Journal.hr

Najbolji ručak za hladne dane

Da budem iskrena, uvijek sam izbjegavala spremati jela koja se kuhaju satima.

Niti sam imala volje niti vremena, iako sam znala da sporo kuhanje, na nižim temperaturama, čini čuda okusima.

U jednoj kuharici naišla sam na vrlo jednostavan recept sporo kuhanog povrća. Rekla sam – OK, idem probati. Od tada mi je ovaj način pripremanja povrća jedan od dražih, pogotovo u jesenskim i zimskim mjesecima.

Sve što vam treba je 3-4 namirnice dragog vam povrća, nekoliko začina i spremni ste. Ponekad znam ubaciti i meso, poput narezanih pačjih prsa, ide savršeno.

Mahune, rajčice, gljive i tikva su ovog puta moj izbor, ali bez problema možete kombinirati i mrkvu, batat, špinat, grašak, brokulu itd.

Osobno jako volim začine istočnjačkih kultura, ali ako niste ljubitelj curryja, kumina ili korijandera, možete ih zamijeniti lovorom, klinčićem, peršinom i drugim začinima koji su karakterističniji za naše podneblje.

Za kakvu god se verziju odlučite, povrće (s mesom ili bez) će biti savršeno!

Sastojci (4 osobe):

250 g tikve (nasjeckati)
150 g gljiva po izboru (vagati nakon sjeckanja)
150 g mahuna (vagati nakon sjeckanja)
2 x rajčice iz limenke
1 dcl maslinovog ulja
2 žlice vinskog octa
1 dcl vode

Začini:

1 žličica cayenne papra
1 žličica korijandera (u prahu)
1 žličica muškatnog oraščića
1/2 žličice curryja ili 1 žličica kumina
4 žlice svježe nasjeckanog korijandera
Sol i papar

Priprema:

Sama priprema je vrlo jednostavna, narežite sve povrće, zatim u odgovarajućoj posudi pomiješajte maslinovo ulje i sve začine. Dodajte povrće te sve zajedno još jednom dobro promiješajte. U istom koraku dodajte i meso ako ga budete koristili. Zatim dodajte rajčice, ocat i vodu. Promiješajte!

Posudu stavite u prethodno nezagrijanu pećnicu, upalite je na 160 stupnjeva te sve pecite 2 sata. Povrće poslužite uz palentu, rižu, kvinoju ili ga jednostavno jedite samog.

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Dobar tek! ?