Tonkina kužina: Zasladite ponedjeljak ovom finom tortom s kruškama

Tonkina kužina: Zasladite ponedjeljak
ovom finom tortom s kruškama

Baš kao što kaže poznata dječja brojalica, kruškajabuka i šljiva su sinonim jeseni. Odličan su izvor vitamina C i dijetalnih vlakana te sadrže jako malo zasićenih masti i kolesterola. Ako kod kuće imate vrt, sigurno u njemu imate zasađenu barem jednu od spomenutih voćki. Kad su ubrane direktno sa stabla su najslađe i najukusnije.

Osim što ih obožavamo jesti svježe, volimo ih i u raznim desertima kao što su pite, štrudle, galette i kolači. Journal gastro blogerica Tonka Radić Čobanov danas nam tako donosi recept za tortu s kruškama koja će vas osvojiti na prvi griz!

“Ovog puta vam donosim tortu od kruške s čokoladnim prhkim tijestom i kremom od kiselog vrhnja. Ako ne volite kruške, slobodno ih možete zamijeniti jabukama. Koristila sam kalup za torte od 24 cm.”

Sastojci:

Za tijesto:

  • 220 g glatkog brašna
  • 50 g tamnog kakaa
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 prstohvat soli
  • 1 jaje

Za nadjev:

  • 500 g krušaka
  • 400 g kiselog vrhnja
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 50 gr gustina
  • Bademi, lješnjaci za posip

Postupak:

Za tijesto: Sve sastojke stavite u zdjelu pa rukom ili mikserom zamutite glatko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 1h.

Za nadjev: Kruške operite, ogulite pa prerežite po pola. Izvadite sredinu i onda ih još izrežite po pola, znači na 4 dijela, ako su veće možete i na više dijelova.

Kratko miksajte jaja i šećer. Dodajte kiselo vrhnje, vrhnje za šlag i gustin. Miksajte dok vam se sve ne poveže.

Izvadite prhko tijesto iz hladnjaka. Razvaljajte u krug na pobrašnjenoj površini. Obložite kalup za tijesto s pek papirom. Stavite tijesto i napravite rub od tijesta visine oko 5 cm prema gore.

Kruške rasporedite po tijestu i prelijte nadjevom od kiselog vrhnja. Na vrh stavite mljevene bademe ili lješnjake. Možete i listiće badema.

Pecite 50-ak minuta na 180 stupnjeva. Gotov kolač možete jesti topao uz kuglicu sladoleda. Ili pustite da se ohladi pa s njim u hladnjak.

Recept nam donosi Tonka Radić Čobanov s bloga Tonkina kužina. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.

Foto: Tonka Radić Čobanov

Učitati još
Zatvori