Okusi čokolade za doručak – chia puding s domaćom granolom

maya-chia

Maja Brekalo s bloga Delicious and Healthy by Maya podijelila je s nama recept za svoj omiljeni doručak – čokoladni chia puding s dodatkom čokoladne granole. 

Chia puding moja je vječna opsesija. Daleko najdraži doručak, lagana večera, čak i desert. Uz to je praktičan i za ponijeti na posao, izlete, plažu, čak i putovanja.

Odnedavno su chia sjemenke postale široko poznate radi svojih fantastičnih nutritivnih vrijednosti, a ja svima rado preporučam da ih uvrste u svoju svakodnevnu prehranu. Ove čudesne sjemenkice prava su riznica vitamina, minerala, proteina, blagotvorne su za probavu, hidratiziraju organizam i pomažu oporavku mišića nakon fizičke aktivnosti. Dakle, puno je razloga da ih probate, ako vam već sama činjenica da su jako ukusne u raznim kombinacijama, nije dovoljna. Čokoladni chia puding s domaćom granolom moj je trenutni favorit (iako bih mogla nabrojiti još barem dvije-tri neodoljive kombinacije) pa evo i recepta.

Ovo je osnovni recept za chia puding:

2 žlice chia sjemenki
pola šalice biljnog mlijeka (lješnjak, badem, riža, kokos…)
1 žličica agavinog ili javorovog sirupa

Umiješajte chia sjemenke i sirup u mlijeko stalno miješajuči da se sjemenke ravnomjerno rasporede u tekućini. Nastavite miješati još 2-3 minute dok se tekućina ne počne zgušnjavati i dok se ne počne formirati puding. Ovo radimo da izbjegnemo stvaranje grudica. Ostavite da stoji minimalno pola sata, a najbolje 1-2 sata. Možete slobodno i duže ako vam je to praktičnije. Recimo pripremiti puding navečer te ostaviti da se odstoji preko noći u hladnjaku. Tako ćete sutradan doručak pripremiti u svega nekoliko minuta!

maya-Choco-granola1

Čokoladna granola

Aromatična i vrlo čokoladna domaća granola koja može biti i samostalan snack, gotova je za pola sata i vrlo je jednostavna za pripremu!

Suhi sastojci

4 šalice zobenih pahuljica
1/2 bučinih sjemenki
1 šalica sezamovih sjemenki
1 šalica badema (listića ili nasjeckanih)
1 žlica kokosovog šećera
prstohvat soli
1/2 žličice cimeta
5 žlica kakaa u prahu

Mokri sastojci

1/3 do 1/2 šalice agavinog sirupa
1/2 šalice kokosovog ulja
1 žlica limunovog soka
1/2 šalice kokosovih listića

maya-Choco-granola3

Zagrijte pećnicu na 140 stupnjeva. Pomiješajte sve suhe sastojke u jednoj zdjeli i mokre u drugoj. Zatim pomiješajte zajedno suhe i mokre sastojke dok ne dobijete lagano vlažnu smjesu. Ako vam se čini da nije dovoljno mokra, slobodno dodajte još malo tekućeg sladila ili ulja. Rasporedite u sloju ne debljem od 2 centimetra na lim za pečenje obložen masnim papirom. Peći će se 15-ak minuta. Koristite način pečenja s ventilatorom ako vaša pećnica ima tu opciju.

Nakon prvih 6-7 minuta pečenja promiješajte smjesu da bi izbjegli da se gornji sloj prejako zapeče. Bit će potrebno miješati još svake 2-3 minute kako bi se granola ravnomjerno ispekla te da ne bi zagorila. Pred sami kraj pečenja dodajte još kokos čips. Čim čips počne dobivati smećkastu boju, ugasite i izvadite granolu da se hladi. Kako ćete znati da je gotova? Kad se posuši i postane lagano hrskava, to bi trebalo biti to. Vodite računa da će kako se bude hladila postati još hrskavija. Pustite da se u potpunosti ohladi, pospremite u staklenku i čvrsto zatvorite.

maya-chia2

I napokon stižemo do čokoladnog chia pudinga s domaćom granolom.

1 šalica chia pudinga kojeg ste unaprijed pripremili
2 šalice jogurta (kokosov, sojin ili ako koristite kravlji, preporučam grčki jer sadrži manje laktoze, a više proteina)
1 žlica čokoladnog proteinskog praha (ili 1 žlica kakaa + 1-2 žličice agavinog sirupa)
1 šalica čokoladne granole

Umiješajte 2-3 žlice jogurta u chia puding. Podijelite ostatak jogurta na dva dijela – u jedan dio dodajte proteine ili kakao i sirup. Sada složite u slojeve – granola na dno, chia puding, čokoladni jogurt, obični jogurt i granola na vrh! Možete kao jedan sloj ubaciti i narezanu bananu. Bit će još ukusnije.

I to je to – uživajte!

Ako tražite još finih zdravih recepata, Maju možete pratiti na njenom blogu Delicious and Healthy by Maya te istoimenom Instagram profilu.

Foto: Maja Brekalo

0
1 Response