Journal Man: Dan Levy hollywoodski je kreativac koji stoji iza toliko hvaljene serije ‘Schitt’s Creek’

Journal Man: Dan Levy hollywoodski je kreativac koji stoji iza toliko hvaljene serije ‘Schitt’s Creek’

Često se dogodi da određeni glumac, redatelj, bilo koji hollywoodski umjetnik, doslovce preko noći ostvari uspjeh, privuče pažnju svjetskih medija i postane jedno od najnapetijih lica Hollywooda. Manje naglo na sceni se pojavio Dan Levy i bez sumnje je postigao iconic status na svim frontovima – od glume, osmišljavanja TV uspješnice, produkcije, ali i zahvaljujući svojoj spontanosti i opuštenosti.

Levyju je bilo tek 31 godina kad je na ekrane lansirao ‘Schitt’s Creek’, jednu od najboljih humorističnih serija u posljednjem desetljeću. Nakon što je prošle godine Schitt’s Creek osvojio rekordnih 9 Emmyja, a ove godine je na Zlatnim globusima proglašena najboljom TV serijom u kategoriji mjuzikla ili komedija, jasno je da je vrijeme Dana Levyja zapravo tek krenulo!

Iz glumačke obitelji ravno u svoj svijet

Dan Levy dolazi iz obitelji koju strani mediji popularno nazivaju ‘comedic royalty.’ Eugenea Levy, njegovog oca, vidjeli ste u barem jednoj slavnoj komediji, ako nigdje drugdje onda u bizarnom, ali jednako kultnom filmu ‘American Pie.’ Iako je odmah imao priliku glumiti u brojnim TV projektima, Levy je karijeru započeo kao voditelj na MTV-ju, posebice na emisijama poput ‘The After Show’, a kasnije i ‘The Hills.’ Vodio je i ostale realityje i natjecanja, a glumio je u osrednjim filmovima i serijama.

O tom je iskustvu ispričao: “Uživao sam na MTV-ju. Prije toga sam radio u videoteci, a posao na televiziji potpuno me izvukao iz ljušture. Svakodnevno pričanje s nepoznatim ljudima svakog će osloboditi straha. To je bila moja prva prilika da pokažem ljudima da sam sposoban za nešto više od toga da sam samo nečije dijete.”

Međutim, kad je u konačnici s ocem započeo vlastitu produkcijsku firmu i lansirao pilot epizodu ‘Schitt’s Creeka’, karijera mu je doživjela uzlet, a uskoro je ušao u povijest kao prva osoba koja je osvojila Primetime Emmy za glumu, režiju, produkciju i scenarij!

Kako je Levy stvorio ‘Schitt’s Creek’ – od low budget sitcoma do jedne od omiljenih komedija

‘Schitt’s Creek’ započela je kao relativno nepoznati sitcom. Odbio ih je HBO, glavna glumica Catherine O’Hara gotovo je odbila ulogu, naziv serije mnogima nije bio obećavajući, a ni sama premisa serije nije zvučala kao nešto potpuno novo i interesantno. Međutim, kad premotamo vrijeme pet godina unaprijed, ‘Schitt’s Creek’ postavlja rekorde na Emmyjima, Catherine O’Hara doživljava ponovni uspon u karijeri, a Dan Levy postaje, bez ikakve sumnje, najvažniji aktualni TV tvorac.

O čemu se zapravo radi, što ga je inspiriralo i zašto je baš ova serija tako uspješna?

Iza Levyjeve hit prekretnice stoji ideja realityja o nevjerojatno bogatim obiteljima poput realityja ‘Real Housewives’ ili Kardashiana. Objasnio je tu misao u intervju kad je rekao: “Sjećam se da sam bio šokiran ogromnim bogatstvom i znatiželja mi je u jednom trenutku odvela do pitanja ‘što bi bilo s ovim obiteljima da sve što imaju samo nestane?”

I baš to prati Schitt’s Creek: obitelj koja gubi svoje poslovne carstvo i sav novac nakon što vlada razotkrije da godinama nisu plaćali državi porez. Ta neobična, gotovo bizarna, obitelj – roditelji Johnny (Eugene Levy) i Moira (O’Hara) te odrasla djeca David (Daniel Levy) i Alexis (Annie Murphy) moraju otići na jedino mjesto koje im država nije oduzela – sele se u gradić Schitt’s Creek u oronuli motel. Gradić koji nudi sasvim drugačiji život od onog urbanog, luksuznog i bogatog.

Međutim, u pravom je fokusu radnje dinamika u obitelji, činjenica da moraju tek sad otkriti što znači biti obitelj i što znače jedni drugi.

Dan Levy otkrio je da je baš ovdje ključna uloga njegovog oca Eugenea jer, iako je dosad na televiziji bilo sličnih priča, niti jedna nije ispričana kao realistička komedija u kojoj je njegov otac oduvijek briljirao! ‘Schitt’s Creek’ prva je njihova suradnja ikad, a ubrzo su se prometnuli u omiljeni otac-sin tandem. Komedija koju je prvenstveno Dan Levy stvorio revolucionarna je na suptilne načine. a posebice, u tretiranju seksualne orijentacije kao teme u sitcomima po čemu se razlikuje od gotovo svih dotadašnjih serija.

Iako je ‘Schitt’s Creek’ gotov, projekti s onim pravim potpisom Dana Levyja tek se počinju zahuktavati.

Foto: IMDb, Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori