Kako pustiti brkove? Donosimo najbolje savjete
Kako pustiti brkove? Donosimo najbolje savjete

Kako pustiti brkove? Donosimo
najbolje savjete

Iako su brkovi uvijek dobra ideja, posebice su popularan odabir za vrijeme Movembera. Naime, studeni je u potpunosti posvećen muškom zdravlju, prije svega uz dizanje svijesti o raku prostate i testisa te mentalnom zdravlju. Brkovi su u stvari i razlog zašto je Movember dobio ime – sama riječ dolazi od engleskih riječi Moustache i November. Možemo reći da su se zato brkovi ovdje našli sasvim slučajno, ali su postali ključni dio prepoznavanja podrške i edukacije o ovom gorućem problemu.

Prema ministarstvu zdravstva, karcinom prostate je najčešći maligni tumor u Hrvatskoj, te najčešći uzrok smrti kod muškaraca. Kod mnogih se bolesnika, unatoč prevenciji i modernoj medicini koje mogu preokrenuti ovaj negativni trend, bolest nažalost dijagnosticira u uznapredovanoj fazi koja onemogućuje povoljne ishode liječenja. Iz toga razloga, iznimno je bitno pričati o samopregledu testisa i prevenciji.

No važan dio Movembera nije samo razgovaranje o ovim, nažalost, i dalje tabu temama, već i prikupljanje sredstava za istraživanje i programe za borbu protiv spomenutih bolesti. Ako se i vi želite pridružiti podizanju svijesti o ovim bitnim pitanjima, to možete i uzgajanjem brkova. Donosimo savjete u nastavku.

Budite otvorenog uma i naoružajte se strpljenjem

Puštanje brkova nije nimalo lak posao. I prije svega zahtjeva puuuuno strpljenja. Neki sretnici već do kraja studenog imaju impozantan brk, drugima se tek kreću formirati dlačice… Uz to, vaši brčići mogu rasti asimetrično, biti nepotpuni ili slabašne gustoće – što je, možda, i vaš maksimum. Uz to, oni ne moraju biti boje vaše kose, već nerijetko ispadnu svjetliji, tamniji, crvenkasti, pa čak i sijedi. No svaki brk je unikatan i baš svaki se može uzgojiti na način da laska vašem licu.

brkovi

Odaberite stil koji ćete njegovati

Iako nikada ne znate što se može dogoditi po putu – predlažemo da odaberete brkove koji vam se sviđaju, naprosto surfajući internetom ili gledajući slike celebrityja. Dobra je ideja slijediti ono što ste izabrali i postepeno oblikovati brkove u tom smjeru još dok su u samom začetku rasta. Također, svakako razmislite o obliku brkova koji najbolje odgovara vašem obliku lica. Brkovi bi trebali naglašavati vaše crte lica. Neki od popularnih oblika brkova uključuju ravne brkove, lukove u obliku slova “S” i debele brkove. Ako niste sigurni koji oblik vam najbolje odgovara, konzultirajte se s profesionalcem za oblikovanje brkova.

brkovi

Ne odustajte

U ranoj fazi rasta brkova, možete osjetiti neugodan svrbež, a moguće je i urastanje dlačica. Probajte izbjegavati čupkanje po licu, kao i intenzivno češkanje, jer to može usporiti rast dlačica. Također, sugeriramo da prihvatite nepotpuni look, odnosno nezgodne rupice, kako većini brkovi, baš kao ni brada, ne rastu ujednačeno. To je ionako relativno kratkotrajna faza, a u slučaju Movembera je dodatan razlog za poticanje ovog bitnog razgovora.

Češljajte ih i hidrirajte

Brkove treba, bez obzira na njihovu dužinu, redovito češljati kako bi se spriječilo zapetljavanje i tako olakšao njihov rast. Brkove treba i redovito prati, po mogućnosti, antibakterijskim šamponom/sapunom kako biste izbjegli nakupljanje bakterija, ali i stvaranje prištića ili neugodnih mirisa. Ujedno, preporučuje se i redovito hidrirati kožu ispod brkova, jer tako je manja vjerojatnost da će doći do uraslih dlačica. Želite li dodatno stimulirati rast brčića, dovoljno je svakodnevno kremom izmasirati to područje kako biste ga prokrvili. No želite li dati dodatan boost rastu, masažu možete raditi s prirodnim uljem, poput ricinusovog koje dokazano stimulira rast kose, pa i dlačica obrva, trepavica i brkova odnosno brade.

brkovi
Biobaza Face & shave sapun za umivanje i brijanje s ugljenom
brkovi
NIVEA MEN krema za lice, tijelo i ruke u limenci
brkovi
PHILIPS OneBlade brijač 360
Balea MEN pjena za pranje brade
brkovi
Melem Bogata krema za lice i tijelo Men Mayday anti-age
brkovi
Biobaza Men S.O.S. losion poslije brijanja – pačuli
brkovi
AFRODITA Men Beard Balm it! balzam za bradu
REMINGTON Graphite G3 set za osobnu njegu
Balea MEN ulje za njegu brade i lica
brkovi
AFRODITA Men Beard Wash it! šampon za bradu Sensitive
brkovi
Balea MEN pomada za bradu i kosu
brkovi

Prvo uređivanje neka odradi stručnjak

Kada ste došli do zadovoljavajuće duljine, neka vam brkove za prvi put uredi stručnjak! Naime, simetriju je ponekad teško postići, a ovako ćete uz već uređen brk puno lakše podrezivati viškove i održavati željeni stil. Također, nabavite voskove i ulja za bradu za styling, koja uz lijepi miris i zadržavaju željeni oblik.

Sjajna dm-ova inicijativa

Kao i nekoliko godina dosad, dm je i ove godine aktivno uključen u podizanje svijesti o raku postate i testisa. Od 1.11.2023. do 30.11.2023. za kupnju proizvoda za mušku njegu, uz prethodnu aktivaciju eKupona putem ‘Moj dm’ aplikacije ili na dm.hr, dobivate 30 x više bodova na svojoj dm active beauty kartici. A ako kupnju u studenom obavite u prodavaonicama dm-a tada pri kupnji proizvoda muške njege u vrijednosti iznad 35 € / 263,71 kn na dar dobivate sportsku torbu.

Osim zanimljivom kampanjom koja potiče i muškarce da se njeguju i posvete vrijeme sebi i svome zdravlju, dm će i ove godine donacijom podržati Institut Ruđer Bošković i njihov rad na istraživanju raka prostate.

Photo: PR, Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori