Journal.hr

Sve tajne porridgea iliti kaše, i jedan prefini recept

Prijateljica mi je prije nekoliko dana ispričala kako je počela jesti porridge za doručak jer to smije jesti (na dijeti je), ali odmah nakon je uslijedilo pitanje – što je to zapravo?

Inspirirala me da ovaj tjedan ispričam sve što znamo o porridgeu. Sigurna sam da je mnogima prva asocijacija nekakva kaša, iako viđate različite vrste pa zasigurno može biti malo zbunjujuće.

Po definiciji, porridge je kaša kuhana u vodi ili mlijeku. Može biti slatka ili slana, gotovo je uvijek servirana topla u zdjeli, te se može raditi od riže, kvinoje, prosa, zobenih pahuljica, šećerne trske, heljde, lana, heljde ili različitih mikseva.

U različitim kulturama ćete naići na različite recepte, ali nama je zasigurno najbliže pojmu klasičnog porridgea kuhana zobena kaša. Izuzetno jednostavna delicija već je duže vrijeme i na mom meniju, posebice u zimskim danima. Prava je definicija comfort fooda!

Iako možete kupiti gotove mješavine, također možete sve napraviti i sami, od početka do kraja. Proces izgleda tako da prvo skuhate odabranu žitaricu ili više njih, u mlijeku, biljnom mlijeku ili vodi te je ukrasite željenim voćem, orašidima, podebljate superfood dodacima i to je to! Zapravo što se dodataka tiče nema pravila, kombinirajte ono što volite.

Ovom prilikom sam kupila gotovu Verival, organsku porridge mješavinu, na preporuku moje drage Barbare iz Bio svijeta i trenutno je svakodnevno na mom meniju!

Točne količine nisam navodila, improvizirajte, ali evo jednog recepta iz moje radionice.

Zimski porridge

Sastojci:
Verival porridge (ili porridge po izboru)
Kokosovo mlijeko
Zamrznute trešnje
Cejlonski cimet
1/2 banane
Orasi
Kokosove mrvice
Chia sjemenke
Svježe naribani đumbir
Kokosov šećer

Priprema:
Chia sjemenke prelijte kokosovim mlijekom i pričekajte da nabubre. Ja često znam namočiti veću količinu te ih držati u hladnjaku, tako su mi uvijek spremne kada mi zatrebaju.

Gotovu porridge mješavinu (ili što odaberete za kašastu podlogu) skuhajte u kokosovom mlijeku po uputama na pakiranju. Pri kraju kuhanja, dodajte malo cejlonskog cimeta i zamrznutih trešanja. Kašu, dok je još vruća, servirajte u manjoj zdjeli te joj dodajte chia sjemenke, bananu, nekoliko zamrznutih trešanja, kokosove mrvice, te naribani đumbir. Pospite kokosovim šećerom.

Dobro promiješajte i uživajte! 🙂

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog.