S čime je povezan strah od neizvjesnosti?

S čime je povezan strah od neizvjesnosti?

neizvjesnost-2

Naši životi postaju sve kompleksniji i zatrpaniji privatnim i poslovnim rasporedom i obavezama.

K svemu tome još smo dodatno opterećeni raznim strahovima, a jedan od najčešćih je strah od neizvjesnosti.

Kako se sve više ljudi suočava s ovim strahom, tu se više ne radi o tome na koji način smo nešto napravili i stvorili u životu kao i svemu što nam je za to bilo potrebno, već o sposobnosti nošenja s neizvjesnošću koja puno govori o svakome od nas.

neizvjesnost-1

Ono što je sigurno i poznato, i s čime se svakodnevno susrećemo. Kao, primjerice, da mjesto u kojem živimo neće nestati preko noći, kao niti zgrade koje se nalaze oko nas, ulice grada kojima prolazimo svakog dana. Kao i smisao za humor najboljeg prijatelja ili dnevnik koji je svake večeri u isto vrijeme na nekom od televizijskih programa. No, zbog nedostatka informacija, nerazumijevanja i iskustava često se susrećemo i s nesigurnošću, neznanjem i neizvjesnošću.

Strah je dio života

Svaki dan taj strah može se odnositi na nešto drugo, danas to može biti nesigurnost oko nekog poslovnog projekta ili suradnje, a sutra već ta nesigurnost može biti naš odnos s kolegom ili partnerom. Treći nas dan nesigurnost i neizvjesnost mogu obuzeti dok razmišljamo o svojoj egzistenciji u budućnosti. Svi ti, kao i mnogi drugi strahovi dio su života i ne možemo ih izbjeći ali ih možemo naučiti prihvatiti kao i nositi se sa njima.

neizvjesnost-4

Sagledavanje situacije u kojoj se nalazimo iz svih mogućih kuteva, planiranje, postavljanje ciljeva, prepoznavanje i osvještavanje sposobnosti, odnosno vlastitih resursa… Sve to u nama budi osjećaj straha i neizvjesnosti od onoga što dolazi, jer ne možemo definirati što je to što nas čeka. Kako uvijek i u svemu postoje dvije strane, tako i ovdje osim straha postoji i ona suprotna pozitivna strana. Poput one kada gledamo neki film i obuzima nas znatiželja i uzbuđuje upravo ono što ne znamo u tom trenutku, a to je kako će se priča razvijati i kako će završiti. Upravo iz tog razloga povezani smo s tijekom događaja iz kojih pokušavamo dokučiti smisao i iz datih nam dijelova stvoriti cjelinu.

Previše stvari daje nam lažnu sigurnost

Ponekad zaista imamo previše stvari, kao i najbolje namjere pojednostaviti svoje živote. No istina je da i kada to učinimo još uvijek ostaje previše stvari koje nas dodatno opterećuju, izazivaju i potiču određene strahove koje nosimo. Strah je taj koji nas tjera da kupujemo i pribavljamo predmete koji nam nisu potrebni. Kao i da zadržavamo ono što nam više ne koristi i ne treba nam.

strah

Najlakše je osvijestiti koje su to stvari i koliko je toga kad krenete pospremati, npr. garažu ili podrum. Kada premještajući s jedne strane na drugu, ili iz prostorije u prostoriju, sami sebi govorite ‘Ovo ću zadržati možda mi zatreba’. Upravo to je strah od nesigurnosti i neizvjesnosti koji vam govori da će vam nešto možda nekad biti potrebno.

Kada krećete na put pa kupujete previše stvari koje će vam možda na tom putu zatrebati. Onda to isto pakirate i dodajete još jer ‘nikad se ne zna što se može dogoditi’. Zvuči poznato? Upravo to je ponovno strah od neizvjesnosti i nesigurnosti. Dok s druge strane čuvate predmete zbog neke sentimentalne vrijednosti i ne želite izgubiti sjećanja, a u stvari se bojite gubitka ljubavi ili odnosa koje taj predmet za vas predstavlja. Iz straha da ljubav koju osjećate nije dovoljna sama po sebi.

Sigurna sam da se može još jako puno toga nabrojiti i da vam već u ovom trenutku još sličnih stvari kojima se borite pada na pamet. Većinu toga zadržavamo jer nam pruža osjećaj sigurnosti i zaštićenosti. Na neki način tako mislimo kako imamo sigurnu budućnost. Sve su to samo vanjski utjecaji, okolnosti i predmeti koji nam ne mogu pružiti to čemu težimo. To se nalazi unutar nas, a ne oko nas.

neizvjesnost-3

Pretvorite strah od neizvjesnosti u motivaciju

Kada bi sigurnost i mir potražili unutar sebe sve te stvari nam ne bi bile potrebne. I zato pokušajte pretvoriti svoj strah od neizvjesnosti u motiv. Osvijestite ga i ne bježite od njega stvarajući na taj način dodatne probleme. Prihvatite ga kao dio vas i pronađite hrabrost i snagu unutar sebe da se suočite s njim. Osmijehnite se svom strahu, budite otvoreni i znatiželjni, istražujte.

Neka strah postane vaš prijatelj i motiv za promjenu. Kada se postavite na ovakav način, oduzimate mu moć i značenje. A jednom kad doznate kakav je to osjećaj, moći ćete vjerovati da je sve u redu i znat ćete se nositi sa svakim strahom. Tada vam više neće biti potrebno gomilanje nepotrebnih stvari. Shvatit ćete da ste sasvim u redu i dobri upravo ovakvi kakvi ste, a to vrijedi puno više od svih predmeta na svijetu.

Foto: Unsplash

lakoca-zivljenja.hr
info@lakoca-zivljenja.hr

Učitati još
Zatvori