Ususret Olimpijskim igrama: Odveli smo braću Sinković na biljar, a otkrili su nam i najdraži trenutak u karijeri
Ususret Olimpijskim igrama: Odveli smo braću Sinković na biljar, a otkrili su nam i najdraži trenutak u karijeri

Ususret Olimpijskim igrama: Odveli smo braću Sinković na biljar, a otkrili su nam i najdraži trenutak u karijeri

Malo više od mjesec dana nas dijeli od početka ovogodišnjih Olimpijskih igara u Parizu. Naša mala zemlja poznata je po brojnim uspješnim sportašima zbog čega smo se ove godine odlučili malo više posvetiti nadolazećem velikom sportskom događaju. Uhvatili smo ih prije odlaska i podružili se s nekoliko naših Olimpijaca. Tako smo se našli s Martinom i Valentom Sinkovićem, braćom koja slove za jedne od naših najuspješnijih sportaša. Braća su ovog puta vesla zamijenili štapovima za biljar, a evo što su nam sve otkrili ususret Olimpijadi.

Braća Sinković
  • Kako se osjećate uoči nadolazećih Olimpijskih igara u Parizu? Kakva su vaša očekivanja?

Martin: Osjećam se odlično. U zadnjih nekoliko tjedana čamac nam ide jako dobro, treninzi su odlični, a ono najvažnije – obojica smo zdravi. S pozitivnim stavom gledam prema Parizu i jedva čekam Olimpijske igre. Što se tiče nekih prognoza, mi uvijek idemo u borbu za medalju, pa će tako biti i ovaj put. Mi ćemo dati sve od sebe, a vjerujem da onda ni rezultat neće izostati.

Valent: Super se osjećamo! Nedavno smo se vratili s priprema koje su prošle odlično, a naši treninzi sada izgledaju puno bolje nego na početku sezone. Početak sezone nije ispunio naša očekivanja jer smo veslali lošije nego što smo planirali, ali sada smo zadovoljni i usmjereni prema Parizu. Naša očekivanja su kao i uvijek – idemo po medalju! Cilj nam je boriti se s najboljima i vjerujem da u najboljem izdanju možemo pobijediti svih. Fokusiramo se na to da budemo najbolji baš na taj dan kada je najvažnije.

Braća Sinković
Braća Sinković
  • Koje ste promjene uveli u svoje pripreme u odnosu na prethodne olimpijske cikluse?

Martin: Nismo uveli previše promjena u pripreme. Kako starimo, malo više pazimo na oporavak nakon treninga i prilagodili smo treninge da bismo se brže oporavljali. Navikli smo na naš režim treninga, tako da nema nekih bitnih promjena.

Valent: U zadnjih 15 godina nismo uveli nikakve velike promjene. Imamo istog trenera i sličan režim priprema. Naravno, neke stvari smo prilagodili kako starimo, ali to su sitne promjene. Trener nas je uvijek dobro pripremio za najvažnija natjecanja, tako da nismo imali potrebu mijenjati puno toga. Nastavljamo s pripremama na Perući kao i svaki put pred Olimpijske igre.

Braća Sinković
  • Kako se mentalno pripremate za velika natjecanja poput Olimpijskih igara? Imate li neke savjete za pozitivan mindset?

Martin: Nikada se nisam posebno mentalno pripremao za natjecanja. Smatram da je najbolja priprema dobar trening. Kada znaš da si dobro trenirao i da si dobro pripremljen, povjerenje u samog sebe i samopouzdanje je visoko. Dobra priprema ključ je za mentalnu snagu i mirnoću.

Valent: S obzirom na naše iskustvo, znamo što nas čeka i kako se nositi s pritiskom velikih natjecanja. Ovo su nam četvrte Olimpijske igre i naučili smo kako ostati fokusirani i opušteni unatoč važnosti natjecanja. Druženja s ostalim sportašima između treninga i utrka pomaže nam da ostanemo opušteni i fokusirani. Pozitivan mindset dolazi iz dobrih priprema – ako znamo da smo dobro odradili treninge i da čamac ide kako treba, ništa nas ne može omesti.

Braća Sinković
  • Jedni ste od naših najuspješnijih sportaša. Kako se nosite s pritiskom i očekivanjima javnosti s obzirom na vaše dosadašnje uspjehe?

Martin: Iskreno, ne razmišljam puno o vanjskim pritiscima. Najveći pritisak stvaramo sami sebi jer uvijek želimo biti najbolji na svakom natjecanju. Naviknuo sam se na očekivanja javnosti, ali najvažnija su mi vlastita očekivanja.

Valent: Već 15 godina smo uvijek favoriti za zlato što nam je postalo normalno. Ne opterećuje nas pritisak javnosti, više imamo pritisak nas samih, s očekivanjima kako želimo da to izgleda, kako veslamo svakodnevno, a ne samo na natjecanju. Ne razmišljamo prije natjecanja o tome što ako izgubimo i što će nam ljudi reći. Više smo koncentrirani na svoje performanse nego na to što će drugi reći ako ne ispunimo njihova očekivanja.

Braća Sinković
Braća Sinković
  • Javnost vas zna kao braću veslače i uspješne sportaše. Koja je jedna stvar koju javnost ne zna o obojici?

Martin: Pri odlasku na Olimpijske igre u Rio de Janeiro 2016., Valentu je na prvom letu u pretincu sjedala zrakoplova ostala putovnica pa nije mogao nastaviti put. Cijela veslačka delegacija je nastavila putovanje, a on je ostao na aerodromu i čekao da se žurno napravi nova te da mu se pošalje sutra dan kako bi mogao nastaviti put prem Riju. Na kraju je dobro prošao jer sam ja sam slagao čamac! (hahahhah)

Valent: Imam osjećaj da javnost već sve zna o nama (hahhaha)… Ali evo prva asocijacija koja mi pada na pamet jest da je moj brat ovisnik o sladoledu! Kada kupujemo sladoled, svi uzmemo po jedan, a on minimalno tri.

Braća Sinković
  • Ovo su vaše četvrte Olimpijske igre. Sudjelovali ste i na Europskim i Svjetskim prvenstvima. Postoji li neko natjecanje ili trenutak koji biste izdvojili kao definirajuć za vašu sportsku karijeru ili nešto na što ste najviše ponosni?

Martin: Definitivno bih izdvojio prvo svjetsko zlato i prvo olimpijsko zlato. Te medalje su nas definirale kao sportaše. Svaka medalja je posebna, ali prve zlatne medalje uvijek nose posebno mjesto u našim srcima. Također, ponosan sam na činjenicu da smo prvi sportaši u povijesti svjetskog veslanja koji su osvojili olimpijsko, svjetsko i europsko zlato u dvije različite discipline.

Valent: Najviše sam ponosan na Olimpijska zlata, ali generalno na to da smo u samome vrhu od 2009. godine. Samo 2022. nismo uzeli medalju na najvažnijem natjecanju (Svjetskom prvenstvu), ali smo zato na Europskom iste te godine uzeli zlato. Svake godine smo zapravo na vrhuncu, svake godine smo većinom i pobjeđivali, tako da sam najviše ponosan na tu konstantu. Za mene je jedan od najvećih trenutaka bio 2009. godine, Svjetski kup u Münchenu kad smo u četvercu prvi put sjeli s Damirom Martinom i Davidom Šainom i pobijedili svjetske prvake i olimpijske pobjednike, Poljake koji četiri godine nisu izgubili utrku, a mi klinci došli na prvo natjecanje – tako da ću to stvarno pamtiti.

Braća Sinković
  • Ne možemo u ovom razgovoru ne spomenuti jedne od najdražih grickalica naše redakcije – Row Spirit. Martine, kako si došao na ideju pokrenuti takvo nešto?

Hahahhaha hvala vam! Drago mi je da vam se sviđaju 😊 Veslanje je sport u kojem ne možeš sebi osigurati egzistenciju i svakako moraš nešto raditi po završetku karijere. Kako smo već u nekim godinama i svjestan sam da nećemo zauvijek veslati, supruga i ja smo odlučili pokrenuti nešto svoje. Volim kuhati i uvijek sam se vidio u svijetu zdrave hrane. Kada smo dobili priliku, odlučili smo se za zdrave grickalice i zobene kaše. Najviše zato što i sam cijeli život imam problema s kilažom, lako dobijem kile i uvijek sam tražio neko ukusno i zdravo rješenje. Našli smo tvornicu koja proizvodi za nas i sada mogu reći da je ROW SPIRIT zdrav kompromis. Dobro dođe kada imate potrebe za zdravim i finim doručkom, užinom ili samo za običnim grickanjem, a vjerujem da će se svi u tome prepoznati.

Braća Sinković
Braća Sinković
  • I za kraj, što biste savjetovali mladim veslačima koji tek započinju svoju karijeru i sanjaju o postizanju uspjeha poput vašeg?

Martin: Savjetovao bih mladim sportašima da uživaju u sportu i svakom treningu. Važno je da daju sve od sebe u svakom trenutku i u svemu što rade. Ako se posvete potpuno, vjerujem da će biti sretni i zadovoljni, a uspjeh će prirodno doći.

Valent: Savjetovao bih mladim sportašima da budu uporni i da vole ono što rade. Ljubav prema veslanju i treniranju ključ je uspjeha. Nikada ne smiju odustati, čak i kada se suoče s teškim trenucima ili lošim rezultatima. Najvažnije je nastaviti dalje i biti uporan. Vjerujem da će svatko tko je uporan i tko voli ono što radi, uspjeti dosegnuti svoj maksimum.

Braća Sinković

Zahvaljujemo Rooftop215 na ustupanju lokacije za snimanje.

Foto: Sanja Tušek

Grafičko oblikovanje: Ante Begić

Učitati još
Zatvori