S novom pjesmom već se popeo na trending liste – ulovili smo Boru Balbou uoči koncerta u Tvornici
S novom pjesmom već se popeo na trending liste – ulovili smo Boru Balbou uoči koncerta u Tvornici

S novom pjesmom već se popeo na trending liste – ulovili smo Boru Balbou uoči koncerta u Tvornici

Jedno od najznačajnijih imena današnje hip hop i rap scene definitivno je Bore Balboa. Pravim imenom Ivan Španja, ovaj momak iz Brodarice pokraj Šibenika u deset je godina svoje scene izgradio gotovo kult ličnosti – s potpunom zaslugom. Sjajan tekstopisac u maniri svojih underground hip hop prethodnika, publiku i kritiku osvojio je s dva studijska albuma, a svakim novim hitom cementira svoje ime duboko u hrvatsku hip hop scenu. Popričali smo s njim uoči njegovog drugog velikog samostalnog koncerta u Tvornici. 

Bore Balboa 

Nakon prošlogodišnje prve samostalne Tvornice, niz eminentnih domaćih i regionalnih festivala kao što su EXIT, Sea Star, Drito iz Boćarskog, te vrhunskih nastupa u klubovima, Bore se vraća u Šubićevu 2 pred zagrebačku publiku. Bore je veliki profesionalac, talentiran, marljiv i itekako glazbeno plodan što se njegova publika itekako cijeni i prepoznaje. No osim vjernih fanova, njegovi veliki hitovi kao što su  “Mo Salah” i “Mamadou“, otvorili su mu velika vrata široj publici. Posljednjim hitom Ulice objavljenim prije svega tri dana s Pekijem x Traposlavijom ušao je u trending YouTubea, a pjesma već ima gotovo 65 tisuća pogleda. Upoznajte ovog, kako mu tepaju, gospodina hip hopa u našoj omiljenoj rubrici Journal man. 

  • Pred tobom je ponovni veliki koncert u Tvornici kulture, što si pripremio zagrebačkoj publici?

Pripremio sam još bolji i veći show, više gostiju, nove goste koji prošle godine nisu imali prilike sudjelovati, 2 nova singla – Madanebi solo i Ulice s mojim Pekijem. Uglavnom, čeka vas spektakl.

  • Što se promijenilo od tvog prošlog samostalnog koncerta u Tvornici do danas?

Nastupao sam više nego inače i na mjestima gdje prije nisam imao prilike, kao što su Exit ili Seastar festival. Drugačije sam sebe počeo shvaćati i kao izvođača i kao performera. Istovremeno je narastao i zdravi pritisak kojeg dajem sam sebi da opravdam povjerenje i ljubav od strane publike. Prošli koncert u Tvornici je u mnogo toga bio prekretnica i veselim se prilici ponoviti ovaj koncert.

  • Imaš veliku bazu obožavatelja, ali im se redovito i posvećuješ, smatraš li da je to važno?

Smatram da je to jako važno, ako ne i neophodno. Ja to smatram nečim što je razumljivo samo po sebi. Ne možda da svakome odgovorim u roku od 15 minuta jer dan nažalost ima 24 sata, ali definitivno se trudim posvetiti im što više vremena i to kvalitetnog. Oni su razlog zašto ja nastupam, zašto smo danas prvi put ikada ušli u trending, zašto uopće dolazi intervjua i tako dalje i tako dalje. Definitivno zaslužuju moju zahvalu i nadam se da su svjesni koliko ih cijenim.

  • Kako gledaš generalno na scenu danas, osjeća se neki novi uzlet, nakon one recimo “covid pauze”?

Što se frekventnosti koncerata tiče, definitivno. U ljudima je godinama ključala kreativna i ina energija i vrijeme je da ona izađe na najbolji mogući način. Ja i ekipa iz Fallo Da Solo smo također u fazi ogromne motivacije, spremnosti za rad i dodatno dokazivanje. 2023. će biti jaka i velika!

  • Publika jako voli tvoje tekstove, kako dolaziš do inspiracije? Jesu li to neki posebni trenutci u danu kada se posvećuješ isključivo glazbi ili zapisuješ kako ideje dolaze?

Nekad me ponese dobar instrumental, u pravilu je to slučaj. Nekad mi se nešto dogodi, dobro ili loše pa zasluži stih ili strofu. Nekad pročitam neku vijest ili neki random tweet i to pokrene jedan punchline koji pokrene ideju za refren i tako dalje. Nema pravila i jako sam sretan što inspiracija postoji i trudim je trenutno koristiti što više i kvalitetnije mogu.

  • Tvoj prijatelj i kolega Grše nedavno je također napunio Tvornicu, to su velike stvari za svakog izvođača, zar ne?

Apsolutno. On je to zaslužio, jako sam sretan zbog njega i zbog ovog, “poslovnog” uspjeha,a i svega lijepog što mu se događa i u privatnom planu.

  • Nastupaš u raznim klubovima, na manjim i većim festivalima – što ti najbolje leži?

Energija, znoj i punk manjeg kluba su za mene najdraži. Da vidim lice svake ili većine osoba, da ne postoji nekakva distanca Mi i Oni. Tu se najviše ispucam, što naravno ne znači da na nekom većem festivalu neću uložiti jednak trud. Publika se, ponavljam, mora ispoštovati, ako se mene pita. Bilo da ih je došlo 5 ili 1000.

  • Iza tebe su dva studijska albuma, spotovi se snimaju kao na traci, što nam još pripremaš?

Nove pjesme, to bi bio najkraći i točniji odgovor. Želim pisati bolje tekstove, ne žuriti kad nije potrebno, naglašavati ostale članove labela kao što su Traposlavia i Peki, ali i video ekipu gdje pripada jedan Divvisual. Imam mnogo toga za poboljšati, imam mnogo sfera gdje mogu i želim eksperimentirati i to i planiram, naravno bez da izgubim ono što je publiku u startu i dovelo k meni.

  • Za kraj pozovi čitatelje na koncert i uvjeri nas zašto bismo trebali biti u Tvornici ovog petka.

Naši koncerti već neko vrijeme nose glas nečeg što se stvarno ne smije propustiti. Ja se definitivno ne štedim, pogotovo ne kad se radi o ovako velikom i važnom koncertu. Isto vrijedi i za ljude oko mene, počevši s mojom Dj-icom Marinom. Setlista će biti dinamična, gosti šaroliki, energija na mjestu, a Fallo Da Solo merch na svakome u publici. Zabava je zagarantirana, a manje ozljede u sklopu mnogih mosh pitova se trebaju uzeti u obzir!

Ulaznice za koncert možete nabaviti na ovom linku.

2×2 ulaznice za koncert imamo i mi. Sve što trebate je poslati svoje podatke (ime i prezime, adresu i broj mobitela) na ifeellucky@journal.hr s predmetom maila BORE BALBOA do četvrtka, 16. 2. u podne. Dobitnika ćemo objaviti isti dan. Sretno!!

Učitati još
Zatvori