Intimate wedding photography je trend koji nas prati u 2024. Razgovarali smo s Anom Dujam
Intimate wedding photography je trend koji nas prati u 2024. Razgovarali smo s Anom Dujam

Intimate wedding photography je trend koji nas prati u 2024. Razgovarali smo s Anom Dujam

Intimna vjenčanja postaju sve popularnija opcija među parovima koji žele proslaviti svoju ljubav na suptilan, privatniji način. Kako bi zabilježili te posebne trenutke, sve više parova okreće se profesionalnim fotografima koji su specijalizirani za mala i intimna vjenčanja koji će uhvatiti esenciju svoje intimne ceremonije i proslave. Fotografiranje intimnih vjenčanja predstavlja poseban izazov, zahtijeva jedinstvenu pažnju prema detaljima i suptilnu prisutnost, kako bi se svaki trenutak pretvorio u nezaboravnu uspomenu. O svemu navedenom razgovarali smo s Anom Dujam, fotografkinjom intimnih vjenčanja čije fotografije oduzimaju dah.

  • Kada ste odlučili specijalizirati baš za fotografiranje intimnih vjenčanja?

Prvo vjenčanje koje sam fotografirala je bilo intimno i malo. Bila sam pod dojmom te topline i autentičnosti. Lokacija je bila dodatna nota intime i opuštenosti (otok). Kroz to iskustvo sam osvijestila da želim raditi u toj energiji i atmosferi. Ja sam tip osobe koji je otvoren a intiman, i mislim da za ovakvu nicheu moraš imat to u sebi. Uživam u tome da štitim privatnost koji trenutak zahtijeva, i da intima bude nenarušeno prenesena dalje u vječnost. Tako da je odluka došla kad sam iskustveno shvatila koliko ja dubinski rezoniram s tim konceptom, slavlja ljubavi u intimnoj energiji.

intimna vjenčanja ana dujam (9)
  • Kako biste opisali svoj jedinstveni stil i pristup fotografiranju?

Fotografiram poprilično intuitivno. Moj pristup je potpuno emocionalan. Fotografije su crno-bijele zato što smatram da boja skreće pažnju s onog što je zaista važno. Uvijek se oslanjam na traženje scena kojima sam samo ja svjedok, s ciljem da se prenese duboka prisutnost. Ono što čini moj stil je vizija da prenesem energiju trenutka kojem svjedočim na jedan dokumentaran-art način, s velikom tendencijom prema naglašavanju estetike.

intimna vjenčanja ana dujam (11)
intimna vjenčanja ana dujam (8)
  • Koliko su parovi zahtjevni i koji su najčešći zahtjevi za fotografiranje njihovog vjenčanja?

Dosadašnje suradnje su uvijek bile u skladu sa mnom i klijent je ukazivao puno povjerenje u taj kreativni proces. Imati prostor i slobodu u tom smislu je zaista predivno i jako sam na tome zahvalna. Sve do sada je cilj bio obostrano isti, a to je da kreiramo pristup emocijama koje je nosio ‘taj dan’.

intimna vjenčanja ana dujam (8)
intimna vjenčanja ana dujam (8)
intimna vjenčanja ana dujam (5)
intimna vjenčanja ana dujam (1)
  • Kako se nosite s izazovima poput svjetla, prostora i vremenskih uvjeta?

U svakoj situaciji radim s onim što mi se nudi i iz toga crpim novu kreativnu silu. Preferiram prirodno svijetlo tako da se njime koristim dokle je god moguće. Kiša je do sada surađivala, tako da mogu samo reći da se veselim budućim izazovima. U njima je srž autentičnosti.

intimna vjenčanja ana dujam (8)
  • Možete li podijeliti neke od vaših omiljenih trenutaka ili priča koje ste zabilježili tijekom vjenčanja?

Jedan od omiljenih prizora je definitivno proces u kojem je mladenka sama izrađivala vijenac za sebe i budućeg supruga, neposredno prije obreda, koristeći se prirodom oko sebe i komadima žice.

  • Kako pristupate uređivanju fotografija kako biste postigli željeni ton i estetiku?

Film je najljepši svjedok boje tako da imam filozofiju da boju radim isključivo analogno. Digitalno sve ide u bw, i uvijek s namjerom da minimalno obrađujem kako bi se sačuvala autentičnost trenutka. S druge strane analogne fotografije su već same po sebi gotov čin. Moj rad nije baziran na tehničkoj perfekciji, već na scenama koje se uvlače pod kožu i pričaju o slobodi.

intimna vjenčanja ana dujam (8)

Foto: Privatna arhiva

Učitati još
Zatvori