Tim dizajnera iz Slovenije za koji trebate znati

slo-dizajn-7

Predstavljam vam mladi tim dizajnera i inženjera iz Slovenije, s vrlo širokim poljem djelovanja – od produkt dizajna, vizualnih komunikacija, programiranja i 3D printanja.

Okupili su se pod imenom Aklih, a posebno su zanimljivi njihovi proizvodi, specifični po odabiru materijala i načinu izrade. Svi su, naime, izrađeni u takozvanom 3D printeru, uređaju koji može ‘isprintati’ bilo kakav trodimenzionalni oblik dizajner zamisli. Iako on svoju primjenu najviše nalazi u brzoj izradi prototipova koji prethode pravoj proizvodnji, njegovo polje primjene se sve više širi, a vjeruje se da će u bližoj budućnosti svaki dom imati svoj vlastiti 3D printer.

Važno je naglasiti da kreativci iz studija Aklih pritom koriste kombinaciju biorazgradive plastike i drva što svim njihovim proizvodima daje i osviješteno-ekološku komponentu. Upravo zahvaljujući tome, sve više privlače pozornost medija – ove godine uspješno su se predstavili na milanskom Salone del Mobile, a domaća publika imala ih je upoznati i na Tjednu dizajna u Laubi.

April, Megafon, Cup i Birdy samo su neki od inovativnih proizvoda ovog obećavajućeg kreativnog kolektiva

April

slo-dizajn-4

Ovaj mali stalak za velike kišobrane osigurava suh pod ispod čak i najmokrijih kišobrana. Biorazgradiva plastika i drvo u kombinaciji s betonom čini vrlo stabilnu bazu privlačnog izgleda, posebice zahvaljujući neobičnoj kombinaciji dvaju materijala.

slo-dizajn-6 slo-dizajn-5

Megafon

slo-dizajn-15

Prema riječima dizajnera iz studija Aklih, u proizvodu Megafon dogodio se pravi susret prošlosti i budućnosti. Radi se, naime, o pojačalu kojemu za rad nije potrebna električna energija. Neobična kombinacija stoljećima stare ideje akustičnog megafona s modernim materijalim i 3D printanjem čini ovaj proizvod posebno zanimljivim. Kompatibilan je s iPhone i Samsung telefonima i čini odličan vizualni dodatak na svakoj polici.

slo-dizajn-14 slo-dizajn-16

Cup

slo-dizajn-11

Ovu praktičnu i modernu svjetiljku malih dimenzija možete nositi svugdje sa sobom. Uz osnovu od biorazgradive plastike i drva, svjetiljka je prekrivena pjeskarenim staklom zahvaljujući kojem daje ugodno, raspršeno svjetlo. Oblik svjetiljke omogućuje 4 različita načina pozicioniranja, tako da ju možete, primjerice, postaviti na stol, objesiti na zid ili na neki drugi komad namještaja.

slo-dizajn-10 slo-dizajn-9 slo-dizajn-12

Birdy

slo-dizajn-17

 

Hranjenje ptica zimi potiče povratak čovjeka prirodi i osviještenost o potrebama svih bića koja nas okružuju. Birdy, atraktivna hranilica za ptice, ne samo da ostvaruje sve to, nego čini i vizualno zanimljiv te privlačan predmet koji će svakom domu i dvorištu pružiti ekološku notu. Omogućuje hranjenje ptica s prozora, balkona ili drveća i zasigurno će, osim mnogo ptica, u vaše susjedstvo privući i znatiželjne poglede.

 slo-dizajn-2 slo-dizajn-1

Čime se još Aklih-kreativci bave, saznajte na njihovoj web ili Facebook stranici.

0