Naučite živjeti u sadašnjosti

Naučite živjeti u sadašnjosti

mindfulness-4

Koliko vas često okupiraju misli što će biti sutra, drugi tjedan, idući mjesec ili za godinu dana?

Brinete li se o budućnosti i time zanemarujete trenutak u kojem ste sada?

Da li se previše vraćate u prošlost i ono što je završeno, a premalo ste prisutni ovdje gdje ste sada?

Kada se dobro brinete o sebi u sadašnjem trenutku nema potrebe brinuti se o budućnosti, no brinući se o sebi u ovom trenutku, možete biti sigurni da činite doista sve što možete kako bi sebi osigurali budućnost kakvu želite.

mindfulness-1

U zadnje vrijeme često ćete naletiti na pojam mindfulness, što je to zapravo i kako ga uključiti u svakodnevni život?

Mindfulness je svjesnost o trenutku u kojem se nalazimo, prirodna sposobnost svakoga od nas da postane svjestan svega što se događa upravo sada i da to prihvati na jedan miran i opušten način bez razmišljanja što će se dogoditi trenutak kasnije. To je stanje svijesti u kojem naš um ne osuđuje naše radnje i naše misli niti se suprotstavlja, a niti opire onomu što trenutno je i što prepoznaje.

Postoje dvije ključne stvari u mindfulnessu, a to su svjesnost/prisutnost i prihvaćanje/suosjećanje. Sama riječ mindfulness prijevod je riječi sati koja dolazi iz Pali jezika, u prijevodu sjetiti se. Pali jezik se koristio još u doba drevne Indije i mnogi budistički tekstovi su pisani tim jezikom. Unutar Buddhinog učenja upravo je mindfulness temelj meditacijskih praksi razvijanja različitih uvida i dubina mudrosti.

mindfulness-6

“Prema Buddhi, uzroci svih nezadovoljstava leže u tome što ne vidimo prirodu stvarnosti kakva zaista jest. Kako bi mogli biti slobodni od patnje i živjeti u skladu sa stvarima kakve jesu, Buddha kaže, potrebno je uvidjeti Tri karakteristike prirode: prolaznost (sve je u stalnoj promjeni), patnja (ne postoji trajno zadovoljstvo na razini osjetila) i ne sebstvo (nema nikoga osobno kome se stvari događaju, već se sama priroda manifestira, nastaje i nestaje). Buddha govori i o Četiri temelja mindfulnessa kao ključnim objektima na kojima možemo trenirati mindfulness: tijelo, osjećaji, um i pojavnosti. Upravo je praksa kontinuiranog mindfulnessa na spomenutim temeljima, jedan od bitnih faktora puta prema uvidu u Tri karakteristike prirode. Stanje uvida u ne sebstvo i pravu prirodu stvarnosti, oslobođenje je od patnje i u budizmu se naziva prosvjetljenjem (na Pali jeziku nibbana, a na Sanskritu nirvana).” (mindfulness.hr)

Svatko od nas, u svakom trenutku, može svjesno odabrati biti “mindful” i otvoriti se prema opuštenom i otvorenom umu. Da bi mogli biti prisutni u sadašnjem trenutku i postati ga svjesni potrebna je dosljednost i redovita praksa, kako neki učitelji kažu redovito “trenirati”, odnosno prakticirati meditaciju. Kako smo već godinama formirani kroz naša vjerovanja i uvjerenja te koristeći ustaljene obrasce koji nas formiraju, na isti način možemo istrenirati svoj um kako bi počeo odlučivati biti svjestan/prisutan u trenutku u kojem smo i povezati se sa našim mislima i osjećajima.

mindfulness-3

S vremenom, osvještavajući te trenutke, možemo prepoznati način na koji razmišljamo, obrasce koji nas pokreću i na temelju kojih djelujemo u određenim situacijama. Možemo prepoznavati svoje emocije, namjere, izgovorene riječi i reakcije, i time imati nove izbore kako ćemo reagirati i ponašati se. Tako se povezujemo sa sobom i sa svijetom oko sebe te se počinjemo kretati prema mirnijem, sretnijem i ispunjenijem životu. Tada više nemamo potrebe prigovarati i osuđivati različitosti, kao ni vezivanja za određene pojave, ljude i stvari, već svjesno razumijemo i prihvaćamo, i dobivamo uvide za otvaranje novih prilika, odabira, odluka, odnosno slobodu izbora. I na taj način otkrivamo ljepotu sadašnjeg trenutka.

Primjene korištenja mindfulnessa je različita kao i sama dubina prakse, a mnogi ga najčešće koriste kako bi se opustili i oslobodili svakodnevnog stresa, lakše se nosili sa mentalnom i fizičkom boli, situacijama koje nas opterećuju, te izazivaju u nama različite emocije poput ljutnje, straha, tuge, bijesa i nesigurnosti.

Dobrobiti mindfulness meditacije:

“Smanjenje emocionalnog i fizičkog stresa i povećanje općeg osjećaja opuštenosti i mira
Razvoj koncentracije, fokusiranosti i produktivnosti
Pronalazak iskrene sreće i zadovoljstva sa stvarima kakve jesu
Razvoj ljubavi, suosjećanja i empatije za sebe i druge
Kultiviranje pozitivnih mentalnih i emocionalnih stanja
Istraživanje odnosa um-tijelo
Razumijevanje emocija
Buđenje unutarnje mudrosti koja utječe na kvalitetu svakodnevnog življenj
Proširenje percepcije o tome tko smo i na koji način utječemo na zajednicu
Nošenje s kroničnom boli
Nošenje s anksioznosti i depresijom
Nošenje s nesanicom
Nošenje s gubitkom ili odlaskom bliske osobe” (mindfulness.hr)

mindfulness-2

Ono što će vam biti od pomoći u samom početku je da nikada ne možemo biti u stanju bez misli, jer prirodno je da one dolaze, odlaze, imaju svoj tijek, i samo im dopustite da prođu i nestanu – ne dajte važnost negativnim mislima, samo im zahvalite i pustite neka prođu ili ih zamijenite pozitivnim mislima i osjećajima. Kada negativnim mislima ne pridajemo važnost i na njih ne vežemo emociju, one samo prolaze i odlaze.

Nema loše ili neispravne mindfulness meditacije, postupak je vrlo jednostavan i primjenjiv, samo odaberite onaj koji vama najbolje odgovara. Što god odabrali kao svoju praksu, bitno je da se vi sami u toj praksi osjećate ugodno i opušteno i da, s vremenom, osjećate dobrobit toga što radite. Postoje i različiti tečajevi koji su sve više prisutni i na našem tržištu i koji zasigurno mogu svima pomoći prakticirati mindfulness. Što više prakticirate mindfulness meditaciju to ona postaje lakša, uspješnija i djelotvornija, a vaše tijelo, um i duša bit će vam zahvalni na tom i nagraditi vas srećom, ljubavlju i iscjeljenjem.

U nama su svi odgovori na sva naša pitanja. Kroz mindfulness povezivat ćete se još više sa sa sobom i iznenadit će vas koliko talenata i sposobnosti ćete pronaći unutar sebe i koliko ste odgovora sposobni pronaći, kao i brinuti se o sebi samima. Samo se opustite i uživajte u sadašnjem trenutku!

lakoca-zivljenja.hr
info@lakoca-zivljenja.hr

Foto: Lesly JuarezOURLIFEBLOODIsabell WinterKira auf der HeideKristen Sturdivant/Unsplash

Učitati još
Zatvori