Bake me by Nina: Tres Leches – najsočniji biskvitni kolač

Tres Leches je kolač koji dolazi iz Latinske Amerike, divno je pjenast, poslužuje se hladan te je ispunjen mlijekom. Na španjolskom tres leches znači tri mlijeka, jer se kolač polijeva kombinacijom tri mlijeka (obično, evaporirano i kondenzirano). Biskvit je spužvast jer treba upiti mlijeko i ostati mekan i sočan, a cijeli kolač je prožet mliječnim okusom.

Tres Leches možete ukrasiti tučenim vrhnjem, karamelom ili meringom. Ja sam radila klasičnu verziju, no i ona s kokosovim mlijekom i kokosom je jednako divna.

Tres Leches

Sastojci:

Biskvit:

  • 5 jaja L veličine, odvojeno
  • 150 + 30 g šećera
  • 185 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/8 žličice soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Mlijeko za natapanje:

  • 250 ml mlijeka
  • 400 g kondenziranog zaslađenog mlijeka (ugušćeno)
  • 250 ml evaporiranog (uparenog mlijeka), nezaslađeno

Swiss meringue:

  • 3 bjelanjka (od L jaja), oko 90 g
  • 150 g šećera (sitnije mljeven)
  • 1/2 žličice cream of tartara ili 1 žličica octa (alkoholni)

Priprema:

Biskvit:

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup okvirnih dimenzija 22 x 33 cm, namastite ga i pobrašnite.
  2. U zasebnoj posudi pomiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo i sol.
  3. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi pjenasto izradite žumanjke,ekstrakt vanilije i 150 g šećera. Neka vam se smjesa udupla i postane svjetlo žuta.
  4. Sada postepeno dodajte brašno pazeći da ne premiksate smjesu.
  5. Bjelanjke stavite u čistu posudu te ih krenite miksati, kada se počnu pjeniti dodajte 30 g šećera tako da dodajte žličicu po žličicu i da cijelo vrijeme miksate.
  6. Kada su se bjelanjci formirali u snijeg oprezno ih špatulom umiješajte u smjesu sa žumanjcima i brašnom.
  7. Smjesu izlijte u pripremljen kalup te poravnajte površinu.
  8. Pecite 18 – 22 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu na izađe suha.
  9. Tres Leches ostavite u kalupu da se ohladi, najmanje 30 minuta.

Priprema mlijeka i natapanje kolača:

  1. U manji lonac s debljim dnom stavite obično mlijeko pa ga zagrijte, dovoljno je da bude toplo, ne vrelo.
  2. Maknite s vatre pa dodajte preostala mlijeka (kondenzirano i evaporirano), promiješajte pa ohladite.
  3. Mlijeka možete pripremiti i ranije te držati u hladnjaku do korištenja.
  4. Ohlađeni kolač probodite štapićem na više mjesta (možete koristiti drveni štapić za grill, vilicu i sl.) te ga prelijte pripremljenom i ohlađenom smjesom mlijeka.
  5. Spremite u hladnjak na najmanje 1 sat ili preko noći.

Swiss meringue

  1. Bjelanjke sobne temperature i šećer stavite u posudu od električnog miksera ili u posudu otpornu na toplinu.
  2. U lonac s debljim dnom stavite vodu i pustite da zakuha, na lonac postavite posudu s bjelanjcima i šećerom pazeći da ne uranja u kipuću vodu.
  3. Bjelanjke i šećer cijelo vrijeme miješajte pjenjačom dok se sav šećer ne otopi. Trebat će vam nekoliko minuta. Provjerite pod prstima je li se sav šećer otopio.
  4. Posudu maknite s pare, pobrišite joj dno. Bjelanjcima dodajte cream of tartar ili žličicu octa pa miksajte na najjačoj brzini dok ne postignete sjajnu i čvrstu meringueu.
  5. Meringu nanesite preko Tres Leche kolača. Možete je nanijeti žlicom ili špatulom.
  6. Nakon što ste nanijeli meringue-u brenerom prođite po vrhu kolača.
  7. Poslužite odmah. Kolač čuvajte u hladnjaku do tri dana.

Recept nam donosi Nina Mrvica s bloga Bake me by Nina. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Nina Mrvica

0