Journal Man: Braća Sinković

Journal Man: Braća Sinković

Journal Man: Braća Sinković

I dok je za većinu nas dan tek započeo, braća Sinković već su odradili svoj prvi trening u danu. 2021. za njih će biti velika godina jer ih čekaju Olimpijske igre, tri Svjetska kupa, Europsko i Svjetsko prvenstvo. Pripreme su u punom jeku.

Nakon odrađenog jutarnjeg treninga na vodi, Martin i Valent Sinković u dobrom se raspoloženju vraćaju u veslački klub na Jarunu, provjeravaju rezultate upravo odrađenog treninga na svojim Garmin pametnim satovima i kreću s procesom čišćenja svog čamca. Iako ih njihovi veliki uspjesi i brojne medalje na svim europskim i svjetskim natjecanjima svrstavaju među najuspješnije hrvatske sportaše i najuspješnije veslače na svijetu, iza njih ne stoji veliki tim kojeg bismo možda svi očekivali – tu su samo njih dvojica i njihov trener Nikola Bralić.

Iako im uz dvanaest treninga tjedno ostaje malo slobodnog vremena, dio njega odvojili su za kratko prijepodnevno druženja s nama. U njihovom omiljenom okruženju, otkrili su nam kako teku pripreme, koje su im neostvarene sportske želje te kako izgleda njihov život izvan veslanja!

Journal Man: Braća Sinković
  • Iza nas je izazovna godina, a brojni izazovi nalaze se i ispred svih nas. Koliko se Vaša svakodnevica promijenila u posljednjih godinu dana i kako ste se kao profesionalni sportaši prilagodili novoj normali?

Martin: Kao i na sve ostale profesije, pandemija je utjecala i na nas, posebno za vrijeme lockdowna. U tom trenutku bili smo u fazi intenzivnih priprema na vodi pa je bilo teško kontinuirano trenirati u novim uvjetima. Većina natjecanja je otkazana, nisu se održale Olimpijske igre, bili su nam zabranjeni treninzi na vodi, pa smo doma na sobnim biciklima i ergometrima održavali kondiciju. Nismo znali što očekivati, kako formu tempirati, za koje natjecanje se uopće pripremati. Taj period je bio pravi pokazatelj kako je ljudima puno lakše kada imaju jasan cilj, a mi nismo bili u mogućnosti imati ga.

Valent: Nakon nekog vremena, dopustili su sportašima A kategorije da se vrate treningu, tako da od tada možemo normalno raditi po planu i programu našeg trenera Bralića. Prošlu godinu nije bilo natjecanja pa je puno teže ostati u vrhunskom treningu, teško je motivirati se kad ne znate za što se pripremate. Ali svakodnevica nam se na kraju nije previše promijenila, treninge smo odrađivali dva puta dnevno, ukoliko smo na vodi sve trener kontrolira, a ako smo u kući onda mu trebamo poslati rezultate, tako da on prati stanje i prema tome koordinira daljnje treninge.

Journal Man: Braća Sinković
  • 2021. godina u vašem kalendaru ispunjena je brojnim sportskim natjecanjima među kojima su najveće Olimpijske igre. Kako se pripremate za nove sportske izazove? Kako izgleda vaš tipičan dan za vrijeme priprema?

Martin: Pripreme su u punom jeku! Treniramo 12 puta tjedno, nemamo dan odmora već smo četvrtkom i nedjeljom slobodni popodne. Svako jutro imamo veslanje na vodi, ako nam to dopuste vremenski uvjeti, a ako ne možemo biti na vodi onda smo u klubu. Ponedjeljkom, srijedom i petkom poslijepodne odradimo teretanu, a utorkom i subotom bicikl, trčanje i slično. Ujutro je trening u 7 sati, a popodne oko 16, 17 sati, ovisno jesmo li na biciklu, na vodi ili u teretani. Treninzi traju oko 2, 2 i pol sata, nekad i 3.

Valent: Osim Olimpijskih igara, ove godine imamo tri Svjetska kupa, Europsko i Svjetsko prvenstvo. Zanimljivo je kako će se 1. Svjetski kup prvi puta u povijesti održati u Zagrebu i jako smo uzbuđeni zbog toga! Uoči najvećih natjecanja idemo na pripreme, najčešće na Peruču kod Sinja, a tada više trening baziramo na veslanje, a manje na teretanu i bicikl. To budu dugi veslački treninzi gdje radimo na tehnici i izdržljivosti, jako intenzivan rad. Trener Bralić je izvrstan trener i svaki trening ima pomno isplaniran. Uvijek zapisuje vremena, prolaze, rezultate, tako da mu vjerujemo u potpunosti i prepuštamo se njegovom vođenju.

Journal Man: Braća Sinković
  • Mnogi sportaši imaju male rituale prije velikih natjecanja. Kako za vas izgledaju posljednje minute prije početka utrke?

Martin: 30ak minuta prije početka same utrke krećemo sa zagrijavanjem na vodi, tako da nemam neke posebne rituale. Čujem se sa suprugom, porazgovaram s trenerom i krećemo na vodu. Tako da ne bih to nazvao ritualima, već neki uobičajeni način kako provodim vrijeme prije početka same utrke.

Valent: Imamo točan raspored prije utrke, zagrijavanje na ergometru pa u čamcu tako da nemam ni vremena za neke rituale. Koncentriramo se na utrku i tehniku izvođenja zaveslaja.

Journal Man: Braća Sinković
Journal Man: Braća Sinković
  • Svi sportaši imaju i nekoliko stvari koje uvijek nose sa sobom. Koji su neki od vaših favorita koje nosite sa sobom čak i u čamac?

Martin: Kapa, sportski sat i vjenčani prsten! Bez te tri stvari u čamac ne sjedam. 🙂

Valent: Ne možemo puno stvari stavljati u čamac radi težine, tako da nemam neke stvari koje nosim sa sobom na utrku. Najvažnije mi je imati vodu i fenix sat, koji mi mjeri sve bitne parametre i na taj način mogu usporediti svoje rezultate.

Journal Man: Braća Sinković
Journal Man: Braća Sinković
  • Godinama veslate zajedno. Koji su najveći izazovi s kojima ste se susreli kao braća u sportu, a koje su najbolje strane?

Martin: Činjenica da smo braća nam puno olakšava. S tom poveznicom je sve puno lakše, jako se dobro razumijemo i u ključnim trenutcima, kako onima u čamcu tako i životu dovoljan je samo mali znak ili pogled da znamo što treba napraviti. Ako se i dogode neke razmirice, to brzo riješimo baš zato što smo braća. Ali vjerujte nam, u čamcu tome nema mjesta..tako da si vjerujemo i podupiremo jedan drugoga maksimalno!

Valent: Konstantno se susrećemo s izazovima, jednome bude dobar dan, jednome loš, čamac ne ide kako smo zamislili, prolazno vrijeme nije dobro, puno je stvari koje su nam svakodnevne prepreke. Međutim, puno je lakše prebroditi probleme i vjerujem da se bolje razumijemo nego li ostali veslači. A najveće je zadovoljstvo pobijediti s bratom jer taj pobjednički osjećaj, stisak ruke ili zagrljaj na postolju imaju posebnu energiju.

Journal Man: Braća Sinković
Journal Man: Braća Sinković
  • Koji je bio najbolji savjet koji ste dobili od drugog sportaša? Koji bi bio Vaš savjet za sve one koji se žele baviti profesionalnim sportom?

Martin: Ne sjećam se nekog savjeta kao najboljeg. Uvijek posebnu pažnju posvetim ljudima koje smatram uspješnim u bilo kojem području i pokušavam od njih naučiti ono što smatram najboljim. U konačnici uvijek se vodim izrekom Bol je privremena, a slava je vječna.

Moj neki savjet za sve koji žele postati profesionalni sportaši, je da moraju puno trenirati i biti tvrdoglavi, a povrh svega uživati u tome što rade. Preporučio bih svakako da nađu neki sport koji će voljeti, ne iz neke koristi ili slave, već da uživaju u tom što rade svaki dan.

Valent: Rad, rad i samo rad. Bez rada i discipline nema uspjeha. Tek kada posložite u svojoj glavi da to što subotu niste proveli s prijateljima ili otišli na maturalac, nije odricanje već ljubav prema tome što radite, tad ćete znati da ste na dobrom putu do vrha. 

Journal Man: Braća Sinković

Mali sportski vremeplov braće Sinković

Veslanje – jučer, danas, sutra

Prva utrka?
Martin: Duatlon 2000. godine, prva utrka (ergometar i trčanje), a u čamcu se ne sjećam prve, bilo je sigurno neko državno prvenstvo
Valent: Moja prva utrka je bila sa starijim bratom Matijom u dvojcu na pariće u osnovnoj školi. Bila je to jako smiješna utrka, 6 staza smo prešli, posvuda smo išli- lijevo desno, nikako uhvatit ravnu liniju ali na kraju smo došli treći.

Prva medalja?
Martin: 2007. Svjetsko juniorsko prvenstvo u Pekingu – bronca
Valent: 2006. Svjetsko juniorsko prvenstvo u Amsterdamu – srebro

Najdraži trenutak u karijeri?
Martin: Olimpijsko zlato u Riju 2016. – dvojac na pariće
Valent: Olimpijsko zlato u Riju 2016. – dvojac na pariće

Najluđa sportska uspomena?
Martin: Regata u Lucernu 2010. godine. Na isti start smo išli 3 puta. Nakon prvog starta se odvojila jedna staza pa smo morali ponoviti start. Dok su oni riješili stazu i mi krenuli na ponovljeni start, pojavila se vremenska oluja i odgodili su nam utrku. Tek sutradan smo odveslali utrku.
Valent: Izgubljena putovnica na putu za Olimpijske igre u Rio 2016.

Neostvarena sportska želja?
Martin: Zlato u drugoj disciplini (dvojac bez kormilara) na Olimpijskim igrama – imamo priliku u Tokiju!
Valent: Nastupiti na jednom od svjetskih natjecanja u Zagrebu pred svojom publikom!

Journal Man: Braća Sinković
  • Veslanje je veliki dio Vaše svakodnevice i Vašeg života općenito. Kako provodite slobodne dane?

Martin: Nemamo puno slobodnog vremena, jedini slobodni dani u tjednu su nam četvrtak i nedjelja kada imamo samo jedan trening. To vrijeme najviše volim iskoristiti sa suprugom, zajedno šetamo, kuhamo, gledamo filmove – uživamo u zajedničkom vremenu. Nažalost, nemamo nekih mogućnosti za vikend putovanja zbog naših treninga pa to pokušavamo nadoknaditi na druge načine.

Valent:  Nemamo puno slobodnog vremena, osobito ne sada prije Olimpijskih igara. Svoje slobodno vrijeme volim provoditi sa svojom suprugom u krugu obitelji i prijatelja. Moja supruga se voli baviti sportom, pa često odigramo tenis zajedno ili neku društvenu igru, a nerijetko se opustimo i uz video igrice. Teško podnosim poraz, pa je vrlo napeto, ali u tenisu je još nisam pobijedio. 🙂

Journal Man: Braća Sinković
Journal Man: Braća Sinković
  • Bavite li se rekreativno sportom i u slobodno vrijeme?

Martin: Volim trčati ili voziti bicikl u slobodno vrijeme. Dok smo u čamcu, koncentrirani smo na izvođenje zaveslaja, tehniku, disanje, a dok trčim ili bicikliram mogu se skroz opustiti i ne razmišljam o ničemu.

Valent: Ja volim sve sportove i volim u slobodno vrijeme igrati nogomet, tenis, padel, košarku. Bilo što. 🙂

Journal Man: Braća Sinković
Journal Man: Braća Sinković
Journal Man: Braća Sinković
  • Koja su vaša omiljena mjesta za uživanje i opuštanje – u Zagrebu ili izvan njega?

Martin: Zagorje! Moji roditelji su rodom iz Zagorja, tamo imamo kuću i najviše volim otići sa suprugom u našu zelenu oazu.

Valent: Čiovo! Šetnja uz more me jako opušta i jako volim otići tamo kad god uhvatim slobodno vrijeme.

Journal Man: Braća Sinković
  • Da niste veslači, bili bi?

Martin: Kuhar!

Valent: Tenisač!

Journal Man: Braća Sinković

Od omiljenih stvari do omiljenih filmova – favoriti braće Sinković

Tri stvari bez kojih nikad ne izlazite iz kuće?
Martin: fenix sat, novčanik i ključevi.
Valent: Garmin sat, ključevi i odjeća!

Omiljeno jelo?
Martin: Sladoled!
Valent: Lazanje koje mi supruga pripremi!

Destinacija koju želite posjetiti?
Martin: Uskršnji otoci i Galapagos.  
Valent: Japan mi je bila velika želja, tako da se veselim Olimpijskim igrama u Tokiju!

Glazba koju volite slušati?
Martin: Sve, nemam poseban žanr koji preferiram, ovisno o raspoloženju i situaciji.
Valent: Svega pomalo – uglavnom pop, rock i hip hop! Od domaćih izvođača preferiram Vojka i TBF.

Najdraži film?
Martin: Gospodar prstenova
Valent: Iskupljenje u Shawshanku

Sport koji najviše volite pratiti (a nije veslanje)?
Martin: NFL!
Valent: Tenis!

Journal Man: Braća Sinković

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori