Kako odabrati savršeni zaručnički prsten?

Kako odabrati savršeni
zaručnički prsten?

Ispred nas je blagdansko razdoblje koje će donijeti bezbroj razloga za slavlje i uživanje u zaista posebnoj atmosferi koju svake godine iznova stvaraju sjaj božićnih lampica i miris cimeta, kuhanog vina i najdražih božićnih kolačića u zraku. I ove godine, blagdansko razdoblje mnogi će odabrati kao savršeni trenutak za zaruke što će ga učiniti još posebnijim i, bez sumnje, nezaboravnim.

Bez obzira na mjesto i način prosidbe koji će biti drugačiji i jedinstven za svaki par, element koji uvijek donosi najveće iznenađenje te ostaje trajni podsjetnik na taj nezaboravni i veliki trenutak je zaručnički prsten.

Nakit s posebnim značenjem

Nakit je oduvijek bio jedan od onih modnih dodataka koji je zapravo mnogo više od toga. U početku znak moći i bogatstva, nakit se mijenjao kroz stoljeća, a zajedno s njegovim izgledom i trendovima, mijenjalo se i njegovo značenje. Danas, kao jedan od najpopularnijih poklona za sve one posebne prilike, u nakitu ćemo pronaći savršeni znak pažnje, prijateljstva i ljubavi – bilo da ga poklanjamo ili primamo. Zaručnički prsten komad je nakita koji označava najsofisticiraniji oblik izražavanja bezuvjetne ljubavi i predanosti ne samo za osobu koja ga prima, već i za osobu koja ga daje.

Kao istovremeno vrhunac ljubavne priče i njezin novi početak, dijamantni prsten jedan je od najposebnijih simbola ljubavi u zapadnoj kulturi. Zašto u tom posebnom trenutku darujemo baš prsten kojeg krasi sjaj dijamanata?

Prsten kao simbol ljubavi, predanosti i novog početka

Iako je priča o zaručničkom prstenju započela je u još u doba antičkog Rima, tek u 15. stoljeću raskošan i luksuzan svijet europske aristokracije i plemstva zaručničkom je prstenu dodao dijamant. Austrijski nadvojvoda Maksimilijan 1447. godine svojoj je odabranici, Mariji od Burgundije, poklonio dijamantni prsten u trenutku kada ju je zaprosio. Taj je dijamantni prsten s posebnom porukom prvi zaručnički prsten s dijamantom zabilježen u povijesti.

U tom trenutku, novi trend bio je rođen i brojni članovi onog najvišeg sloja od tog su trenutak birali upravo prsten s dijamantom kao simbol svoje ljubavi i budućeg braka. Sentimentalno viktorijansko doba donijelo je novi trend u zaručničkom prstenju – bogato ukrašeno, zaručničko prstenje nosilo je kombinaciju dijamanata i drugog dragog kamenja te plemenitih metala, nerijetko u obliku cvijeta.

Nakon što je sredinom 20. stoljeća nastala poznata izreka Diamonds are forever, dijamanti su postali još popularniji i poželjniji – osobito kada govorimo o zaručničkom prstenju. Naglasak na dugovječnost dijamanata savršeno je prenosio ideju zaruka, a zlatni prsten s dijamantom još jednom se istaknuo kao simbol bezuvjetne i vječne ljubavi.

Iz sezone u sezonu, u posljednjih stotinjak godina, modni trendovi mijenjaju se sve brže, a baš poput njih, mijenjaju se i trendovi u svijetu nakita. Iako zaručničko prstenje nije bilo iznimka kada je o promjenama inspiriranim novim trendovima riječ, ono je sve do danas zadržalo dijamant kao nezamjenjivi dragi kamen koji bolje od bilo kojeg drugog prenosi ideju i koncept iza tog velikog trenutka.

Dijamanti i zlato su nepogrešivi odabir

Ponuda zaručničkog prstenja sve je raskošnija, no spoj dijamanata i zlata još uvijek je najpopularniji odabir – i to s razlogom. Osim što zrači elegancijom, zlatno prstenje s dijamantima prkosi vremenu i nosi onu vječno privlačnu kvalitetu koja se ističe kao posebno vrijedan element kada je riječ o komadu nakita koji nikad ne skidamo. Kako odabrati onaj savršeni? Zlatarnice Zaks mjesto su na kojem ćete pronaći baš svaki prsten koji možete poželjeti – od decentnog prstenja sa sitnim dijamantima za sve one koji preferiraju jednostavnost do spoja bijelog zlata i niza dijamanata s jednim centralnim, istaknutim i većim dijamantom, za ljubitelje raskošnijih komada nakita.

Klasik s pomakom

Uz moderno izdanje klasičnog zaručničkog prstenja, u ponudi zlatarnica Zaks pronaći ćete i zaručničko prstenje koje kombinira dijamante i drugo drago kamenja. Po uzoru na ono raskošno viktorijansko prstenje, ali sa suvremenim karakterom, neki od najefektnijih i najposebnijih zaručničkih prstenova donose kombinaciju dijamanta i rubina, smaragda, akvamarina ili drugog dragog kamenja koje zaručničko prstenje dodatno oplemenjuju svojim raskošnim bojama.

Iako ne postoji jedan zaručnički prsten koji će biti savršeni izbor za baš svakoga, već ovisi o osobnom stilu i osobnom ukusu kada je o nakitu riječ, zlatarnice Zaks mjesto su na kojem ćete ga sigurno pronaći, a trenutno ga možete pronaći na sniženju od 33% popusta koji traje do 24. studenog, a odnosi se na cjelokupni asortiman dijamanata i zlata.

Najbližu Zaks zlatarnicu pronađite ovdje, a sve što trebate znati o dijamantima prije njihove kupovine, osobito kada je zaručničko prstenje u pitanju, možete pročitati ovdje.

Foto: Zaks

Učitati još
Zatvori