Culinary Postcards: Omlet bez jaja s mladim lukom za veganski uskrsni doručak

Iako su jaja ne samo gastronomski, već i zbog svoje simbolike – plodnosti i ponovnog rađanja života – glavni motiv Uskrsa, mnogo je onih koji iz najrazličitijih razloga ne smiju ili ne žele konzumirati jaja. Za sve vas koji volite jaja, a iz bilo kojeg razloga ih ne konzumirate, danas donosim recept za ‘omlet’ bez jaja.

Ovako pripremljen omlet i vizualno donekle podsjeća na pravi, a što se okusa i mirisa tiče, njega duguje crnoj soli (kala namak). Osobno ne koristim crnu sol u pripremi veganskog omleta jer mi se ne sviđa taj miris, ali morate probati da biste znali sviđa li se vama ili ne. U svakom slučaju, bez te soli dobit ćete nešto što izgledom i samom teksturom podsjeća na ‘pravi’ omlet, ali nećete dobiti okus jaja.

Omlet sam radila s mladim lukom jer mi je takav najdraži, ali vi slobodno u njega možete staviti drugo povrće – crveni luk, rajčicu, papriku, špinat, gljive… sve što volite.

Kako bi ovaj obični omlet izgledao ipak malo svečanije, i cijelo jelo dobilo jedan poseban štih, poslužila sam ga uz gremolatu od pistacija. Klasična gremolata sadrži peršin, limun i češnjak i fantastičan je dodatak jelima uz koji njihov finalni okus dobiva posebnu svježinu. Ali, u ovoj izvedbi sam izostavila češnjak i koristila pistacije, kako bi sve zajedno bilo laganije i svježije. 

Veganski omlet s mladim lukom i gremolata od pistacija

Recept je veganski i bez glutena. Navedene količine su za 4 tanja omleta

Sastojci:

(napomena: “šalica” u receptu odgovara mjeri američkog “cup”, odnosno 240ml)

Za omlete:

  • 2 mlada luka
  • 1 1/4 šalice (150g) slanutkovog brašna
  • 1 puna žlica (15 g) rižinog brašna*
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/2 žličice limunovog soka
  • dimljena paprika, kurkuma, sol i papar po ukusu
  • (opciono: ½ žličice ili više, crne soli – kala namak)
  • 1 žlica maslinovog ulja (u smjesu) + 1-2 žlice za pečenje omleta
  • 3/4 šalice (180ml) vode
  • 1/3 šalice (80ml) biljnog mlijeka (sojino, po mogućnosti)

Za gremolatu:

  • ¼ šalice tostiranih neslanih pistacija**
  • ¼ šalice lista peršina
  • korica ½ limuna

Za posluživanje:

  • rikola ili druga salata, rotkvice, mladi luk
  • jogurt po želji (ja sam koristila sojin)

Napomene: * ako vam ne smeta gluten, umjesto rižinog brašna možete koristiti obično bijelo (pšenično ili pirovo) brašno

** ako vam neslane pistacije nisu dostupne, možete ih zamijeniti s pinjolima ili bademima

Priprema:

  • Nasjeckajte mladi luk.
  • U zdjeli dobro izmiješajte sve ostale sastojke za omlet, tako da vam ne ostanu grudice od brašna. Za najbolji rezultat koristite pjenjaču.
  • Dodajte malo maslinovog ulja u neprijanjajuću tavu i dio nasjeckanog luka pa ga kratko popržite. Kad se dobro zagrije ulijte 1/4 smjese za omlet.
  • Pecite omlet oko 3-4 minute na srednje jakoj vatri, okrenite kao palačinku i pecite još 2 do 3 minute s druge strane.
  • Isto učinite s ostatkom mladog luka i smjese. Ovisno o promjeru tave, dobit ćete 3-4 omleta.
  • Za gremolatu sve sastojke ubacite u sjeckalicu i kratko smiksajte do grublje mrvičaste teksture.
  • Omlet poslužite presavinut na pola, pa poslužite uz sojin (ili drugi po želji) jogurt i gremolatu, rikolu, rotkvice i mladi luk.

Sretan Uskrs!

Recept nam donosi Iva Savić s bloga Culinary Postcards. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Iva Savić

1