Veliki povratak temeljca

Mnogi od nas se i ne sjećaju vremena kada su se naše bake dizale ranom zorom i kuhale ‘nekakvu’ juhu po cijeli dan. Bila su to vremena kada je temeljac od kostiju bio jedna od najvažnijih karika svakog domaćinstva. Danas instant kockice i juhe pokušavaju nadomjestiti okus jelima koja su nekada bila obogaćena temeljcem. Okus možda donekle mogu poboljšati, ali nutritivnu vrijednost nikako.

Vrijeme u kojem živimo, konstantna brzina kojoj težimo je jedan od glavnih razloga zbog kojih više ne kuhamo temeljac. Da razjasnimo, juha kuhana 2-3 sata nije isto što i temeljac, iako se u mnogim domaćinstvima upravo takva juha upravo i koristi kao temeljac. Ali da krenemo ispočetka.

temeljac1

Temeljac od kostiju se kuha minimalno 12 sati, a po nekim preporukama može se kuhati i do 72 sata. Prilikom kuhanja, oslobađaju se ljekovite komponente iz kostiju s mineralima koji se brzo i lako apsorbiraju u naš organizam.

Samo šalica temeljca dnevno čini čuda za rad metabolizma. Želatina iz kostiju pomaže pri liječenju problema s probavom, pa čak i određene intolerancije na hranu. Štiti naše zglobove i jača kosti te je izuzetno bogat kolagenom koji je važan faktor u borbi protiv starenja. Osnažuje naš imunitet te ljudi koji ga redovno koriste svjedoče povećanoj razini energije. Osim toga, ovo jelo je vrlo ekonomično. Neke mesnice će vam kosti dati besplatno jer bi ih inače bacili – a to je sve što vama treba!

Činjenici da se temeljac vraća na velika vrata svjedoči i podatak da se u New Yorku i Berlinu može kupiti na čaše za ‘to go’ te se pije umjesto čaja! Također u istočnjačkim zemljama kao što je naprimjer Japan, Tajland ili Vijetnam, bazu svake juhe čini temeljac od kostiju koji se kuhao satima ili danima čak. Nevezano o kojem se godišnjem dobu radi, ovo je sastojak koja nedostaje prehrani modernog doba. Ovo je, kako bi Amerikanci popularno rekli, ‘game changer’ – sastojak koji liječi!

temeljac2

Evo kako kuhati temeljac od kostiju:

Svejedno je koje ćete kosti kuhati, možete čak i koristiti ostatke kostiju od pečenog mesa. U veliku posudu stavite kosti te ih prelijte vodom. Dodajte malo octa koji će pomoći izvući minerale iz kostiju. Po želji možete dodati povrće kao što je mrkva, luk, korijen peršina ili selena. Okus će svakako biti bogatiji. Kada voda uzavrije, smanjite vatru/plin te pokupite nečistoće koje se stvaraju. Ovo će možda biti potrebno napraviti nekoliko puta. Zatim poklopite posudu i ostavite temeljac da se kuha najmanje 12 sati. Možete i ugasiti neko vrijeme te nastaviti kuhati sutradan.

Kada je temeljac gotov, procijedite ga i ulijte u manje staklenke. Pustite ga da se ohladi. Na površini će se stvoriti sloj masnoće, njega bacite. Staklenke zatvorite i zamrznite. Ovo što ste dobili smatrajte kao koncentrat juhe, zamislite da je to ona mala kockica koju dodajete raznim jelima, juhama, rižotima, raznim varivima itd.

temeljac3

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Dobar tek! 🙂

0