Pravo lice čokolade

Sirovi kakao u prahu, zrnu ili komadićima se smatra jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu s pozitivnim učinkom na zdravlje. Da, u kakau se nalaze i serotonin i dopamin, takozvani hormoni sreće!

U čemu onda griješimo? Naime, jedući kupovne čokolade koje u sebi imaju velike količine šećera, mlijeka, i samo određeni postotak kakaa koji termičkom obradom gubi svoja ljekovita svojsta, tijelo više trujemo dodatnom količinom procesirane hrane nego ga hranimo.

Image00001

Image00002

Imam prijateljice koje ni dan danas ne mogu ručati, a da nakon toga ne pojedu kockicu čokolade. Međutim, misleći da su ovisne o čokoladi, zapravo su ovisne o šećeru. Ili naprimjer onih dana u mjesecu kada bismo pomele svaku slastičarnu, kada nekontrolirano ubacujemo sve s reda u sebe i napravile bi ama baš sve za komadić slatkog :-).

Ali ima i dobrih vijesti! Zaista možemo uživati u čokoladnim blagodima ako one dolaze od sirovog kakaa. Evo jednog receptića koji će vam pomoći u “kritičnim trenucima” ili jednostavno kada se zaželite nečeg slatkog.

naslovna čoko blog

Image00007

Za 1 manju porciju potrebno je:
2 žlice organskog sirovog kakaa
2 žlice kokosovog ulja
2 žlice domaćeg meda
1 žlica tahinija

Sve sastojke na laganoj vatri rastopite i sjedinite. Dobivenu čokoladu možete jesti toplu ili pričekati da se ohladi, Na sobnoj temperaturi će ostati tekuća, međutim možete je izliti u silikonski kalup za led te staviti u frižider i tako imati prave komadiće čokolade kada god vam zatreba. Po želji dodajte cimet, lješnjake, koricu naranče ili limuna, đumir, chili, što god volite.

Image00005

I uživajte bez ikakve grižnje savjesti. Kao da ste pojeli voćku :-).

Image00006

0