Burbon i borovnice: Tacosi sa spicy cvjetačom koji će vas oduševiti

Cvjetača nam je u sezoni i stvarno bi bilo šteta da što više ne iskoristimo ovu zdravu i ukusnu namirnicu. Ako mislite da ste probali sve načine na koje možete pripremiti ovo povrće, možda vas ovaj recept razuvjeri. 

Cvjetaču sam začinila, ispekla i poslužila u tortiljama sa osvježavajućim jogurtom koji pruža odličan balans spicy začinima. Ako niste fan jako začinjene hrane, slobodno izbacite srirachu i chipotle umak, a ako baš jako jako volite začinjenu hranu, onda te namirnice malo “pojačajte” 🙂

Brzo ukiseljeni ljubičasti luk je pravi as u rukavu kad želite obogatiti vaše sendviče, tortilje, burgere ili salate. Trebat će vam manje od 5 minuta da napravite ovaj zdravi i lagani prilog, a toliko lijepo izgleda na tanjuru da će vam ga biti žao pojesti. 

Sve dodatke prilagodite svom ukusu, meni je kombinacija salse, rikule, graha i kukuruza odlično funkcionirala u ovoj spicy priči i iskreno jedva čekam ponoviti ovaj recept!

Tacosi sa spicy sriracha cvjetačom i brzo ukiseljenim ljubičastim lukom 

Sastojci:

Za spicy sriracha cvjetaču:

  • Cvjetača, razlomljena na manje cvjetove (oko 400 grama)
  • žlica sriracha umaka
  • nekoliko kapi chipotle umaka
  • 3,4 žlice maslinovog ulja
  • 3 žlice vode
  • žličica origana
  • žličica češnjaka u prahu
  • žličica smeđeg šećera ili javorovog sirupa
  • sol

Za tacose: 

  • 4 manje tortilje
  • manja konzerva kukuruza
  • konzerva crnog graha
  • avokado
  • biljni grčki jogurt
  • sok i korica jedne limete
  • vezica mladog luka
  • chilli papričica
  • nekoliko cherry rajčica
  • 100 grama rikole

Za ukiseljeni luk:

  • 1 srednji ljubičasti luk
  • 2 dcl  vode
  • 1dcl bijelog ( alkoholnog) octa
  • 1 dcl jabučnog octa
  • 1 i pol žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • nekoliko zrna pimenta (all spice) 

Postupak:

Prvo ćemo ukiseliti luk. Ovo je najpametnije napraviti večer ranije, iako će i 2,3 sata ranije biti dovoljno. 

Narežite ljubičasti luk na što tanje te ga utisnite na dno staklenke. U manjem lončiću vodu dovedite do vrenja, dodajte ocat, sol, šećer i piment te kratko kuhajte na laganoj vatri dok se sol i šećer ne rastope. Odmah prelijte luk, zatvorite staklenku te lagano protresite. 

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i posudu za pečenje obložite papirom za pečenje.

U zdjelici pomiješajte srirachu, chipotle umak, maslinovo ulje, vodu, origano, češnjak u prahu, šećer (javorov sirup) i sol. Dobro promiješajte pa dodajte cvjetove cvjetače. Sad rukama ponovno dobro promiješajte kako bi se svaki cvijet cvjetače obložio začinima. 

Prebacite cvjetaču u posudu za pečenje i prelijte eventualnim ostatkom začina i ulja. Neka vam cvjetovi budu u jednom redu, nemojte da se preklapaju. Pecite 15 minuta, okrenite svaki cvijet pa nastavite peći još 15 (vrijeme pečenja vam može ovisiti o veličini komadića cvjetače).

Svaku tortilju lagano zagrijte na tavici bez ulja. Konzerve kukuruza i graha procijedite i isperite. Avokado narežite na kockice i odmah ga pokapajte sokom limete ili limuna i lagano posolite. Cherry rajčice narežite na sitne kockice i dodajte im narezani mladi luk i sitno narezanu chilli rajčicu. Biljni grčki jogurt promiješajte sa sokom i naribanom koricom limete. 

Svaku tortilju premažite sa grčkim jogurtom, stavite po žlicu graha i kukuruza, žlicu cherry rajčica , malo rikule, nekoliko komada avokada, 2 žlice pečene cvjetače i sve završite s ukiseljenim ljubičastim lukom. 

Poslužite odmah, a ostatke držite u hladnjaku. Dobar tek 🙂 

Recept nam donosi Nataša Rajčević s bloga Burbon i borovnice. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Nataša Rajčević

0