodam uokolo s naelektriziranom kosom.

JOŠKO: Ne idem nigdje bez gela za kosu.

JURE: Ne pretjerujem s brigom o svom izgledu. Vjerujem da je prirodan look najbolji tako da jedino što koristim je gel za kosu. Do tog je došlo nedavno s obzirom na to da sam preko pet godina nosio dugu kosu koju sam nedavno ošišao. Otada se i gel i ja intenzivno družimo.

LUKA: U privatnom životu posvećujem izgledu koliko i svaki prosječan muškarac dok je na bini nešto potpuno drugačije što možemo zahvaliti našem menadžeru koji ide uvijek par koraka ispred nas. Kad se nađeš pod svjetlima reflektora bilo da se radi o koncertima ili snimanjima spotova onda se po prvi put susretneš i s izrazima kao što su primer, korektor i puder za lice.

  • Kakvu odjeću najviše volite nositi kada ne nastupate i kada niste u spotovima? Tko od vas možda najviše energije posvećuje stylingu?


JURE: Ja sam uvijek u trapericama i to crnima. Jednake boje su mi i cipele a i većina garderobe. Možda je to mudra odluka s obzirom na to da sam daltonist.

LUKA: Najviše volim kada imam jako malo odjeće na sebi, a to je ljeti.

JOŠKO: Kratka majica ili košulja, lagane lanene hlače i tenisice. Sandro je više taj koji je naš modni mačak.

SANDRO: E, ovo pitanje mi je možda najdraže od svih, jer sam u privatnom životu totalna suprotnost od onoga što možete vidjeti na nastupima i spotovima gdje moram priznati da imam slabost na srebrni nakit – prstenje i narukvice rezervirani su za pozornicu dok je privatno nešto posve drugo.
Za one koji ne znaju po struci sam magistar kineziologije, te kolega i ja imamo svoju dvoranu za privatne treninge gdje radimo pretežito sa sportašima, ali ima tu i rekreativaca i lica s estrade koji jednostavno žele održati dobru formu i biti u što boljoj kondiciji jer neki od njih odrade I solidne treninge na svojim nastupima i koncertima. Ali da se vratimo mi glavnom pitanju što volim nositi kada ne nastupam? Odgovor bi bio sportska odjeća i obuća i to 90% vremena, s obzirom na to da sam cijeli život proveo u sportu. U tome se jednostavno osjećam najudobnije.

  • Čija vam pohvala najviše znači? Tko vam je najveća motivacija za bavljenje glazbom?

LUKA: Najveća motivacija za daljnji rad i dokazivanje mi je moja kćerka Paola kojoj želim pokazati da je sve moguće ako se dovoljno trudiš, a kritika i komentar kojeg uvažavam je svakako od supruge jer me ona najbolje poznaje.

JOŠKO: Najviše mi znači pohvala od mojih najbližih, zatim od kolega glazbenika a drago mi je i čuti pohvalu nakon koncerta.

“Pohvale od strane obitelji imaju posebnu težinu”

SANDRO: Pohvalu je općenito lijepo čuti od bilo koga, ali posebnu težinu zasigurno imaju one upućene od strane moje obitelji, točnije roditelja i supruge, jer su mi ogromna podrška u svemu čime se bavim, a posebice u pjevanju s obzirom na to da se veliki trud ulaže u cijeli ovaj projekt, pogotovo otkada smo napravili zaokret u glazbenom smjeru. Motivacija za bavljenje glazbom bi opet bila moja obitelj. Netko će reći da sam dosadan više s tim, jer ih u svakom intervjuu spominjem, ali to je jednostavno tako, za njih živite.. Tako da je jedini logičan odgovor OBITELJ.

JURE: Svaki od nas ima različite glazbene uzore ali prava motivacija za nas je upravo zajedništvo.

  • Gdje se vidite za desetak godina?

JOŠKO: Volio bih putovati po svijetu, pjevati i uveseljavati ljude.

JURE: Za desetak godina se vidim u 46 godini života i još uvijek uživajući stvarajući glazbu. To je strast koje nije tu za dan te se nadam da ću biti u mogućnosti baviti se ovim još dugi niz godina.

LUKA: Za deset godina se vidim i dalje u CAMBI.-ju ali s puno dobrih pjesama iza nas i jedino što priželjkujem je da i dalje drži isti entuzijazam kao i danas.

SANDRO: Za desetak godina se vidim sa svojom proširenom obitelji, uz bar još dvoje djece i da skupa s njima pjevati koliko mi srce želi. Ta kuća bi trebala biti pored mora i na osami da ne gnjavimo susjede. I naravno vidim se s istim ovim sastavom na nastupima, jer vjerujem da će ova pandemija koja nas je zadesila ostati samo davna gorka uspomena i da ćemo svi zajedno uživati u pjesmi kao nikada prije.

Foto: Zvonimir Ferina

Učitati još
Zatvori