Događaju se promjene u svijetu vjenčanja – što savjetuju stručnjaci?

Sigurno oko sebe već imate poveći broj prijateljica, poznanica, pa čak i članica obitelji koje su bile primorane otkazati svoju proljetnu svadbu. Iako bi izlazak iz korizme sredinom travnja još jednom označio početak duge i plodonosne sezone vjenčanja, u kojoj mladenci izriču svoje sudbonosno da, a organizatori pritom demonstriraju svu svoju kreativnost, ove godine, kao i u mnogim drugim sferama društva, ništa nije isto kao prije.

Štoviše, u svijetu vjenčanja posljednjih je dana i tjedana zavladala prava pomutnja, a nakon što smo ušli u izolaciju, postalo je jasno kako će se mnoga proljetna vjenčanja morati otkazati. Zasad, koliko imamo priliku čuti, mahom su otkazane svadbene ceremonije za travanj i svibanj, a što nam slijedi, i što će se događati sa svadbama u lipnju i srpnju, tek nam preostaje vidjeti.

Ako planirate svadbu, ako razmišljate o otkazivanju, ako imate nekog bliskog tko se ženi i dobro bi mu došla informacija, uskačemo u pomoć! Korisne odgovore s nama su ljubazno podijelili vlasnici brenda WEDDINGS IN CROATIA. Oni su inače organizatori vjenčanja s destogodišnjim iskustvom u organizaciji vjenčanja za strance u Istri, koji su posljednjih pet godina posvetili edukaciji novih snaga kroz Akademiju Postani organizator vjenčanja. Kao stručnjaci u svijetu vjenčanja, edukacijom i alatima nesebično dijele znanje kako bi standardizirali usluge vezane za vjenčanja, a otkrili su nam sljedeće: “Kroz godine rada naučili smo što znači promijeniti svoj život i raditi ono što volimo. Sada je zaista vrijeme kada svi zajedno trebamo promijeniti svoje živote i poslovanje.”

Pitali smo ih 5 pitanja vezana uz organizaciju vjenčanja, a odgovore vam donosimo u nastavku:

1. Kakva je trenutna situacija u svijetu vjenčanja? Otkazuju li se prva proljetna vjenčanja i otkazuju li već mladenci vjenčanja koja idu prema ljetu?

Iako je do nedavno situacija bila mirna, prije par tjedna počeli su se javljati mladenci sa željom za odgodom vjenčanja koja su planirana u travnju i svibnju. Svi dobavljači iz svijeta vjenčanja, s kojima smo mi u kontaktu, iznimno su fleksibilni u smislu pomicanja datuma na jesen i zimu. Naravno, određena fleksibilnost potrebna je i od strane mladenaca, s obzirom da su subote dijelom zauzete, pa se kao alternativa javlja održavanje vjenčanja primjerice u petak ili nedjelju. Panike za sada nema, no neosporna je činjenica da nitko ne zna do kada će ove mjere biti na snazi, odnosno jesu li ugrožena i vjenčanja planirana za lipanj i srpanj.

2. Zasigurno vlada velika zabrinutost među mladencima, jer je nepoznato kada će izolacija završiti i kada će opet biti moguća velika javna okupljanja. Što biste im vi savjetovali? Gdje pronaći vitalne informacije? Koje su im alternative? 

Naš glavni savjet je da se vjenčanja planirana za naredna dva mjeseca pomaknu prema kraju godine, kada se svi zajedno nadamo smirivanju ove situacije. U slučaju da ih već nisu kontaktirali njihovi organizatori vjenčanja ili drugi dobavljači ako su ih samostalno rezervirali, savjetujemo da čim prije stupe s njima u kontakt i zajednički pronađu zamjenski datum vjenčanja. Što se tiče informiranja, potrebno je slijediti upute koje daje isključivo Stožer civilne zaštite i dosljedno ih se pridržavati.

3. Mogu li se termini mijenjati za neke druge? Snose li mladenci sada neke troškove odgađanja/mijenjanja termina?

Nitko od naših partnera, s kojima smo ovih dana u intenzivnom kontaktu, ne naplaćuje dodatne naknade u slučaju pomicanja datuma na kasniji termin ove godine.

Svim mladencima koji razmišljaju o potpunom otkazivanju vjenčanja, savjetujemo da pročitaju ugovor koji imaju sklopljen s određenim dobavljačima, a posebno stavke o povratu uplaćenog predujma za rezervaciju datuma. Naše je iskustvo da su dobavljači spremni na dogovor, pa čak i u slučaju da se vjenčanje otkazuje nude neku zamjensku uslugu/proizvod u vrijednosti uplaćenog iznosa.

4. Kako će se ova odgađanja odraziti na biznis vjenčanja? Možemo li očekivati navalu svadbenih ceremonija u drugom dijelu godine?

Svakako očekujemo veći obujam posla na jesen, jer je već sada velik dio subota rezerviran, neovisno o virusu. Kada tome pridodamo vjenčanja koja će se pomaknuti na jesenske i zimske mjesece, realno je očekivati dinamičniji kraj godine od uobičajenog u svijetu vjenčanja.

5. U kakvoj su situaciji sami organizatori? Kako se snalaze u ovom trenu, vlada li panika ili je više stav da ćemo sve uspjeti nadoknaditi?

Organizatori su u nezavidnoj poziciji u situaciji ako mladenci žele potpuno otkazati vjenčanje, a traže povrat uplaćenog predujma. Većina kolega ima taj dio pokriven ugovorom, no svakako treba uzeti u obzir da se velik dio posla organizatora odvija i tijekom cijelog procesa planiranja, puno prije samog dana vjenčanja. Pričamo o sastancima, obilascima lokacija, brojnim e-mailovima i telefonskim konzultacijama… Ovisno o tome radi li agencija s domaćim ili stranim mladencima, u Istri, Zagrebu ili Dalmaciji, suočava se s nekim specifičnostima. Primjerice, iskustvo za sada pokazuje da je lakše naći slobodan datum u Istri u rujnu, nego npr. u Dubrovniku. Ne vrijede sva rješenja jednako za sve djelatnosti, no ovo je jedan primjer da čitatelji dobiju uvid u različite izazove s kojima se u branši vjencanja ovih dana susrećemo.

Foto: Unsplash

1