Mirisni čaj od krušaka i jabuka

Mirisni čaj od krušaka i jabuka

Dok još službeno traje zima, a dani su kišni i tmurni, lijepo je u svome domu napraviti ugođaj u kojem će uživati cijela obitelj. Priprema čaja svakako će doprinijeti tom ugođaju, posebno ako ga obogatite mirisnim začinima. Toplo i zdravo!

Čaj koji sam ovaj put pripremila miriši na kolače, a obožavat će ga i vaši mališani. Od mamine prijateljice sam dobila sušene kruške i jabuke, s kojima isprve nisam znala što bih, jer osobno mi nisu za grickanje poput drugog sušenog voća, iako mi je izgledalo totalno fora. Pa je moja mama jedan dan od njih napravila čaj čiji miris i okus me oduševio, iako preferiram biljne, a ne voćne čajeve. Ali ovo nije običan voćni čaj, a nikako se ne može usporediti s onim u filter vrećicama u kojima ni ne znamo što se ustvari krije.

cajkruskejabuke1

Sušeno voće prirodno je bogato vitaminima i mineralima, a još od davnina se pripremalo za zimnicu te smatralo posebnim delicijama bogatog okusa i mirisa. Ovaj čaj možete piti tokom cijelog dana – poslužite ga ujutro uz doručak, popodne uz desert ili navečer prije spavanja, a sigurna sam da će svidjeti svim uzrastima.

cajkruskejabuke5

Za pripremu ovog čaja potrebno vam je:

2 jušne žlice sušenih krušaka
2 jušne žlice sušenih jabuka
1 štapić cimeta (ceylonskog)
2-3 zvjezdasta anisa
Pola litre vode
Limun
Med od kadulje

U posudu u kojoj ćete kuhati čaj ulijte vodu i dodajte kruške, jabuke, cimet i anis te stavite na vatru. Čekajte da zakuha, te potom smanjite vatru i na lagano kuhajte još par minuta da voće i začini puste svoje okuse i mirise. Nakon što ste ugasili vatru, ostavite poklopljeno još 10-ak minuta, procijedite i začinite limunom i medom.

cajkruskejabuke6

Nekoliko savjeta:
– čaj ne volim kuhati u metalnim posudama, uvijek je to ili čajnik ili emajlirani lončić
– med također ne bi smio dolaziti u dodir s metalom, pa ako nemate drvenu žlicu za med, koristite plastičnu
– ako nemate sušene kruške, stavite samo jabuke, a možete i marelice
– umjesto cimeta i anisa možete staviti klinčić i kardamom i dobit ćete super egzotičan okus
– koristim med od kadulje jer mu je okus stvarno poseban, ali stavite bilo koji med (lipa, vrijesak, livada…), po mogućnosti s ekološkim certifikatom

cajkruskejabuke3

S obzirom da sam veliki ljubitelj svih vrsta čajeva, ovo je samo još jedan u nizu koji sam uvrstila na popis omiljenih. A njime su se oduševila i moja djeca, što me posebno razveselilo. Nema ništa ljepše nego kad vam kuća miriše na kolače, a ovaj čaj me podsjetio na domaću pitu od jabuka. Miris ovog čaja neke će vratiti u djetinjstvo, dok će drugima, zahvaljujući ugođaju koji pruža, djetinjstvo biti ljepše i slađe!

cajkruskejabuke2

Učitati još
Zatvori