Foodoris: Sirova torta od pistacija, maline, čokolade i vanilije idealna je za nedjeljno popodne

Sirove torte postale su moja velika ljubav i strast. Od samog početka stvaranja sirovih torti, shvatila sam da se s njima može puno slobodnije igrati od biskvitnih torti ili onih koje uključuju paljenje pećnice. Ključno je znati nekoliko ‘caka’ te imati kvalitetan blender. Moji počeci pripreme sirovih torti bili su s malom sjeckalicom, no i ona je poslužila. Tako da, kada ima volje ima i načina. No, naravno, krema neće biti toliko svilenkasta kao ona napravljena s kvalitetnim blenderom.

Ova torta nastala je kao poklon samoj sebi za rođendan, jer treba znati i sebi ugoditi. Spoj je mojih omiljenih okusa (da se razumijemo, imam ih ja mnogo) tog trenutka i ono što mogu reći – osvojila je moja nepca, ali i ona brojnih kušača.

Napomena: želite li raditi tortu u većem kalupu, slobodno poduplajte doze.

*kalup promjera 19 cm*

**1 šalica = 250 ml**

Sastojci:

Za podlogu:

  • 1/2 šalice neslanih pistacija
  • 1/2 šalice ribanog kokosa
  • 6 datulja (svježih)
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • prstohvat soli

Za baznu kremu:

  • 2 + 1/2 šalice natopljenih indijskih oraščića (preko noći ili 4 sata)
  • 250 ml kokosovog mlijeka (iz konzerve)
  • 1/3 šalice sirupa od agave (ili nekog drugog svijetlog zaslađivača)
  • 1/3 šalice otopljenog kokosovog ulja

Za kremu s malinama:

  • 1 šalica zaleđenih malina
  • 1 žlica limunovog soka

Za čokoladnu kremu:

  • 2 žlice kakao praha
  • 1 žlica biljnog mlijeka
  • nekoliko zaleđenih malina (opcionalno)

Za kremu od vanilije:

  • ekstrakt vanilije

Dekoracija: krema od malina, pistacije, ribani kokos, maline, ekspandirani proso, otopljena čokolada.

Priprema:

  • Sve sastojke za podlogu staviti u multipraktik i izmiksati u mrvičastu smjesu koja se na pritisak povezuje. Kalup obložiti papirom za pečenje ili dobro nauljiti. Prebaciti smjesu za podlogu u kalup te ravnomjerno utisnuti uz pomoć žlice ili rukama. Staviti u hladnjak dok pripremate kreme.
  • Sve sastojke za baznu kremu staviti u blender te miksati dok ne dobijete glatku kremu bez grudica. Ako je previše gusta, dodati još malo biljnog mlijeka. Kušati te dodati zaslađivača ako je to potrebno. Kremu odvojiti na tri dijela.
  • U blenderu pustiti 1/3 kreme te dodati maline i sok. Miksati dok ne dobijete gustu kremu. Možete dodati još malina ako je previše blijeda boja. Odvojiti 1/4 šalice za ukrašavanje (ako ćete ukrašavati kremom) te preliti ostatak kreme na podlogu u kalupu, poravnati te staviti u hladnjak.
  • Očistiti blender i pripremiti čokoladnu kremu. Staviti drugu trećinu kreme u blender i dodati sve sastojke za čokoladni dio. Miksati i kada je glatka preliti sloj malina. Po želji možete utisnuti nekoliko malina u čokoladni sloj. Staviti u hladnjak.
  • Očistiti blender te staviti posljednji sloj bazne kreme i dodati vaniliju. Kratko promiksati te preliti u kalup, poravnati pažljivo i staviti u zamrzivač.
  • Torta mora biti u zamrzivaču minimalno 3 sata da se stisne. Odvojiti nakon navedenog vremena od kalupa te ukrasiti po želji.
  • Najbolje je tortu držati u zamrzivaču te izvaditi 40 minuta prije serviranja, no može biti i u hladnjaku ako ćete je potrošiti u roku jednog do maksimalno dva dana, nakon prvog zamrzavanja.

Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Foodoris

1