Journal Man: Dok čekamo ‘House of Gucci’, gledamo ove filmove s Adamom Driverom

Journal Man: Dok čekamo ‘House of Gucci’, gledamo ove filmove s Adamom Driverom

Marriage Story

Adam Driver već je desetak godina prominentno filmsko lice, no, tek posljednjih nekoliko donijelo mu je uloge koje su ga zaista svrstale na onu poznatu ‘A listu’ hollywoodskih zvijezda. Neki su od nas američkog glumca zapazili još u hit HBO seriji Girls koja se prikazivala od 2012. do 2017. godine, a u kojoj je utjelovio lik Adama Sacklera, partnera protagonistice Hannah Horvath koju je igrala kreatorica serije Lena Dunham. Ova ga je uloga takoreći lansirala na nišan istaknutih redatelja i producenata jer je tijekom prikazivanja serije dobio tri nominacije za Primetime Emmy. Uslijedilo je nekoliko uspješnih projekata, primjerice, uloga u Spielbergovom filmu Lincoln ili u dramediji Noah Baumbacha Frances Ha. No, svjetsku je slavu počeo graditi ulogom popularnog zlikovca Kyloa Rena u filmu Star Wars: The Force Awakens.

Girls

Trenutno se o karizmatičnom glumcu puno piše zahvaljujući ulozi u najnovijem filmu Ridleyja Scotta House of Gucci koji u naša kina stiže 2. prosinca. No, dok čekamo premijeru filma koji će, bez obzira na recenzije kritike, postati kino hit, izdvojili smo nekoliko filmova Adama Drivera o kojima su se raspisali mediji i filmoljupci…

Marriage Story

Uloga u kojoj je svakako zablistao i opravdano dobio veću količinu vremena na platnu je Marriage Story. Film Noah Baumbacha za kojeg je Driver dobio i nominaciju za Oscara za najbolju mušku ulogu. Uz Scarlett Johanson, prezentirao nam je priču o bolnom razvodu, dilemama i teškim okolnostima koje je krah njegovog braka sa suprugom povukao. Glumačka ekipa uključuje i Lauru Dern koja je nagrađena Oscarom za najbolju ulogu, Raya Liottu i Alana Aldu. Životna drama ispunjena je toplim, duhovitim i emotivnim trenucima koji na realan način prikazuje što zapravo čini razvod braka.

BlacKkKlansman

Iz produkcije odličnog Jordana Peelea izašla je drama u kojoj je Driver također odigrao impresivnu ulogu. Ron Stallworth (John David Washington), prvi afričko-američki policajac u Colorado Springsu, u želji za dokazivanjem, infiltrira se u lokalni Ku Klux Klan, a sve uz pomoć svog židovskog kolege Filipa Zimmermana (Driver). Dvojac započinje tajni zadatak s ciljem da zaustave zloglasnu organizaciju i stanu na kraj pokretima mržnje. Upravo je u filmu Spikea Leeja glumac osvojio svoju prvu nominaciju za Oscara.

The Last Duel

Povijesna drama još je jedan film u kojem je Driver surađivao s Ridleyjem Scottom, a već neko vrijeme igra u našim kinima. Temelji se na istoimenoj knjizi Erica Jagera i smješten je u srednjovjekovnu Francusku. Radnja prati Jeana de Carrougesa (Matt Damon), viteza koji pozove svog bivšeg prijatelja Jacquesa Le Grisa (Driver) na duel nakon što Jeanova supruga Marguerite (Jodie Comer) optuži Jacquesa za silovanje. Iako film nije ostvario veliki profit u kinima, mnogi filmski kritičari slažu se da je izvrstan, a najveću su mu aduti upravo odlični glumci u glavnim ulogama.

Silence

Adam Driver ima iskustva u radu s kultnim režiserima pa tako i onim najvećima poput Martina Scorsesea. Radnja je smještena u 17. stoljeće, još jedna povijesna drama u kojoj Driver glumi. Prati dva portugalska misionara oca Sebastiana Rodriguesa (kojeg glumi Andrew Garfield) i oca Francisca Garupea (Driver) koji krenu na opasnu avanturu diljem Japana kako bi pronašli svog izgubljenog mentora (Liam Neeson). Međutim, dok su Japanu, propovijedaju vjernicima u tajnosti, a ako ih uhvate imaju dvije opciju – odreći se svoje vjere ili se suočiti s najgorom smrću. Film je bio nominiran za Oscara za najbolju kinematografiju, a Scorsese ga je razvijao čak 25 godina.

Logan Lucky

Ako ste ljubitelji crne komedije kao žanra, onda svakako u svoju watch listu uvrstite ovaj film. U režiji kultnog Stevena Soderberga, film je zaradio pozitivne komentare i oduševljenje publike. Vrlo jednostavno – neodoljivo je zabavan! U pitanju je pljačkaška komedija koja uz Drivera u prvi plan stavlja Channinga Tatuma, Riley Keougha, Daniela Craiga, Katie Holmes i druge odlične glumce.

Radnja prati obiteljskog čovjeka Jimmyja Logana (Channing Tatum) koji zajedno sa svojim bratom Clydeom (Driver) i sestrom Mellie krene u veliku pljačku tijekom NASCAR utrke. Otkrivaju sistem prijenosa novca od blagajni do sefa, ali u tome im mora pomoći stručnjak (Daniel Craig) koji je već u zatvoru. No, Jimmy i Clyde ne odustaju od želje da postanu milijunaši.

Paterson

Još jedna odlična drama koju je Driver snimio u 2016. godini. U filmu JIma Jarmuscha glumi vozača autobusa i pjesnika Patersona koji svaki dan živi na isti način – budi se rano, vozi autobus, piše pjesme i pije pivo u obliženjem baru. Njegova supruga Laura (Golshifteh Farahani) podržava njegovo pjesništvo i već ga godinama nagovara da objavi svoju poeziju. Film je prepun referenci da Jarmuscheve prethodne filmove, kao i na kultne povijesne ličnosti, a mirnoćom i dirljivošću podsjeća na Marriage Story.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori