Marie Wasler: Umak od sira koji će vas iznenaditi

Često puta čujem kako bi ljudi voljeli isprobati biljnu prehranu, ali se nikako ne mogu sprijateljiti s činjenicom da se na takvoj prehrani ne jede sir. No, imam dobre vijesti! Itekako možemo i na biljnoj prehrani uživati u sirnim umacima i okusima pa vam stoga donosim ovaj genijalan recept za sirni umak koji možete koristiti kao umak za nacho chipseve ili u receptima poput Mac’n’Cheesea.

Sastojci: 

Za umak:

  • 400 g skuhanog i oguljenog krumpira
  • 150 g skuhane i oguljene mrkve
  • 130 g namočenih indijskih oraščića
  • sok pola limuna
  • 3 žlice prehrambenog kvasca*
  • 2 žlice tapioka škroba**
  • 2 čaše biljnog mlijeka (neka ne bude slatko – sojino se odlično slaže s ovim receptom)
  • 1 čaša povrtnog temeljca

Dodatno:

  • maslinovo ulje
  • češnjak

Postupak:

  1. Za umak ubacite sve sastojke u blender i blendajte dok umak ne bude skroz gladak i svilenkast. 
  2. Na sitno nasjeckajte češnjak – količinu odredite prema vlastitom ukusu. 
  3. Zatim u dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje te kratko pirjajte češnjak. 
  4. Ulijte umak u tavu te konstantno miješajte. Već nakon nekoliko trenutaka ćete primijetiti kako se umak počinje zgušnjavati. Škrob je u ovom receptu zapravo opcionalan, no upravo zbog njega dobivamo rastezljivu konzistenciju umaka koja podsjeća na sir. 

* prehrambeni kvasac se može kupiti u dućanima zdrave prehrane te jelima daje sirasti okus. 

** tapioka škrob možete zamijeniti običnim gustinom.

Recept nam donosi Marie Wasler. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu Instagram profilu. 

Foto: Marie Wasler

0