Dabiz Muñoz danas je sinonim za revoluciju u gastronomiji. Njegovo ime odavno je prešlo granice španjolske kulinarske scene i postalo globalni fenomen. Njegova energija, tanjuri i pristup kuhanju pretvorili su ga u osobu koja pomiče granice i koja se usudila odmaknuti od svega što je očekivano i uobičajeno u fine dining svijetu.
Rođen u Madridu, Dabiz je još kao tinejdžer znao da će kuhinja biti njegov život. Napustio je sigurne staze i krenuo u London, gdje je radio u nekim od najstrožih i najzahtjevnijih restorana. Taj period oblikovao ga je kao kuhara, ali i kao osobu koja ne pristaje na pravila koja guše kreativnost. Iz tog iskustva rodila se želja da stvori nešto što još nije viđeno. Kada se vratio u Madrid, otvorio je DiverXO, restoran koji je ubrzo postao laboratorij ideja – a onda, nekoliko godina kasnije, i najbolji restoran na svijetu.
Dabiz Muñoz: Zvijezda svjetske gastronomije
Muñoz je do danas je tri puta proglašen Najboljim chefom na svijetu prema The Best Chef Awards, i to 2021., 2022. i 2023. godine. Jedan je od najnagrađivanijih chefova svoje generacije.
Osim toga, poznat je kao najmlađi chef u Španjolskoj čiji je restoran nagrađen s tri Michelinove zvjezdice. Naime, DiverXO u Madridu tri zvjezdice dobio je 2013. godine, kada je Dabiz imao samo 33 godine – a sve je zvjezdice zadržao do dan danas.
No osim što briljira u svijetu gastronomije, Dabiz je i prava pojava. Njegov osobni stil jednako je upečatljiv kao i jela koja stvara. Irokeza, pirsinzi i stav kojim pokazuje samopouzdanje njegov su zaštitni znak, a upravo je zato postao inspiracija ne samo mladim chefovima, nego i svima koji žele ostati vjerni sebi i svojoj viziji.
DiverXO, Madrid
DiverXO je restoran koji je redefinirao pojam visoke kuhinje u Madridu. Otvoren 2007. godine od strane chefa Dabiza Muñoza, ubrzo je stekao međunarodnu pozornost svojom inovativnom fuzijom okusa i tehnika. Restoran je prvi put nagrađen Michelinovom zvjezdicom 2010. godine, a već 2012. dobio je drugu zvjezdicu. Godine 2013., DiverXO je postao jedini restoran u Madridu s tri Michelinove zvjezdice.
Restoran je 2023. godine proglašen trećim najboljim restoranom na svijetu, a trenutno je rangiran kao četvrti najbolji restoran na svijetu prema istoj, The World’s 50 Best Restaurants listi.
DiverXO danas nudi degustacijski meni koji se sastoji od 18 sljedova, poznatih kao “lienzos” (platna), a ova jela kombiniraju tehnike i sastojke iz različitih kultura, stvarajući iskustvo koje izaziva sva osjetila. Cijena ovog ekskluzivnog iskustva iznosi oko 450 eura po osobi, što ga čini jednim od najskupljih restorana u Španjolskoj, uz opcionalna vinska uparivanja koja dodatno obogaćuju gastronomsko putovanje (i račun). Rezervaciju stola potrebno je planirati unaprijed, jer DiverXO prima goste samo od utorka do petka, a novi termini dostupni su svakodnevno u ponoć putem službene stranice restorana.
Dabiz je proširio svoj svijet na StreetXO i RavioXO (koji ima jednu Michelinovu zvjezdicu), koncepte koji spajaju visoku gastronomiju s urbanom kulturom. Ondje pokazuje svoju drugu stranu, onu zaigranu i buntovnu, u kojoj luksuz susreće spontanost.
Foto: Instagram (@dabizdiverxo)