Odnosi i veze

Iako je već napisano puno tekstova, savjeta i pouka vezanih za odnose i veze, dalje živimo po dobro nam znanim obrascima i ne odvajamo se lako od starih načina razmišljanja iako ponekad znamo da su štetni i da nas ne vode nikuda. No, daju nam neku sigurnost, jer onaj mali glasić unutar uvijek se nešto buni i podsjeća da ljubav bez patnje nije ljubav.

Vrijeme je za promjenu. Naše veze i odnosi odgovor su na situacije koje smo prolazili kao djeca te na ožiljke i rane koji nisu zacijelili. Ne rješavajući korak po korak događaje koji se odvijaju u životu, privlačimo neprestano iste ili slične situacije, ljude  i obrasce, dok god ne zastanemo i shvatimo da ne možemo dalje, kao ni izgraditi novu i kvalitetnu vezu, ako nismo otpustilli ono staro, našu prošlost. Na lošim temeljima urušit će se svaki odnos.

coolparovi-velika

Kako i sve, tako su i naši odnosi zrcaljenja nas samih u drugima, i drugih u nama… svi smo mi ogledala jedni drugima. Teško priznajemo da nije uvijek osoba na drugoj strani kriva za sve, ali nam je tako lakše, najteže je pogledati duboko u sebe, uvidjeti i priznati si, da mi sami, nismo uvijek u pravu i da kako prihvaćamo sebe, tako moramo prihvatiti i druge. Što više i snažnije reagiramo na drugu osobu u odnosu, to je vjerojatnije da taj dio osuđujemo kod sebe.

Obično se dogodi da one osobe na koje se najviše ljutimo i najviše ih osuđujemo, zaparavo najviše i volimo jer su oni naši najbolji učitelji i našom ljutnjom na njih ukazuju nam da nas to podsjeća na nas same.

prijateljstva4

Veliku ulogu u dobrim i toplim odnosima ima preuzimanje odgovornosti za svoje reakcije, osjećaje i postupke. Upitajte se što možete naučiti iz razmirica i negativnosti koju osjećate kada niste zadovoljni u vezi. Izrazite svoje emocije svom partneru na iskren i jednostavan način, ne osuđujte partnera dok niste sa sobom provjerili da li ste možda vi u nekom dijelu pogriješili ili odigrali nepravedno. Prihvatite svog partnera takvog kakav je, sa svim vrlinama i manama, jer ste ga takvog odabrali. Niste ga odabrali da bi ga mijenjali po vlastitim pravilima i željama, već da vas upotpunjuje, razveseljava i bude vaša druga polovica, baš takav kakvog ste ga upoznali. Iskrena komunikacija i rješavanje prepreka odmah kada nastaju temelj su za uspješan odnos.

Ne pokušavajte promijeniti partnera po svojim obracima, možete i smijete mijenjati samo sebe. Kada uistinu volite i poštujete sebe, to osjećaju svi oko vas i na taj način privlačite pozitivne i kvalitetne odnose ispunjene mirom, ljubavlju i radošću.

coolparovi-naslovna

Postavite svoje granice, budite spremni osim davanja kritika i prihvatiti kritiku, opraštati, uvažavati različitosti i biti podrška. Dajte ljubavi što više, jer ljubav se uvijek vraća i samo otvoreno i iskreno srce spremno je za dobar odnos. Odnos je kao cvijet, ako ga ne zalijevate i ne brinete o njemu, uvenuti će. Njegujte svoj odnos, poklanjajte pažnju malim stvarima i sitnicama, jer one čine život potpunim. Ne dozvolite da svakodnevne situacije, posao i stres zasjene one lijepe trenutke koje trebate provesti s partnerom u ljubavi i skladu. I ono najvažnije, ne zaboravite zagrliti svog partnera i reći mu koliko ste uistinu sretni i koliko ga volite. Činite to što češće i uživajte u odnosu punom ljubavi i pažnje, jer ste vrijedni ljubavi zato jer vi jeste ljubav.

Foto: Instagram, Urbanoutfitters

0