Foodoris: Zasladite ovaj tmuran dan tortom od oraha, smokava i vanilije

Ova torta od oraha, smokava i vanilije osvojila je nepce mame, za čiji je rođendan bila pripremljena, ali i ostalih kušača. Ideja je bila spojiti orahe i smokve u kolač koji se ne peče. No, bojala sam se da će se smokve izgubiti u kremi od indijskih oraščića, ako ih samo izmiksam. Stoga sam odlučila napraviti brzinski džem kako bi se osjetio okus smokava i istaknuo. Iz navedenog, torta nije sirova, već nije pečena. Podloga od oraha daje notu orašastog, punog i bogatog okusa, dok krema od vanilije s dodatkom citrusne note podiže i osvježava ovaj pomalo zasitan kolač.

Torta od oraha, smokava i vanilije

Sastojci:

*kalup promjera 19 cm*

**1 šalica = 250 ml**

Sastojci za podlogu:

  • 1 + 1/2 šalice datulja
  • 1 + 1/2 šalice oraha
  • prstohvat soli
  • 1/4 žličice anisa u prahu (opcionalno)

Sastojci za džem od smokava:

  • 8 – 9 smokava
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1 žličica kokosovog šećera

Sastojci za kremu od vanilije:

  • 1 + 1/2 šalice indijskih oraščića (količina prije namakanja)
  • 1/3 šalice + 2  žlice rižinog slada
  • 2 žlice soka od limuna
  • 1/2 šalice + 2 žlice biljnog napitka (koristila sam od soje)
  • 1/3 šalice kokosovog ulja (otopljenog)
  • 2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema:

  • Indijske oraščiće namočiti preko noći.
  • Kalup obložiti papirom za pečenje i nauljiti.
  • Datulje kratko natopiti vrelom vodom te procijediti kada omekšaju. Orahe samljeti u multipraktiku te dodati preostale sastojke i izmiksati u ljepljivu smjesu. Prebaciti u kalup, utisnuti ravnomjerno te staviti u hladnjak.
  • U posudu za kuhanje staviti prepolovljene smokve te dodati preostale sastojke. Kuhati na laganoj vatri dok skroz ne omekšaju, uz lagano gnječenje kuhačom. Štapnim mikserom (ili prebaciti u blender) lagano izmiksati te pustiti da se ohladi.
  • Oprati i ocijediti indijske oraščiće te ih staviti u blender s preostalim sastojcima. Miksati sve dok ne dobijete glatku, svilenkastu kremu. Kušati te dodati još zaslađivača, soka od limuna i/ili vanilije.
  • Na podlogu staviti ohlađene smokve. Poravnati te staviti u zamrzivač na 10 minuta. Izvaditi kalup te preliti kremom od vanilije. Vratiti u zamrzivač na minimalno 2 sata. Držati u zamrzivaču a prije serviranja izvaditi na 30 minuta da se odmrzne.

Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Foodoris

0