Foodoris: Recept za prutiće od badema, borovnica i čokolade

S ovim desertom ili snackom ne možete pogriješiti. Čokolada i bademi, uz dodatak bobičastog voća, idealna su kombinacija za zdravo se zasladiti. Prutići su vrlo brzo gotovi zahvaljujući sirovoj podlozi, a posebice ako koristite kupovnu čokoladu umjesto da je sami pripremate. Osim borovnica možete staviti šljive (opasno dobro!), maline ili kupine.

Sastojci:

Za bazu:

  • 1 šalica badema
  • 1 šalica bademovog brašna*
  • ½ šalice kakao praha
  • prstohvat soli
  • 1 + ½ šalice datulja
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1 žlica tekućeg zaslađivača po želji (javorov sirup, med, agavin sirup i sl.)

Sastojci za borovnice:

  • 2 šalice borovnica
  • 1 žličica agar agar-a u prahu
  • 1 žličica kukuruznog škroba
  • 1 žlica tekućeg zaslađivača po želji

Sastojci za čokoladu:***

  • 1 šalica kakao maslaca
  • 3 žlice tekućeg zaslađivača po želji
  • prstohvat soli
  • ekstrakt vanilije (opcionalno)
  • ½ šalice kakao prah

Priprema:

Koristite li suhe datulje, potrebno ih je u vrućoj vodi namočiti pola sata te zatim ocijediti. Ako koristite svježe datulje, nije ih potrebno namakati već samo otkoštiti.

U multipraktik staviti bademe, bademovo brašno, kakao prah i sol te izmiksati skroz sitno, pomalo nalik brašnu s malo komadića. Dodati datulje i izmiksati dok se smjesa ne ujedini. Dodati ulje i zaslađivač te miksati dok smjesa ne postane kompaktna bez većih komada.

U pripremljeni kalup*** staviti papir za pečenje te pripremljenu bazu. Ravnomjerno utisnuti te staviti sa strane.

Borovnice staviti kuhati na laganu vatru sa zaslađivačem. Kada su omekšale, prebaciti u multipraktik te izmiksati. Vratiti nazad na kuhanje te dodati škrob i agar agar (prethodno pomiješati s malo hladne vode da se skroz razmute). Kuhati još dodati 3-4 minute uz neprestano miješanje.

Pustiti da se malo ohladi te potom preliti bazu, poravnati i staviti na hlađenje. Kada se skroz ohladilo, staviti još na 10-20 minuta u zamrzivač. Za to vrijeme pripremiti čokoladu.

Na parnoj kupelji otopiti kakao maslac te dodati zaslađivač, sol i vaniliju. Maknuti s topline te dodati kakao u prahu i pomiješati.

Izvaditi kalup iz hladnjaka te narezati kolač na prutiće. Svaki prutić umočiti u čokoladu te vratiti u zamrzivač na nekoliko minuta. Zatim ponoviti umakanje te vratiti u zamrzivač na stiskanje. Prutiće možete držati u hladnjaku ako ćete pojesti u 2-3 dana ili u zamrzivaču te vaditi po potrebi.

Napomene:

*Ako nemate bademovo brašno možete staviti bademe. U tom slučaju idu dvije šalice badema.

**Možete otopiti i tamnu čokoladu sa žlicom kokosovog ulja.

***Koristila sam kalup za kruh.

Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Foodoris

0