Journal Man: Kako preživjeti božićne i novogodišnje blagdane?

Božićni i novogodišnji blagdani nam se opasno približavaju. Za mnoge od nas to označava vrijeme proslava, provođenja vremena u dobrom društvu, uživanje u izvrsnoj hrani i piću. Ali, to također znači i mnogo vremena provedenog van kuće i izvan uobičajene rutine te razdoblje pojačanog stresa. Unatoč svim događanjima u ovo doba godine, nema potrebe da vaše zdravlje, fitness ciljevi i rutina potpuno padnu u drugi plan, a našim savjetima ćemo vam pokazati i kako da to spriječite.

Trening

Intenzitet i broj vaših treninga za vrijeme blagdana vjerojatno će se smanjiti, bilo zbog manjka slobodnog vremena, putovanja ili mamurluka, ali neka vas to ne obeshrabri. Ako se vaši treninzi sastoje od aktivnosti visokog intenziteta ili teških dizanja, veće vrijeme odmora vašim zglobovima pruža šansu da se regeneriraju. Periodi treninga sa smanjenim težinama i manjeg intenziteta  pomažu u balansiranju hormona i oporavku mišića te sprječavaju pretreniranost.

Ono što si nikako ne biste trebali dopustiti je potpuni prestanak treniranja za vrijeme blagdana. Čak i ako nemate vremena za teretanu, sigurno ćete naći 15 minuta u danu da odradite bodyweight trening. Ako imate vremena, a niste raspoloženi za dizanje utega, odradite Tabata ili HIIT sesiju koja će vam pomoću u sagorijevanju velikog broja kalorija u kratkom vremenskom periodu.

Hrana 

Blagdani su razdoblje kada je lako biti neumjeren u hrani. Za stolom, prije nego što pretrpate svoj tanjur s hranom, zastanite i razmislite o tome što ćete pojesti. To ne znači da neku hranu ne biste trebali jesti, ali svakako pripazite na količine, jer je hrana gorivo koje je potrebno tijelu te biste uvijek trebali unositi uravnotežen omjer makronutrijenata, uz što više voća i povrća koji će vam osigurati prijeko potrebne mikronutrijente.

Smanjenje broja ugljikohidrata i vođenje računa o ukupnom broju kalorija koje ste pojeli učinkoviti su načini za održavanje težine. Pokušajte u svaki obrok uključiti proteine i zdrave masti jer njihova kombinacija doprinosi osjećaju sitosti i regulira razinu šećera u krvi.

Alkohol

A što s alkoholom? Iako će to biti vrlo teško, ograničite ga kad god možete. Izbjegavajte miješana pića u potpunosti, a držite se prozirnih žestokih pića (npr. gin, votka) razrijeđenih s mineralnom vodom. Također, ako odlučite piti, morate imati na umu broj i vrstu kalorija koje unosite tokom dana. Alkoholna pića su iznimno kalorična pa pripazite da ne pridonose velikom dijelu vašeg dnevnog unosa kalorija.

Darovi

Kupovinu poklona ove godine probajte obaviti što ranije (barem desetak dana prije Božića) kako biste izbjegli gužve i nepotreban stres. Da biste si olakšali kupnju, nemojte se bojati pitati voljene što bi željeli dobiti kao poklon. A kada se napokon odlučite krenuti u kupnju, prvo saznajte koji poklon možete gdje kupiti, čime ćete znatno uštedjeti vrijeme.

Tekst: Ivan Mihanović

Foto: Unsplash

0