Čudotvorni detoks napitak za dobro jutro

Čudotvorni detoks napitak za dobro jutro

Detoks napitak

Često podcjenjujemo moć začina, njihovu sposobnost i utjecaj na naše zdravlje.

Kurkuma, koja nosi titulu najzdravijeg začina na svijetu, ne pripada našoj kulturi kuhanja te je samim time jako rijetko koristimo.

Ali postoji nebrojeno načina na koji određene začine možete integrirati u vašu prehranu. Napitci su svakako jedan od njih.

Detoks napitak

Osobno sam pobornik detoksikacije i to ne samo nakon blagdanskog prejedanja. Svatko od nas ima sposobnost osjetiti kada je “pretjerao” te kada mu organizam traži “odmor”. Ja ga prakticiram promjenom svakog godišnjeg doba ili kada osjetim da sam van svog ritma, naprimjer kada se vratim sa putovanja gdje uglavnom ne gledam što ni koliko jedem.

Osim što je sad vrijeme kada se većina nas pokušava okrenuti zdravijim navikama, vrijeme je i kada smo skloniji različitim prehladama. Ovaj jutarnji napitak pomoći će vam pri detoksikaciji te istovremeno jačanju imuniteta.

Detoks napitak

Manuka med, bademov maslac, kokosovo ulje

Ako ste ikada pili zlatno mlijeko ili chai latte, okus je vrlo sličan ovim dvjema kombinacijama. I predivan. Malo začinjen, kremast, ovaj napitak će svako jutro probuditi vaš organizam, zagrijati vas i zasititi. Mjeseci pred nama su idealni za njegovu konzumaciju.

Detoks napitak

Kurkuma, cimet, papar, klinčić

S reishi gljivama sam se susrela prije nekoliko godina te sam ih konzumirala u obliku čaja kojeg i dan danas pijem. Kinezi ih koriste u svrhu liječenja preko 2000 godina. Imaju sposobnost detektiranja nepravilnosti u radu organizma te vam određenim vanjskim simptomima govore koji dio vašeg organizma je van balansa. Svojevrsan skener za tijelo. Također, redovitom konzumacijom ove gljive, organizam vraćate u ravnotežu. Ovo je jedan od najmoćnijih sredstava za podizanje imuniteta. Nazivaju je još i gljivom besmrtnosti.

Detoks napitak

Muškatni oraščić, Reishi prah

Za razliku od reishi gljiva, kurkuma nam je svima jako dobro poznata. Izuzetan je začin kada je čišćenje organizma u pitanju stoga je nikako nemojte preskočiti u ovom napitku. U kombinaciji s paprom njena absorpcija se povećava. Ako je slučajno možete nabaviti svježu, a ne u prahu, toplo preporučujem.

Detoks napitak

Kokosovo mlijeko

Sastojci za 1 porciju:
1 žlica bademovog maslaca
1 žličica Manuka meda (ili meda domaće proizvodnje)
2 žličice kokosovog ulja
1 žličica PlanetBIO Reishi praha
1/4 žličice muškatog oraščića
1/2 žličice kurkume
1/4 žličice klinčića (u prahu)
1/4 žličice cejlonskog cimeta
Prstohvat soli
Prstohvat crnog papra
2 dcl kipućeg kokosovog mlijeka (ili vode)

Detoks napitak

Priprema:
Preporuka je da svi sastojci budu organski. Sve sastojke smiksajte zajedno u blenderu. Možete koristiti i samo vodu jer će kokosovo ulje i bademov maslac dati napitku kremastu strukturu, ali za još bolji okus koristite kokosovo ili neko drugo biljno mlijeko. Popijte vruće.

Detoks napitak

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte! ?

Učitati još
Zatvori