Burbon i borovnice: Tjestenina s pestom od graška i mente

Ova tjestenina s pestom od graška je upravo ono što nam ljeti treba – osvježavajuća, brzo gotova i s namirnicama koje svi imamo doma. 

Klasični pesto svi volimo, ali nije loše s vremena na vrijeme probati i neke druge kombinacije. Jedna od meni omiljenih su grašak i menta koji se odlično nadopunjuju. Zahvaljujući humusu, ovaj pesto će biti posebno kremast i bogat, a uz to ćemo dobiti i dodatan izvor proteina. 

Ovo jelo je izvrsno i hladno, samo imajte na umu da tjestenina jako brzo upija umak tako da ga prije posluživanja prelijte s mlazom maslinovog ulja i dobro promiješajte.

Tjestenina s pestom od graška i mente

Sastojci:

(za dvije osobe)

  • 200 grama suhe tjestenine po izboru + pola šalice vode u kojoj se tjestenina kuhala
  • 300 grama kratko blanširanog graška
  • 100 grama ( 2 velike žlice) humusa
  • nekoliko listova svježe mente ( poslužit će i bosiljak)
  • sok i korica jednog limuna
  • mlaz maslinovog ulja
  • žlica sjemenki konoplje
  • sol
  • 2 režnja češnjaka
  • po želji: rikola, chilli papričica, tostirani listići badema

Postupak:

  1. Tjesteninu skuhajte po uputama na pakiranju ( neka vam bude al dente) i odvojite pola šalice vode u kojoj se kuhala.
  2. Grašak ( svježi ili zaleđeni) jako kratko blanširajte, maksimalno 3 minute. 
  3. U multipraktik ubacite 2 žlice hummusa, polovicu količine  graška, sok i koricu limuna, sjemenke konoplje, mentu ( bosiljak) sol i vodu u kojoj se kuhala tjestenina. 
  4. Kratko pulsirajte pa dodajte mlaz maslinovog ulja i pulsirajte još nekoliko puta. U redu je ako vam ostane komadića graška. Probajte pa po potrebi doradite začinima. 
  5. Na malo maslinovog ulja kratko zdinstajte sitno nasjeckani češnjak, ubacite kuhanu tjesteninu, pesto i ostatak graška. Sve dobro promiješajte i po potrebi dodajte još soli ili limunovog soka. 
  6. Poslužite sa sitno sjeckanom chilli papričicom, rikulom i tostiranim listićima badema.

Recept nam donosi Nataša Rajčević s bloga Burbon i borovnice. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Nataša Rajčević

0