Kate Homecooking: Ideja za brzi ručak – zapečene punjene školjkice sa šalšom

Jedno od onih jela koje obožavamo, a jednako oduševe malu djecu i odrasle, jednostavno ih je za napraviti i sve je brzo gotovo. Kombinacija je bezbroj.
Baza može biti šalša od rajčice ili bilo koja gusta juha npr. od buče, tikvica, brokule i slično.

Školjkice punite nadjevom po izboru – ricottom sa začinskim biljem, ricottom i špinatom, repovima kozica ili bolonjezom.

Šalša od rajčice (baza):

  • 1 luk izdinstati na malo maslinovog ulja
  • 2-3 češnjaka usitnjena dodati te kratko prepržiti
  • 1-2 slana inćuna usitnjena rastopiti s lukom i češnjakom za punoću okusa (može se i izostaviti)
  • umak od rajčice dodati i sve još malo dinstati te začiniti po želji (sol, papar, malo bosiljka)

Smjesa za punjenje – ricotta:

  • 1 ricotta
  • 2-3 žlice izribanog parmigiano reggiana
  • sol, papar i malo vlasca

Smjesa za punjenje – kozice:

Očišćene repove kozica kratko prepecite na 2 žlice maslinovog ulja i malo sitno sjeckanog peršina i češnjaka te napunite školjkice uz dodatak šalše od rajčice.

Smjesa za punjenje – bolognjez:

Školjkice napunite kuhanim bolonjezom.

Školjkice skuhajte ‘al dente’ u slanoj vodi, izvadite i ocjedite. U posudu za pečenje stavite bazu (šalšu od rajčice ili neku drugu po izboru) te na nju poredajte napunjene školjkice. Sve prekrijte slojem izribanog parmigiana ili mozzarelle, par kapi maslinovog ulja te zapecite u pećnici cca 10 min na 200°C.

Poslužite uz salatu po izboru.

Recept nam donosi Katarina Đozović s Instagram profila Kate Homecooking na kojemu možete pronaći još odličnih recepata.

Foto: Katarina Đozović

0