Kate Homecooking: Torta sa smokvama i kremom od mascarponea

Smokve su još jedno ljetno voće koje obožavamo. Najbolje ih je jesti svježe jer su bogate fitonutrijentima, antioksidanskima i vitaminima, no volimo ih i u raznim drugim jelima. Kada im prođe sezona, jedemo ih suhe pa je sada pravo vrijeme da ih iskoristite svježe, dok ih još ima.

Danas vam zato donosimo recept Journal gastro blogerice Kate Homecooking za ovu jednostavnu tortu od smokava koja će biti savršen desert nakon nedjeljnog ručka.

Sastojci:

(za mali kalup od 16 cm)

BAZA

  • 140g keksa (GranCereale od čokolade ili nekog sličnog)
  • 40g rastopljenog maslaca
  • 1 žlica mlijeka

KREMA

  • 250g mascarponea
  • 180g grčkog jogurta
  • 3-4 žlice tekućeg sladila po izboru (med ili agavin sirup)
  • 1-2 žlica soka od limuna

SMOKVE (ili neko drugo bobičasto voće)

Postupak:

Izmrvljene kekse preliti rastopljenim maslacem i s malo mlijeka te formirati bazu. Opcionalno – zapeći 5min na 180°C i ohladiti.

Premazati tankim slojem marmelade od smokava ili narezanim redom zrelih smokava. Mascarpone sir, grčki jogurt, med i malo limuna dobro izmiješati te izliti preko ohlađene baze. Ohladiti u frižideru preko noći te prije posluživanja narezati smokve po vrhu.

Za dodatni sjaj, smokve možete lagano pokapati s malo meda ili agavinog sirupa po izboru. Poslužite i uživajte u laganom i osvježavajućem desertu.

Recept nam donosi Katarina Đozović s Instagram profila Kate Homecooking na kojemu možete pronaći još odličnih recepata.

Foto: Katarina Đozović

0