6 ključnih koraka opraštanja

6 ključnih koraka opraštanja

journal blog

Oprost je velika lekcija u našim životima, rekla bih i najvažnija, i svi smo se ponekad našli u situaciji da ne možemo ili ne želimo oprostiti kao što smo bar jednom u životu rekli ili pomislili onu staru, dobro poznatu rečenicu; “Ovo ti neću nikada oprostiti” 

”Otpor prema oprostu se nalazi upravo u emocijama.”

journal blog

Za one koji primaju oprost često je to poklon koji može biti motiv da se krenu mijenjati ili da se bar zapitaju što su to učinili i zašto, a za one koji opraštaju uvijek je oslobođenje i stvaranje prostora za mir i nešto novo. Unatoč svemu tome, u našem svakodnevnom životu oprost i otpuštanje može biti pravi izazov i nije ga uvijek lako postići.

Kroz ovih šest ključnih koraka prema oprostu i onome što nam oprost svima donosi, pokušajte konačno otpustiti svoju prošlost i osloboditi se svega onog što nosite duboko zakopano u sebi. Ponekad je prvi korak oprostiti onima koji su vam najbliži, a upravo time će vam biti lakše oprostiti i sebi, jer to je uvijek najteže. Svaki od ovih koraka na jedan specifičan način vas vode prema moći opraštanja koja se nalazi unutar svakoga od nas i djeluje korak po korak.

journal blog

1. Osvijestiti svoje emocije i suočiti se sa njima – otpor prema oprostu se nalazi upravo u emocijama jer na mentalnoj razini možemo racionalizirati zašto je netko učinio nešto neoprostivo jer u dubini sebe osjećate ljutnju, odbijanje, bijes, žrtvu i bol. Kada krenemo optuživati trebamo pogledati duboko u sebe tamo gdje nastaju te optužbe i dozvoliti emocijama da budu to što jesu. Svrha ovog koraka je dvostruka jer ukoliko kontroliramo svoje osjećaje tada imamo izbor osloboditi ih se. Umjesto da odmah oprostimo preuzmimo odgovornost za svoje osjećaje i ako to možemo, pokušajmo za početak, s malim dijelom otpuštanja priče kako je ona trebala izgledati. Otpuštanje je gotovo jednako teško kao i opraštanje, no barem pokušajte reći sebi da ste spremni otpustiti i da ne morate ostati zaglavljeni tim osjećajem.

2. Napišite svoje razloge zašto nekome ne bi oprostili – ovaj dio je najbolje da zapišete u obliku pisma. Napišite u detalje svoje otpore i razloge, potom neka prođe jedan dan i onda se vratite svom pismu i dodajte ukoliko ste nešto zaboravili. Kada budete u potpunosti zadovoljni, nemojte ga slati, jednostavno ga ostavite ako vam zatreba kao vaš vlastiti podsjetnik na ono što je važno, a to je da ste sve “izbacili” iz sebe.

journal blog

3. Upitajte se koliko ste motivirani za davanje oprosta – za sve nam je potrebno malo motivacije, pa tako i za opraštanje. Tu može biti više različitih razloga koji nas sputavaju u motivaciji, a jedan od njih je tvrdoglavost koja opravdava uključeni gnjev. Sada se upitajte je li vaš otpor spreman pomaknuti se bez nekih posebnih očekivanja od sebe. Ukoliko i dalje postoji veliki otpor i jako ste ljuti i osjećate veliku bol i da je to što pokušavate oprostiti neoprostivo, bolje je biti svjestan istine kako se oko toga osjećate nego se pretvarati. Ukoliko je vaša motivacija za davanje oprosta toliko slaba, iskrenost prema sebi omogućit će otpustiti bar dio nakupljenog gnjeva, tuge i boli.

4. Otpustite otpor i ljutnju, sada i ovdje – možete promijeniti samo ono čega ste svjesni i do sada ste već stekli svjesnost oko situacije u kojoj se nalazite. Otpor i ljutnja vas još više drže fokusiranima i zaglavljenima oko situacije na kojoj radite. Vratite se na svoje pismo i pročitajte ga, i samo osvijestite je li otpor popušta, a zatim se upitajte jeste li spremni polako smanjiti otpor ako ga još uvijek osjećate. Nemojte se na ništa prisiljavati, već samo pogledajte postoji li možda još koja interpretacija događaja kako bi lakše otpustili teret ljutnje i zamjeranja koji nosite. Polako će se javiti pozitivniji osjećaj koji će biti vaša mala motivacija da bi započeli proces opraštanja.

journal blog

5. Zamislite ili vizualizirajte kakva bi bila vaša budućnost ako oprostite određenoj osobi – zaustavite se kada osjetite otpor i stavite ga na trenutak sa strane i osvijestite kako se osjećate ako ste u miru sa osobom kojoj ne možete oprostiti. Osjetite toplinu u srcu i ukoliko vam se plače, jednostavno isplačite sve što osjećate u ovom trenutku. Ako možete, osjetite ljubav prema toj osobi, poželite joj sve najbolje i dajte joj slobodu, apsolutno sve što je u vašoj moći.

6. Pronađite mjesto opraštanja u svojoj vlastitoj svjesnosti – posljednji korak opraštanja je pomak vašeg stanja svjesnosti na jedan pozitivniji i viši nivo. Kada ne možemo oprostiti nekome ne činimo loše drugima već sami sebi. Oprost je dar koji poklanjamo sebi, oslobađa nas od veza s prošlošću i s lošim ponašanjem nekoga prema nama. I to ne znači da odobravamo nečije loše ponašanje već dajemo novi prostor sebi, i prihvaćamo da svi rade najbolje što znaju i mogu u trenucima u kojima se nalaze sa svim onim znanjima i emocijama koje u tom trenutku imaju, što vrijedi i za nas same.

Opraštanje nije akcija, već stanje posljedica, a kada maknemo prepreke, dolazimo do spoznaje da je opraštanje potpuno prirodno i daleko lakše kada osvjestimo da je to dio našeg duhovnog rasta i razvoja, kao i dio našeg puta. U dubini nas, oprost je doista potreban kako bi živjeli ispunjen i radostan život kakav želimo i zaslužujemo.

Foto: Unsplash
lakoca-zivljenja.hr
[email protected]

Učitati još
Zatvori