U francuskom stilu: malo drugačiji galette od badema

Tokom nadolazećih hladnijih dana svima nam treba idealan kolač za uz kavu s društvom, ili uz topli kakao dok gledamo Netflix. Malo drugačiji galette po receptu poznate pariške slastičarnice Karamel donosi nam Josip Pudar.

Francuski galette s lisnatim tijestom, orašastim plodovima te kremom od vanilije se nalazi na razini između suhog i kremastog deserta – tako da može zadovoljiti ljubitelje obiju strana. 

Galette s bademom

Slastičarska krema s vanilijom: 

  • 125g mlijeka 
  • 30g šećera 
  • 12g gustina 
  • 2 žumanjka 
  • 15g maslaca 
  • Žlica tamnog ruma ili amaretto  
  • Aroma vanilije ili štapić 

Stavimo kuhati mlijeko sa štapićem vanilije. 

Dok mlijeko kuha, izmiješamo šećer i žumanjke dok smjesa pomalo je izblijedi te im zatim dodamo gustin.  

Kada je mlijeko počelo pariti, jedan dio ulijemo u smjesu žumanjaka, promiješamo te vratimo sve skupa u mlijeko dok ne prokuha. 

U vruće mlijeko dodamo maslac da bi se otopio u kremi. 

Ukoliko smo koristili štapić vanilije, ostavimo ga u kremi da pusti svoj okus, a ukoliko smo se odlučili za aromu, dodamo je zajedno s rumom ili amarettom po želji. 

Tako pripremljenu kremu ostavimo sa strane da se ohladi. 

Krema od badema (iliti frangipane): 

  • 90g bademovog brašna 
  • 80g mekanog maslaca 
  • 75 šećera u prahu 
  • 1 jaje 

Omekašani maslac izmiješamo zajedno sa šećerom do pjenaste smjese. 

Polako u smjesu dodajemo bademovo brašno te zatim 1 jaje i miješamo dok se smjesa dobro je poveže. 

U kremu od badema dodati 120g hladne slastičarske kreme te sve skupa ohladiti da se krema stisne. 

Za pripremu Galetta potreban nam je 1 paket lisnatog tijesta (osim ukoliko netko nema volje raditi vlastito) – kojeg za početak ostavimo na sobnoj temperaturi da omekaša da ga možemo razvaljati. 

Svaku polovicu lisnatog razvaljamo u kvadrat, te idealno obručem za torte, 18-20cm, izrezujemo 2 kruga. 

Dno jednog kruga premažemo hladnom kremom od badema, te rubove premažemo bjelanjkom i poklopimo s drugim krugom lisnatog tijesta. 

Rubove tijesta dobro pritisnemo prstima (ili vilicom) tako da bi osigurali da krema na iscuri tokom pečenja. 

Galette zatim ostaviti da se ohladi najmanje pola sata da bi bio spreman za pećnicu. 

Prije pečenja na površini napraviti lagane izreze da tijesto tijekom pečenja može disati, odnosno da se ne bi previše napuhalo te ga potom premazati 1 jajetom. 

Peći na 170 stupnjeva 30-45 minuta ovisno o pećnici. 

P.S. Po želji kremu možemo aromatizirati i cimetom, narančom, bademe popržiti i pećnici prije mljevenja i slično. 

Foto: Josip Pudar

0