Journal Man: Sva lica bomberica za prijelaznu sezonu

Journal Man: Sva lica bomberica
za prijelaznu sezonu

Kratka povijest bomber jakne

Podrijetlo bomber jakne, ili jakne za letenje, potječe iz Prvog svjetskog rata. Potreba za njima se javila budući da većina zrakoplova tog vremena nije imala kokpite koji su bili zatvoreni. Zbog razlike u nadmorskoj visini i vratolomnih brzina, pilotima je u zraku bilo hladno. Vojni piloti imali su dovoljno razloga za brigu o tome da ih ledene temperature ne ometaju, pa im je trebalo nešto da ih grije tijekom leta. Kako bi riješili ovaj problem, Kraljevski leteći korpus u Belgiji i Francuskoj nosio je dugačke, teške kožne kapute do oko 1915. godine. U to vrijeme se smatralo da je koža najbolja opcija za niske temperature i teške uvjete.

Nedugo nakon toga, američka vojska je iznjedrila svoje rješenje i vlastitu verziju jakne za pilote. Nakon što je u rujnu 1917. američka vojska osnovala Odbor za zrakoplovnu odjeću, postalo je jasno da će pilotske jakne biti važan dio odore. Vojska je odlučila napraviti vlastite kožne jakne za let.

Godine 1932., američki vojni zrakoplov – A2 je objavio model bomber jakne koji vjerojatno najviše prepoznajemo. Te su jakne bile dizajnirane s visokim ovratnikom, s istaknutim manžetama i patentnim zatvaračima. Neki modeli su dodatno naglašeni krznom na ovratniku.

Bomber jakna danas

Bomber jakna, ovisno o tome gdje je kupite, bit će ili reprodukcija klasičnih modela, ili prilagođena suvremenim ukusima. Alpha Industries su prvi,  1963. dobili vojni ugovor, odnosno odobrenje kako bi stvorili MA-1s i počeli proizvoditi bomberice za civile 70-ih godina. Njihove jakne su prvobitno bile replike vojnih, a s vremenom su ovaj model počeli proizvoditi i brojni drugi brendovi u različitim bojama i materijalima za širu (civilnu) publiku.

Bomber jakna je živi primjer bezvremenog dizajna koji će ostati netaknut tijekom bilo kojeg modnog razdoblja. Voljeli je ili ne, ona je ipak klasik prepoznatljiv u cijelom svijetu.

Povrh toga, ne možemo zanemariti sveprisutni šarm koji je bomber jakna pružila čovječanstvu.  Ona je kraljica transformacije i odlično funkcionira u raznim prilikama. Poslijepodne želite provesti u kući na jezeru? Nema problema. Planirate obilazak muzeja ili idete na vikend road trip? Samo naprijed, bomberica je odlična u svim prilikama.

Ona će se savršeno uklopiti u vašu prijelaznu garderobu, a pogotovo je prigodna za hladna jutra i večeri kada će vas utopliti. Bilo da birate klasična izdanja, kićena, moderna, urbana ili neka druga, modni brendovi su se pobrinuli ponuditi za svakoga savršeno izdanje bomberice. U nastavku smo izdvojili 15 komada bomber jakni među kojima ćete zasigurno pronaći barem jedan model kakav priželjkujete.

 

 

 

Golden Bear

 

Učitati još
Zatvori