Bake me by Nina: Šarena rolada za sve vesele prilike

Šarena, razigrana rolada podsjeća na dugu te se savršeno uklapa u dječje rođendane, proljetne piknike ili popodnevna druženja uz šalicu kave. Biskvit za izradu ove rolade je mekan i pjenast te ga koristim i čokoladnim i svijetlim verzijama. Za čokoladnu dio brašna zamijenim kakaom u prahu. Krema je nježna, mousse krema od mascarponea, no vi možete koristiti i neku drugu kremu po želji. Ja sam po kremi nadodala svježe maline, ali poslužit će bilo koje svježe voće.

Šarena rolada

Sastojci

  • 6 jaja L veličine, odvojeno
  • 150 g šećera (odvojeno na 100 g i 50 g)
  • 100 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • narančasta jestiva boja
  • žuta jestiva boja
  • zelena jestiva boja
  • plava jestiva boja
  • ljubičasta jestiva boja

Mousse krema od mascarponea

  • 350 g mascarponea
  • 175 g vrhnja za šlag
  • 105 g šećera u prahu
  • 3 listića želatine ili 5 g mljevene želatine
  • voda za namakanje želatine

DODATNO

  • 50 g malina, svježe

Priprema

ZA BISKVIT

  1. Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje približnih dimenzija 38 x 26 cm. Dno obložite papirom za pečenje i namastite uljem u spreju ili tankim slojem maslaca.
  2. Žumanjke pjenasto stucite sa 100 g šećera i prstohvatom soli. Za ovaj korak će vam trebati 5 minuta. Neka se žumanjci uduplaju i posvijetle.
  3. Smjesi dodajte prosijano brašno pa sve kratko povežite.
  4. Od bjelanjaka i 50 g šećera napravite snijeg miksajući ih nekoliko minuta.
  5. Snijeg pomoću špatule nježno umiješajte u smjesu sa žumanjcima. Pomiješajte iz tri intervala. Prvo dodavanje može biti brže i intenzivnije, dok druga dva trebaju biti odrađena nježnim pokretima špatule.
  6. Odvojite 4 jedna dijela u zasebne posudite te svakom dodajte željenu boju. Prvo dodajte malo boje te po želji dodajte još. Uzmite u obzir da će biskvit pečenjem potamniti. Obojene smjese prebacite u slastičarske vrećice tako da svaka boja bude u svojoj vrećici. Napravite otvor od 1,5 cm.
  7. Istisnite prvu smjesu tako da istisne u koso jedan rub. Sada istisnite drugu crtu u boji do prve i tako dok ne dođete do kraja lima.
  8. Pecite 10 -13 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  9. Pripremite čistu kuhinjsku krpu ili papir za pečenje (ja sam koristila papir za pečenje). Ako koristite krpu pospite je šećerom u prahu. Pazite da je cijela krpa ravnomjerno posuta.
  10. Pečeni biskvit oprezno okrenite na krpu ili papir za pečenje (koji ne treba posipati) odstranite papir za pečenje koji je zalijepljen za biskvit pa odmah zarolajte biskvit (rolate užu stranu) i ostavite da se ohladi.

MOUSSE KREMA

  1. Listiće želatine ili mljevenu želatinu namočite u hladnoj vodi. Odvojite malo vrhnja za šlag pa ga s listićima ili nabubrenom želatinom ugrijte na pari ili u mikrovalnoj.
  2. Vrhnje za šlag stucite u mekani šlag.
  3. Mascarpone i šećer u prahu mikserom povežite. Dodajte otopljenu želatinu. Sada umiješajte tučeno vrhnje. Kremu možete odmah koristiti.
  4. Biskvit lagano odmotajte. Premažite s kremom, posložite maline i lagano zarolajte.
  5. Spremite u hladnjak na sat vremena pa poslužite.

Recept nam donosi Nina Mrvica s bloga Bake me by Nina. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Nina Mrvica

0