Masaža uspostavlja najbolju vezu između mame i bebe

Pretpostavljam da svaka majka zna koliko je važno uspostaviti dobru vezu između svoje male bebe i sebe, posebice u prvim zajedničkim tjednima. Najbolju vezu ćete uspostaviti uz pomoć masaže bebe, koja osim što će vas povezati sa djetetom, potaknuti će bebin razvoj. Baš kao i nama odraslima i našoj bebi paše masaža tijela, kojom ćete joj pomoći da joj koža bude gipka, da tijelo bude dobro prokrvljeno, te ćete joj stimulirati metabolizam.

masazabebe2

Trajanje masaže ovisi samo o vašoj bebi, tj. o tome koliko će joj pasati. Uglavnom se radi o nekih 10-ak minuta, a kako će dijete rasti, vrijeme masaže će se povećavati. Važno je da budete opušteni prilikom masaže i da zajedno sa svojim djetetom uživate.

Predlažem da bebu uvijek masirate na toplom mjestu, kako bi bili sigurni da joj je ugodno, te upotrijebite točno onoliko ulja koliko vam je potrebno da vam prsti klize po bebinoj koži. Ja sam osobno za masažu koristila prirodno ulje jer sam tako bila sigurna da beba neće dobiti alergijsku reakciju.

Masažu se najviše preporuča izvoditi navečer prije spavanja kako bi umirili bebu, a najbolje vrijeme je prije kupanja, tako da sa kože skinete višak ulja koji ostane nakon masaže. Ulje će nahraniti kožu bebe, te će ju zaštititi u hladnijim danima.

masazabebe1

Masažu izvodite laganim i kružnim pokretima, a izbjegavajte masirati oči, nos, pupak i ožiljke bebe. Ulja koja se preporučaju u zimskim mjesecima su ulje sezama ili ulje gorušice, koja griju kožu, a za vrijeme ljetnih mjeseci preporuča se masiranje uz pomoć kokosovog ili maslinovog ulja, koja će lagano osvježavati kožu. Ako želite neutralno ulje, odlučite se za bademovo ulje, jer ga možete koristiti u svakom godišnjem dobu, zbog njegovog neutralnog efekta.

U svakom dućanu sa dječjom kozmetikom možete kupiti mineralna ulja za masažu beba, ali moja preporuka su definitivno prirodna ulja jer su puno zdravija i bolja za bebinu kožu. Prirodna ulja se ne zadržavaju na površini kože i dubinski prodiru u kožu. Ako kojim slučajem vaše dijete ima izrazito osjetljivu kožu, prije bilo kakvog nanošenja ulja se prvo konzultirajte sa liječnikom.

A sada krenimo na masažu! Pravilna masaža bebe se izvodi tako da se kreće od bebinog lica, te završava masiranjem njenih nogica.

masazabebe4

Krenite od masaže lica, tako da sa svojim palčevima lagano razvučete bebinu usnicu u smiješak. Isti postupak ponovite s bebinom donjom usnicom. Nakon usana, ruke položite na sredinu prsnog koša, i radite lagane pokrete u smjeru rebra. Pokreti trebaju biti kao da želite izravnati bebinu kožu.

Sada dlanove vratite u početni položaj, ali tako da ih ne odignete s bebine kože. Kada se vratite u početni položaj, napravite prstima pokret u obliku srca. Izravnajte dlanove, pa laganim pokretima prelazite preko bebina trbuščića prema dolje.

Kada ste lagano izmasirali trbuščić svoje bebe, jagodicama prstiju pređite s lijeve na desnu stranu i završite prstima crtajući slovo U.

masazabebe3

Sada bebu nježno okrenite na trbuh, pa nježnim i dugim pokretima prelazite od vrata, preko leđa, pa sve do guze. Mišići na leđima ne smiju biti izostavljeni, pa sada masirajte svaki mišić na kralježnici.

Vratite bebu na leđa i uzmite njenu ručicu, pa ju masirajte od šaka do ramena i nazad. Za vrijeme masiranja morate pružiti prstima lagani pritisak.

Nakon ruku, krenite na masažu zgloba, dlanova i prstića, prvo lijeve, pa desne ruke. I na samom kraju masirajte nožice, izvodeći isti postupak koji ste sada izvodili na ručicama. Masirajte stopala krenuvši od peta do prstića. Za vrijeme masiranja nožica pridržavajte jednom rukom zglob nožice, dok drugom rukom masirate.

masazabebe5

Masažu završite uz puno ljubavi i poljubaca, i budite sigurni da ćete svakim danom biti sve bliži s svojim djetetom, koje će ovim putem osjetiti svu vašu ljubav prema njemu. Gradite dobre temelje uz puno ljubavi!

Foto: @mamawaters

0